Connect with us

Administrație

Cazuri de poluare accidentală, pagube de 1,3 milioane lei după inundații. Raport CJSU Alba privind situații de urgență din județ

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a înregistrat trei cazuri de poluare accidentală în 2024, pe teritoriul județului. De asemenea, a luat măsuri în cazul situațiilor provocate de inundații sau furtuni, urmate de pagube evaluate la 1,36 milioane lei.

CJSU Alba a prezentat luni, 24 februarie, raportul de activitate pe anul 2024.

Potrivit datelor prezentate, au fost identificate cinci interval în care efectele fenomenelor meteo au produs pagube materiale. Acestea sunt în valoare de 1.363.547 lei și s-au manifestat pe raza a 14 comune și orașe:

  • în perioada 12–14 februarie 2024, s-au înregistrat pagube în valoare totală de 963.010 lei, pe raza a 5 unități administrativ – teritoriale (Șugag, Săsciori, Cugir, Pianu și Bucium)
  • în perioada 3–14 iunie 2024, s-au înregistrat pagube în valoare totală de 143.287 lei, pe raza a 7 unități administrativ – teritoriale (Rădești, Teiuș, Stremț, Galda de Jos, Șpring, Cugir și Săliștea)
  • în data de 26 iunie 2024, s-au înregistrat pagube în valoare totală de 148.500 lei, pe raza comunei Scărișoara
  • în perioada 22–24 iulie 2024, s-au înregistrat pagube în valoare totală de 108.750 lei, pe raza a 2 unități administrativ – teritoriale (Șibot și Arieșeni)
  • în data de 14 august 2024, s-au înregistrat pagube pe drumul național DN 67 C, pe raza comunei Șugag, valoarea lucrărilor de refacere va fi stabilită printr-o expertiză tehnică efectuată de un expert autorizat.

Raport CJSU Alba. Poluări accidentale

Au fost înregistrate trei poluări accidentale, care au afectat două cursuri de apă:

  • în 7 iulie 2024 s-a semnalat un eveniment de calitate a apei pe râul Galda, amonte de confluența cu râul Mureș, extravilan comuna Sântimbru. ”Cursul de apă a fost tranzitat de o undă de poluare cu apă uzată menajeră neepurată provenită de la stația de epurare a comunei Sântimbru, înregistrându-se mortalitate piscicolă”, potrivit CJSU
  • în 1 august 2024, pe râul Aiudul de Sus, afluent de dreapta al râului Mureș, s-a produs o ”poluare accidentală în intravilanul municipiului Aiud, zona ștrandului aflat în administrarea Agrochim SRL, fiind înregistrată mortalitate piscicolă”
  • în 9 august 2024, pe râul Galda s-a produs o poluare accidentală, amonte de confluența râului Galda cu râul Mureș, extravilan comuna Sântimbru de la evacuarea stației de epurare Sântimbru, fără a fi înregistrată mortalitate piscicolă
  • în 14 octombrie 2024, pe râul Daia, afluent de dreapta al râului Secaș, s-a constatat o problemă de calitate a apei, fără autor identificat, care se află în curs de investigare la S.G.A. Alba, potrivit CJSU.

În cursul anului 2024 s-au primit și alte 3 sesizări privind posibile poluări accidentale, care în urma investigațiilor efectuate la fața locului nu au fost confirmate/validate.

Raport CJSU Alba. Incendii de pădure și vegetație uscată

În anul 2024 s-au desfăşurat 254 intervenţii pentru stingerea incendiilor la fondul forestier, miriști, vegetaţie uscată și alte deșeuri (106 în anul 2023), din care:

  • 5 incendii la fondul forestier
  • 188 incendii de vegetaţie uscată, terenuri agricole recoltate (mirişti) şi păşuni
  • 61 incendii de resturi vegetale sau gunoi menajer.

La acțiunile de intervenție pentru stingerea acestor incendii, echipajele Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba au colaborat cu cele ale Direcţiei Silvice Alba, Gărzii Forestiere, Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba şi Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Situații de urgență relevante în anul 2024.

Raport CJSU Alba. Situații de urgență relevante în anul 2024

Inundații în 13 iunie 2024 la Alba Iulia, Sebeș, Cugir

Urmare a fenomenelor hidro meteorologice din data de 13 iunie 2024 au fost afectate mai multe curți și subsoluri pe mai multe străzi din municipiul Alba Iulia, Sebeș și orașul Cugir. Pentru gestionarea situațiilor de urgență, au fost implicate forțe și mijloace aparținând: ISU Alba- 11 militari cu 2 autospeciale și 2 motopompe, SVSU Sebeș- 2 pompieri voluntari cu 1 autospecială, SVSU Cugir- 12 pompieri voluntari cu 1 autospecială și 3 motopompe.

Furtună urmată de căderi de arbori pe DN 67C în 14 august 2024 pe raza comunei Șugag

În urma unor fenomene meteo periculoase ( furtună, căderi de grindină de mari dimensiuni, vânt puternic), DN 67C a fost blocat pe ambele sensuri de mers pe raza UAT Șugag între cabana Oașa și Obârșia Lotrului, fără victime.

Pentru deblocarea traficului au intervenit: ISU Alba- 8 militari cu 1 autospecială și 1 ambulanță, IPJ Alba- 2 cadre cu 1 auto, SVSU Șugag -5 pompieri voluntari cu 1 autospecială și SDN Alba.

Incendiu de pădure în 28 septembrie 2024, pe raza localității Inuri, comuna Vințu de Jos

Intervenția a fost una dificilă, cu un grad ridicat de complexitate din cauza vântului care își schimba frecvent direcția îngreunând intervenția, precum și a suprafeței mari pe care se manifesta incendiul și existența a 3 focare diferite.

Pentru gestionarea situației de urgență, au fost implicate forțe și mijloace aparținând: ISU Alba – 32 cadre militare cu 5 autospeciale, IPJ Alba- 2 cadre cu 1 auto, Ocolul Silvic Alba -18 angajați cu 4 autoturisme și SVSU Vințu de Jos – 4 pompieri voluntari cu 1 autospecială.

Au ars aproximativ 22 hectare coronament pădure, 20 hectare litieră de pădure și 45 hectare vegetație uscată.

Raport CJSU Alba. Situații de urgență relevante în anul 2024

Accident rutier în 29 noiembrie 2024 pe DN 74, la Tăuți, comuna Meteș

Au fost implicate un autoturism și un autocar în care se aflau 42 persoane. Urmare a acestui eveniment a fost activat Planul Roșu de Intervenție de către inspectorul șef, care este și comandantul intervenției. Resursele alocate conform Planului Roșu: – Detașamentul de Pompieri Alba Iulia – 1 ASAS, 1 Descarcerare, 1 SMURD B2, 1 SMURD C1, 1 ATPVM, 1 APIC, 1 AMOP, iar de la SAJ – 1 SMURD C2 și 2 echipaje tip B2. Numărul de victime transportate la spital a fost de 7 persoane.

Furtună urmată de avarii la rețelele de energie electrică din perioada 22-23 noiembrie 2024

S-au produs mai multe avarii la rețeaua de energie electrică, fiind afectați aproximativ 15.000 de utilizatori în diverse momente ale perioadei.

Realimentarea utilizatorilor afectați a fost realizată de către formațiiunile operative de intervenție DEER care au fost suplimentate și dislocate pe raza întregului județ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement