Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Câte persoane urmărite au fost găsite de MAI, cu aplicația eDac de verificare în baze de date interne și din state Schengen

Publicat

În cinci zile, polițiștii și jandarmii au identificat, în România, peste 130 de persoane date în urmărire, folosind aplicația eDac de verificare în baze de date interne și din state Schengen. Este vorba despre persoane care erau date în urmărire națională sau europeană, cu mandat de arestare sau date dispărute.

Aplicația eDAC permite interogări în sistemele informatice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne și în bazele de date ale celorlalte state Schengen. Este folosită din 31 martie de angajații MAI.

În primele 5 zile de la lansarea versiunii mobile, au fost returnate 327 de alerte referitoare la persoane date în urmărire, dar și care încercau să plece fără drept în alte state Schengen ori obiecte căutate pentru a fi confiscate, a anunțat MAI.

Persoane date în urmărire, identificate

Angajații Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 175.652 de verificări în aplicația eDAC la nivelul întregii țări.

Au reușit să identifice:

  • 21 de persoane care erau date în urmărire națională sau europeană
  • 32 de persoane care erau declarate dispărute
  • 17 persoane pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă
  • 65 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară
  • 3 persoane fără drept de ședere pe teritoriul Schengen.

În ceea ce privește obiectele căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, în 18 cazuri a fost vorba de autoturisme și în 25 de documente.

Aplicația eDac. Verificări de persoane

Din 31 martie 2024, momentul aderării României la Spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, pasagerii care au intrat în țară venind din state Schengen sau au plecat către țări Schengen nu au mai fost supuși controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic.

Patrule formate din polițiști de frontieră, polițiști, jandarmi sau lucrători din cadrul IGI au efectuat verificări aleatorii ale persoanelor, în baza analizelor de risc sau a anumitor suspiciuni. Aceste verificări au fost efectuate cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicația eDAC.

Dispozitive similare folosesc, începând de duminică, și efectivele de ordine publică, echipajele rutiere, jandarmii care asigură accesul în instituții, precum și alte structuri MAI pentru îndeplinirea eficientă a atribuțiilor de serviciu.

Controale aleatorii în aeroporturi

MAI a dat exemple de cazuri descoperite de echipele mobile care desfășoară verificări aleatorii în aeroporturi.

În zona de îmbarcare a Aeroportului Henri Coandă – Otopeni, a fost legitimat un cetățean din Nepal. Echipa formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Aeriene a constatat că acesta figura cu alertă în Sistemul de Informații Schengen. Pe numele său era emis un mandat de aducere de către Poliția Capitalei.

Bărbatului nu i s-a permis continuarea călătoriei. A fost preluat de o echipă operativă din cadrul Secției 20 Poliție.

În zona Terminalului Sosiri a Aeroportului Otopeni a fost identificat un cetățean indian fără drept de ședere în România. Un cetățean canadian fără drept de ședere în țară a fost identificat pe Aeroportul din Timișoara.

În zona porților de îmbarcare curse Schengen a Aeroportului Otopeni, un bărbat oprit de polițiști de frontieră a prezentat o carte de identitate falsă. Părea emisă de autoritățile italiene.

Tot pe Aeroportul Otopeni, zona Schengen, a fost descoperit un cetățean din Gambia care a încercat să iasă din țară, cu un permis de ședere expirat. Bărbatul a fost predat lucrătorilor IGI – Biroul pentru Imigrări Ilfov, pentru a dispuse măsurile legale care se impun.

Pe aeroportul din Craiova, una dintre echipele mobile a identificat o femeie care intenționa să plece în Belgia cu un minor, fără a deține declarație notarială din partea celuilalt părinte. Având în vedere că în astfel de situații minorului nu i se poate permite continuarea călătoriei, mama a renunțat la călătorie. Minorul a rămas în grija sa.

sursă foto: Ministerul Afacerilor Interne/ Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax