Connect with us
Advertisement

Eveniment

Câte locuințe neocupate are România și care sunt tendințele pe piața imobiliară

Câte locuințe neocupate are România

Publicat

Câte locuințe neocupate are România: răspunsul vine de la autorități. Aproximativ 1,5 milioane de locuințe din România sunt neocupate, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Ne aflăm, din acest punct de vedere, spre vârful topului european. La polul opus se află Marea Britanie unde numărul de locuințe neocupate este foarte mic. 

În total, în țara noastră există aproape 10 milioane de locuințe și în fiecare an se mai construiesc aproximativ 75.000, mai arată datele INS.

În ciuda acestor lucruri, prețurile continuă să rămână ridicate, mai ales în marile orașe.

Analizele realizate de o serie de companii din imobiliare arată că aparenta creștere a nevoii de locuințe are de fapt în spate un val de investiții imobiliare din partea românilor care vor să își capitalizeze și să își conserve averea.

Un sector important de investitori în imobiliare este și acela al românilor plecați la muncă în străinătate. Aproape toți și-au cumpărat minim o locuință pe care fie au închiriat-o, fie o păstrează neocupată.

Pe lângă aceștia, există și mulți tineri care investesc. Cei mai mulți apelează la credite pentru care plătesc aproximativ 35 de ani.

Vârsta medie la care românii fac primul credit la bancă a crescut ușor, ajungând în decembrie 2023 la 35,09 ani, arată datele Băncii Naționale, transmise la solicitarea HotNews.

Numărul de credite ipotecare aflate în sold la finalul lunii decembrie 2023 era de circa 596.000, mai puține decât cele aflate în sold în decembrie 2022 și respectiv 2021.

Citește și: Câte apartamente, case și terenuri au fost vândute în iulie 2024. în Alba și în țară

Totuși, este de așteptat un declin în privința cererilor de locuințe, în următorii ani.

Moștenirile ar putea juca un rol esențial, pe fondul unei scăderi a ratei natalității și a împuținării demografice, arată și o analiză din The Conversation.

Declinul va fi mai ușor de observat în orașele mici și în mediul rural, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o scădere semnificativă a prețurilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement