Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce înseamnă IT într-o companie de producție? (P)

Publicat

Vcst noiembrie jpg-41

Mihaela, Andrei și Alin sunt cei trei colegi care susțin o fabrică de 380 de angajați, prin suportul lor extrem de valoros, de la soft până la hard, în acest domeniu fantastic care se numește IT.

Mihaela – o persoană foarte plăcută, caldă, calmă – se prezintă și ne spune ce înseamnă pentru ea VCST?

Vcst noiembrie jpg-37

Sunt cea mai nouă membră a departamentului IT, din luna mai a acestui an; sunt analist programator şi mă ocup de creearea și administrarea aplicaţiilor software personalizate.

Pentru mine VCST este locul unde pot să învăţ şi să-mi folosesc cunoștinţele dobândite în facultate pentru a rezolva problemele întâmpinate.

Andrei – o personalitate liniștită și cu un umor special ne va spune cât de important este departamentul IT într-o companie cu profil automotive și care este rolul său în acest întreg angrenaj?

Vcst noiembrie jpg-8

În automotive rolul departamentului IT este unul foarte clar și anume acela de a asigura suport pentru celelalte departamente cu privire la echipamentele IT, rolul de a implementa noi sisteme informatice, menține în stare perfectă de funcționare device-urile și aplicațiile software folosite, cât și rezolvarea problemelor care ar putea să apară la nivel de sistem informatic.

În cadrul VCST, în departamentul IT am început ca și Tehnician IT acum 4 ani, iar de aproape doi ani ocup poziția de Network & System Admin; pe lângă faptul că ma asigur ca rețeaua și sistemele informatice funcționează în parametrii optimi, coordonez și activitatea colegilor din departament.

Ultimul, dar nu cel din urmă, Alin, care are un șarm aparte pentru un IT-st, ne răspunde la prima întrebare: Cât de importantă este colaborarea cu celelalte departamente și ce fel de angajator este VCST?

Vcst noiembrie jpg-12

Colaborarea dintre departamente trebuie să se bazeze pe o bună comunicare, pentru a putea fi cât mai productivi și eficienți.

Dacă ar fi să fac o analogie, colaborarea dintre departamentele unei companii este ca îmbinarea între piesele importante din care este alcătuit un autoturism. Dacă o piesă nu funcționează la parametrii optimi, acest lucru se resimte în întreg sistemul și bineînteles, în modul în care funcționează acel autoturism.

La fel este și cazul nostru. Dacă un anumit departament nu funcționează la parametrii optimi în relație cu alt departament, acest aspect se resimte în produsul finit rezultat din procesul de producție.

Ca angajator, consider că VCST este o companie pentru care angajații contează.

Deși am o experiența de doar 1 an si 8 luni în cadrul companiei, am observat îmbunătățiri palpabile și un interes continuu al managementului pentru a oferi angajatilor condiții cât mai bune pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu plăcut și modern, în funcție de nevoile acestora.

În același timp, cred că angajatorul VCST e una dintre companiile care înțelege nevoia permanentă de îmbunătățire prin pregătirea continuă a angajaților, pentru a avea rezultate cât mai bune. Ți se oferă posibilitatea de a participa la diverse traininguri în domeniul tău de activitate pentru a fi mereu în pas cu ultimele tendinte și tehnologii, astfel încât să contribui la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a companiei.

De ce ați ales IT-ul în cariera voastră?

Mihaela: Am ales acest domeniu deoarece nu este deloc plictisitor. Un job în IT presupune o evoluţie continuă şi o învăţare constantă, deoarece tehnologia avansează foarte repede.

Andrei: Alegerea a fost făcută în urmă cu mulți ani. Cred că am știut că vreau să fiu informatician în momentul în care am pus prima dată mâna pe o tastatură de „486”, cred că era (pentru cunoscători), și am fost fascinat de o astfel de „jucărie”.

Alin: Am ales să merg spre IT datorită interesului pe care îl am în general spre tehnologie. Îmi place să fiu „conectat” cu tot ce este nou, inovativ și care îți poate aduce o îmbunătățire în viața de zi cu zi. Consider că IT-ul este un domeniu de viitor în care nu te poți plafona niciodată și ai tot timpul ceva de învățat.

De ce nu ați plecat din țară, ca atât de mulți alți specialiști?

Mihaela: Nu am plecat din ţară deoarece consider că se poate face performanţa şi aici, mai ales în domeniul IT.

Andrei: Aș vrea doar să o citez pe bunica mea: „Fie pâinea cât de rea, tot mai buna e în țara ta” și cred că prin această expresie am spus tot.

Alin: Cred că poți să crești și să te dezvolți pe plan profesional și în țara noastră, mai ales în acest domeniu care a crescut mult în ultimii ani. Într-adevăr, este o discrepanță destul de mare în acest domeniu legat de pachetele de compensații și beneficii din alte țări față de România, dar, fiecare știe ce contează cel mai mult pentru el.

Ce fel de abilități trebuie să aibă un IT-st pentru ca să fie considerat un profesionist?

Mihaela: Din punctul meu de vedere, cele mai importante abilităţi ale unui profesionist sunt curiozitatea, înţelegerea, rezolvarea problemelor precum şi pofta de a învăţa.

Andrei: În primul rând un IT-st trebuie să fie dornic de cunoaștere. Este foarte greu să ții pasul cu ritmul în care se dezvoltă IT-ul dacă nu ai această calitate; să fii autodidact, să ai un spirit bun de observație și analiză și nu în ultimul rând, să îți placă ceea ce faci. Și din punctul acesta de vedere, pot spune că eu ador domeniul acesta.

Alin: Cred că un IT-st trebuie să fie o persoană calculată, cu o gândire analitică, atent la detalii, dar în același timp și cu o gândire „out of the box”. Un profesionist în acest domeniu, trebuie să fie o persoană serioasă, de încredere și care poate să își asume responsabilități în tot ceea ce face. Sunt momente în care un singur click poate declanșa o serie de disfuncționalități în întreaga companie.

Dați-ne un exemplu despre un proiect în care IT-ul a avut un rol determinant?

Mihaela: Un proiect în cadrul VCST – din care fac și eu parte, este calcularea eficienţei echipamentelor (Overall Equipment Effectiveness). IT transpune informația primită din Producție într-o aplicație care oferă o imagine clară a eficienţei întregului proces de fabricatie.

Andrei: Probabil lumea nu conștientizează, dar în orice proiect implementat la nivel de VCST, rolul IT-ului este major: începând de la simpla trimitere a unui email și până la implementarea unor noi sisteme informatice.

Alin: Din punctul meu de vedere, în orice proiect care are la bază o infrastructură bazată pe echipamente informatice, departamentul IT are un rol determinant. Atâta timp cât funcționalitatea proiectului se bazează pe resurse informatice, servere, rețele, calculatoare, imprimante și orice alte dispozitive care asigura interacțiunea utilizatorilor cu sistemul, departamentul IT are un rol major în implementarea, menținerea și dezvoltarea infrastructurii proiectului.

Se vorbește peste tot de Industry 4.0; care este părerea voastra despre asta?

Mihaela: Industry 4.0 sau revoluția digitală în industria producătoare, este o noua etapă în evoluţia tehnologica, care atrage dupa sine multe transformări şi optimizări.

Andrei: Industry 4.0 -digitalizarea sau mai bine spus Revoluția Industriala bazată pe mijloace IT hardware și software, este viitorul oricărei companii din orice domeniu de activitate, nu doar producție.

Alin: După cum evoluează tehnologia în acest domeniu, pasul către Industry 4.0 era de așteptat. În era vitezei unde toate trebuie să se întâmple cu o rapiditate excesivă, era de prevăzut trecerea la un mod automat de preluare și prelucrare a datelor de la mașini și roboți industriali. Dacă până la acest upgrade, către 4.0, puteau interveni erori umane sau delay-uri în preluarea și prelucrarea datelor, cu această trecere o să se diminueze semnificativ aceste neajunsuri.

Ce rol va juca IT-ul în Industry 4.0?

Mihaela: IT-ul va avea un rol foarte important, deoarece vorbind despre Industry 4.0 vorbim de inteligență artificială, Big Data, securitatea datelor etc.

Andrei: Dacă puțin mai devreme am numit Industry 4.0 Revoluția Industrială bazată pe mijloace IT, cred că de aici ne putem da seama care ar fi rolul unui IT-st în această „poveste”: cel mai probabil vom fi una dintre cele mai importante resurse ale unei companii, cu și mai multe provocari din punct de vedere profesional.

Alin: Având în vedere că Industry 4.0 înseamnă o infrastructură bine pusă la punct, din punct de vedere a resurselor IT, consider că avem un rol de bază în dezvoltarea și implementarea acestui upgrade. Din punctul meu de vedere, este o provocare la care abia aștept să iau parte.

Dacă am avea posibilitatea de a ne teleporta, unde ați dori să mergeți?

Mihaela: Mi-aș dori să pot vizita lumea întreagă!

Andrei: Mai mult ca sigur aș vrea să merg în viitor! Vreau să știu ce urmează să ne pregăteasca industria IT, pentru că nu contenește să ne surprindă cu inovațiile din domeniu în fiecare zi, și de aceea aș vrea să fiu pregătit pentru ceea ce o să vină.

Alin: Mi-aș face abonament și m-as teleporta câte puțin în fiecare colț al lumii!

Ca și concluzie, ce „greutate” are Departamentul IT în VCST?

Mihaela: Rolul cel mai important al departamentului din care fac parte este de a oferi suport necesar pentru desfășurarea activităților tuturor departamentelor existente în companie. Noi suntem o roată mică, cu un impact mare, în motorul numit VCST.

Andrei: Consider că departamentul IT este la fel de important ca și oricare alt departament din VCST. Dacă tot suntem în domeniul producerii roților dințate, suntem acea roată care ajută la punerea în mișcare a angrenajului numit VCST. Nu suntem mai presus decât celelalte departamente, dar avem rolul nostru bine definit, iar fără noi cred că „angrenajul companiei” nu ar funcționa corect și s-ar bloca la un moment dat.

Alin: Având în vedere că întreaga infrastructură din cadrul companiei se bazează pe echipamente informatice, consider că departamentul IT are un rol determinant în asigurarea funcționalității, menținerii și dezvoltarea întregului sistem al companiei.

Vrei să știi mai multe despre oferta de joburi și pachetul de beneficii de la VCST?

Trimite-ne un email la: jobs.alba@vcst.com sau vizitează portalul nostru www.careers.vcst.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax