Actualitate
Ce trebuie să știi când scoți bani de pe card în străinătate? Vezi ce comisioane percep băncile românești
Cum putem să ne administrăm banii în modul cel mai eficient când plecăm în străinătate? Nu de puține ori, cei care au fost puși în situația de a-și accesa finanțele de pe card, de la un bancomat dintr-o altă țară au avut neplăcerea de a descoperi că „socoteala de acasă” nu coincide cu cea „din târg”, în sensul că pentru suma din mână au fost nevoiți să plătească câțiva bani în plus, și nu întotdeauna puțini. Pentru a vă scuti de plata „usturătoarelor” comisioane neprevăzute, vă prezentăm o situație a taxelor pe care le veți plăti la retragerea de bani de pe card, în străinătate.
BCR, cea mai mare bancă din România după active, Alpha Bank, numărul opt la nivel local şi Millenium Bank, pe locul şapte din punct de vedere al pierderilor raportate anul trecut oferă unele dintre cele mai avantajoase comisioane de retragere, de pe cardurile în lei, la bancomatele din străinătate. La multe dintre cardurile în euro, comisioanele sunt însă mai mari, potrivit unei analize gândul.info.
Dacă marea parte a băncilor din România percep un comision de retragere de tip „procent din sumă” plus un tarif fix pentru tranzacţiile din străinătate cu cardul, altele merg pe varianta „procent din sumă”, pentru valorile care depăşesc un prag minim.
Mai precis, comisionul perceput pentru retragerea echivalentului a 200 de lei în străinătate este de 6 lei la BCR, în cazul în care banii nu sunt scoşi de la un ATM care aparţine Grupului Erste. La bancomatele Erste, comisionul este de 0,2% din suma retrasă. La cardurile de debit de la Alpha Bank şi Millenium, folosite pentru retragerea a 200 de lei de la un bancomat din afara reţelei, comisionul perceput va fi de 10 lei.
Pentru a retrage echivalentul a 200 de lei, cel mai puţin avantajos comision este cel al Volksbank, unde turistul trebuie să plătească o taxă minimă de patru euro, cea mai mare dintre cele analizate.
Vedeți mai jos ce comisioane percep băncile la retragerea din străinătate (în lei și euro), de la un bancomat care nu aparține emitentului cardului. Cardul de referință analizat este unul standard de debit, cu cel mai mic comision din portofoliul fiecărei bănci.
BCR – LEI: 0,75% plus 4,5 lei; EURO: 1,75%, minim 5 euro
Banca Transilvania – LEI: 1% plus 2,5 lei; EURO: 1% minim 2 euro
Bancpost – LEI: 1% plus 2 lei; EURO: 1% minim 2 lei
Alpha Bank – LEI: 1%, minim 10 lei; EURO: 1%, minim echivalentul a 10 lei
CEC Bank – LEI: 1% plus 2,5 euro; EURO: 1% plus 2,5 euro
BRD – LEI: 1% plus 10 lei ; EURO: 1,5% plus 3 euro
Raiffeisen – LEI: 1% plus 2,5 euro; EURO: 1% plus 2,5 euro
ING Bank – LEI: 1% plus 10 lei; EURO: 1% plus 2,5 euro
Millenium Bank – LEI: 2%, minim 10 lei; EURO: 2% minim echivalentul a 10 lei
OTP Bank – LEI: 1% plus 10 lei; EURO: 1% plus 3 euro
Unicredit Țiriac Bank – LEI: 1,5% plus 7 lei; EURO: 1,5% plus echivalentul a 7 lei
Volksbank – LEI: 1%, minim 4 euro; EURO: 1%, minim 4 euro
Emporiki Bank – LEI: 1% plus 2 euro; EURO: 1% plus 2 euro
Ce trebuie să ştii atunci când călătoreşti în străinătate şi preferi să-ţi ţii banii pe card
Reprezentanții băncilor le recomandă turiștilor români, ca atunci când pleacă într-o vacanţă în străinătate, să-şi ţină banii pe card pentru a evita eventuale situaţii neplăcute. Plata cu cardul la comercianţii de peste graniţă îi va scuti pe aceștia de achitarea unor taxe suplimentare, comisionul pentru astfel de tranzacţii fiind zero. Totodată, clienţii anumitor bănci din România pot profita de comisioanele ceva mai avantajoase practicate de grupurile financiare internaţionale. Spre exemplu, clienţii BCR, Volksbank sau Unicredit Ţiriac Bank vor plăti peste hotare acelaşi comision ca în România cu condiţia de a-şi retrage banii de la un bancomat al unei sucursale a celor trei grupuri.
De asemenea, înainte de a pleca în concediu, clienţi sunt încurajaţi să caute numărul de urgenţă la care pot apela în cazul în care îşi pierd cardul sau acesta este furat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News