Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

CCR: Funcţionarii publici trimişi în judecată vor fi suspendaţi din funcţii până la o sentinţă definitivă


Publicat

curtea constitutionala

Curtea Constituțională a României a admis, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menține abrogarea suspendării funcționarilor publici trimiși în judecată, anunță Agerpres.

Magistraţii CCR au stabilit că legea este neconstituţională, astfel încât funcţionarii publici trimişi în judecată rămân suspendaţi.

„Am avut o obiecție de neconstituționalitate a Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici, obiecție ridicată de președinte, pe care am admis-o și am stabilit că – abrogarea textelor care vizau posibilitatea suspendării de drept a contractelor de muncă a funcționarilor publici care au fost trimiși în judecată – a fost abrogată ilegal„, a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu.

În 13 decembrie, Curtea a amânat dezbaterile în acest caz.

Luna trecută, șeful statului a transmis la CCR această sesizare cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici.

Actul normativ menținea abrogarea prevederii potrivit căreia functionarii publici sunt suspendați din funcție în cazul în care sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni, inclusiv de corupție și de serviciu.

În sesizare, președintele Iohannis preciza că abrogarea suspendării raportului de serviciu al funcționarului public ca urmare a trimiterii în judecată încalcă dispozițiile art. 1 alin. (3) si (4), art. 16 alin. (1) si art. 54 alin. (2) din Constituție.

El susținea că, ținând cont de natura administrativă a acestei măsuri, „nu se pune problema nerespectării prezumției de nevinovăție, care va trebui însă respectată pe tot parcursul desfășurării întregului proces penal pornit împotriva respectivului funcționar public, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare”.

Șeful statului arată că, având în vedere ca funcția publică implică ansamblul atribuțiilor și responsabilităților, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică, standardele privind integritatea și deontologia funcționarului public trebuie să fie astfel stabilite încât faptele penale săvârșite de acesta în timpul ocupării unei funcții publice să nu se răsfrânga asupra instituției publice.

Cu privire la integritatea în funcția publică, președintele Iohannis sublinia că CCR a dezvoltat o ampla jurisprudență, arătând că exercitarea funcțiilor și demnităților publice trebuie să se realizeze în coordonatele statului de drept.

Astfel, șeful statului aprecia că abrogarea unor dispoziții din legea supusă controlului de constitutionalitate determină diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei funcții publice și afectează profund încrederea cetățenilor în instituții.

El menționa că pentru protejarea integrității și prestigiului funcției publice investite cu autoritate de stat legiuitorul a prevăzut suspendarea din funcție la momentul trimiterii în judecată sau al arestului preventiv pentru: membrii Guvernului; aleșii locali; salariați; judecători și procurori; judecătorii constituționali; notarii publici; practicienii în insolvență; personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești, arătând că aceste considerente sunt valabile și în cazul funcționarilor publici, sancțiunea administrativă a suspendării de drept a raportului de serviciu fiind una care întărește efectul disuasiv al protejarii integrității în funcția publică și al încrederii cetățenilor în persoanele care sunt investite cu autoritate de stat.

Seful statului consideră și că introducerea posibilității de delegare a competenței de organizare a concursului pentru ocuparea funcțiilor publice prin ordin al președintelui ANFP încalcă Legea fundamentală.

Președintele preciza că prin soluția legislativă se ajunge la situația că un aspect esențial care vizează raportul de serviciu, reglementat de legea organică, să fie delegat printr-un act administrativ.

Pe 14 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, menținând abrogarea prevederii potrivit căreia funcționarii publici sunt suspendați din funcție în cazul în care sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni, inclusiv de corupție și de serviciu.

Camera Deputaților a respins, astfel, obiecțiile președintelui Klaus Iohannis, conținute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect, adoptat inițial de Parlament în iunie 2016.

sursa: hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Jumătate din comuna Mihalț a rămas joi fără apă potabilă. Ce s-a întâmplat

Publicat

Jumătate din localitatea Mihalț a rămas fără apă, joi, 27 ianuarie, după ce s-a produs o avarie la conducta de alimentare cu apă potabilă. 

Reprezentații companiei de apă din Alba au anunțat că până la remedierea avariei, furnizarea apei potabile în jumătate din localitate a fost oprită.

”La reluarea furnizării pot aparea depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții să folosească apă numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, pot fi semnalate la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției”, au transmis reprezentații companiei de apă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj: AUR trece de 20% la intenția de vot și devine al doilea partid din România, după PSD. PNL și USR, în scădere

Publicat

Un sondaj Inscop realizat în perioada 10-18 ianuarie plasează partidul AUR pe locul al doilea în preferințele românilor, după PSD. AUR a ajuns la 20,6% în ceea ce privește intenția de vot.

PSD este în scădere față de lunile anterioare, iar liberalii se clasează abia pe locul trei, potrivit sondajului publicat de G4Media.ro.

Clasamentul intenției de vot în ianuarie:

PSD: 34,3%, în scădere față de decembrie 2021
AUR: 20,6%, în creștere față de decembrie 2021
PNL: 16,6%, în scădere față de decembrie 2021
USR: 12,5%, în creștere față de decembrie 2021
UDMR: 4,2%

AUR a câștigat adepți în ultima vreme cu un discurs radical, pe fondul pandemiei, însă fără să atace nici una dintre temele mari ale momentului: criza energetică și a facturilor enorme și criza din Ucraina, unde Rusia are trupe masate.

Sondajul  a fost realizat în perioada 11-18 ianuarie 2022 prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1.162 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou val de aer polar: meteorologii anunță din nou ger și ninsori. În weekend, va fi mai cald

Publicat

Meteorologii anunță un nou val de frig în România. Vremea va fi relativ caldă în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare temperaturile scad.

Din nord-estul continentului, va coborî o masă de aer foarte rece. Gerul va cuprinde mai ales zona de nord a țării.

Vor fi afectate zonele intracarpatice, Maramureș, Transilvania, dar și nordul Moldovei, unde va fi cel mai frig, potrivit antena3.ro.

Sunt anunțate nopți geroase, dar și maxime negative. Temperaturile minime vor coborî până la valori de -10 grade, chiar -12 grade Celsius.

Până atunci, în următoarele zile, vremea va fi relativ caldă. În Alba vor fi maxime de 3-4 grade Celsius, iar în sud de 9-10 grade Celsius.

Va mai ninge în nord, vest și centru.

Potrivit ANM, în săptămâna 31 ianuarie – 6 februarie, în regiunile intracarpatice și la munte, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice perioadei.

În regiunile extracarpatice, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zonele montane. În rest, vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

surse: antena3.ro, meteoromania.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

27 ianuarie: 31.683 de cazuri noi de COVID în România și 71 de decese. Bilanț parțial

Publicat

Numărul cazurilor de COVID se păstrează la un nivel ridicat în România. Joi, 27 ianuarie, au fost anunțate 31.683 de cazuri noi. 

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.683 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 71 decese, dintre care 2 decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00” au transmis reprezentanții GCS.

Cu o zi în urmă, în 26 ianuarie, fuseseră anunțate 34.255 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și au fost raportate 94 decese.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate