Economie
Ce planuri are Ministerul Finanțelor privind acțiunile de control fiscal. Noutatea anului 2024
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a dat detalii despre acțiuni de control fiscal ce vor fi organizate în următoarea perioadă.
Acţiunile de control fiscal vor fi ţintite, strict la contribuabilii identificaţi cu risc de neconformare.
Anterior, în cadrul procesului de analiză de risc, se vor identifica zonele de neconformare şi contribuabilii cu risc real de neconformare.
„În ceea ce priveşte viitorul inspecţiilor fiscale: nu e suficient doar să creştem numărul lor.
Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date şi informaţii din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fişierului SAF-T) înseamnă realizarea de acţiuni de control fiscal de la distanţă, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.
Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar şi contribuabilii cu risc real de neconformare. Aşa că nu se va umbla în orb, acţiunile de control vor fi ţintite, strict la contribuabilii identificaţi cu risc de neconformare.
Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită faţă de mediul de afaceri”, a scris ministrul luni seara pe pagina sa de Facebook.
Plan de venituri de 450 miliarde lei
Acesta a discutat, în weekend, cu preşedinta Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicoleta Cârciumaru, cu privire la Planul de Venituri pe 2024, care se ridică la 450 miliarde lei.
În context, şeful de la Finanţe a arătat că media încasărilor lunare (ANAF, AVR şi digitalizare) a veniturilor trebuie să ajungă la 40 miliarde lei.
Obiectivele pentru anul acesta sunt diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB şi creşterea gradului de conformare voluntară.
„Consolidarea capacităţii de colectare este unul dintre pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de ţară în domeniul fiscal-bugetar. Deşi ANAF şi-a îmbunătăţit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esenţial să fim mai eficienţi. Evident, prin intermediul digitalizării, dar şi prin îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii.
Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informaţii în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate şi vom elimina anumite obligaţii de raportare.
Sigur, creşterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă şi mai puţin costisitoare cale pentru a ne atinge ţintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea şi optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor”, a subliniat ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 16.01.2024 at 11:54
Lasă mă poveştile că o să facem, concret ce faci cu marii datornici protejaţi, de nu le iei banii ? Cu ăştia mai mici ştim cum îi hăituieşti. Nu sunteţi în stare să faceţi aproape nimic.