Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu contribuțiile la sistemele de pensii din țările UE în care ați lucrat mai puțin de un an

Publicat

Mulți români au lucrat în diferite țări europene, mai puțin de un an și se întreabă ce se întâmplă cu contribuția lor la sistemul de pensii, aferentă perioadei respective. 

Comisia Europeană face precizări în acest sens și oferă chiar servicii de asistență pentru persoanele cu perioade de cotizare mai mici de un an.

Întrucât unele țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

Dacă vă confruntați cu probleme în a obține sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luați legătura cu serviciile europene de asistență, AICI.

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Cum se stabilește pensia cumulată pentru mai multe perioade lucrate în țările UE

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

 

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata”).

Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă”.

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax