Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazurile de Omicron BA.2, la 9% din numărul de infectări din România. Noua variantă se răspândește rapid. Care sunt simptomele

Publicat

Subvarianta mai contagioasă a coronavirusului, BA.2, a ajuns la 9% din infectările cu Omicron în România. Datele provin din informarea săptămânală a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 

Creșterea este semnificativă: săptămâna trecută, cazurile depistate cu Omicron BA.2 reprezentau 5,2% din totalul infectărilor cu Omicron confirmate prin secvențieri: dintre cele 2519 cazuri cu varianta Omicron, la 226 a fost detectată sub-varianta BA.2 (9%).

Într-un studiu MedLife, prezentat luni, se arată că subvarianta BA.2 este deja pe teritoriul țării noastre, dar deocamdată nu are o rată de răspândire foarte mare.

Astfel, din cele 94 de probe secvențiate, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a trei probe fiind identificată subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron.

Față de ultimul lot secvențiat în urmă cu două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la două la trei.

Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvențiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște.

Probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1). Următoarele două săptămâni vor fi foarte importante

Simptome ale variantei BA.2 Omicron:

Unii experți citați de  Express.co.uk consideră că BA.2 nu prezintă simptome cu mult diferite de față de Omicron original. Simptome BA2: se poate spune că seamană mult cu cele ale Omicron, dar este posibil ca unele să fie resimțite mai sever.

Pe baza rapoartelor medicilor care tratează varianta Covid și pacienților care se luptă cu ea, aceasta este lista completă simptome Omicron 2:

  • Gât (dureri, înțepături)
  • Nas înfundat
  • Dureri musculare ușoare
  • Oboseală extremă
  • Tuse seacă (spre deosebire de varianta anterioară, când tusea era mai puțin obișnuită). De altfel, specialiștii cred că poate provoca afecțiuni pulmonare mai puternice decât varianta de bază a Omicron).
  • Transpirații nocturne
  • Nasul care curge
  • Durere de cap
  • Mialgie (dureri musculare)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Diaree
  • Pierderea gustului și/sau a mirosului nu se mai regăsește printre simptomele obișnuite.

Prin ce diferă BA.2 de varianta originală?

Cele două versiuni diferă prin aproximativ 40 de mutații, potrivit Bloomberg. Deși cele două sunt legate, există suficiente diferențe pentru a conduce la o schimbare a simptomatologiei.

UPDATE 22 februarie 2022: OMS vine cu clarificări importante. Omicron BA.2 nu provoacă forme mai grave decât BA.1

Subvarianta BA.2 de Omicron – care se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca – „nu provoacă o formă mai gravă” de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

Vezi și Ce simptome are noua variantă Omicron BA2. Diferă de versiunea veche prin aproximativ 40 de mutații

Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2”, a mai spus ea.

Ea a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor – nerevizuit de oamenii de ştiinţă – care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.

Cercetătorii care au realizat studiul şi-au prezentat concluziile comitetului, a mai spus Van Kerkhove.

Ea a profitat de ocazie pentru a cere ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări, relatează Agerpres.

Foto: Arhivă – Secția ATI COVID a Spitalului Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax