Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce trebuie să știi când scoți bani de pe card în străinătate? Vezi ce comisioane percep băncile românești

Publicat

Cum putem să ne administrăm banii în modul cel mai eficient când plecăm în străinătate? Nu de puține ori, cei care au fost puși în situația de a-și accesa finanțele de pe card, de la un bancomat dintr-o altă țară au avut neplăcerea de a descoperi că „socoteala de acasă” nu coincide cu cea „din târg”, în sensul că pentru suma din mână au fost nevoiți să plătească câțiva bani în plus, și nu întotdeauna puțini. Pentru a vă scuti de plata „usturătoarelor” comisioane neprevăzute, vă prezentăm o situație a taxelor pe care le veți plăti la retragerea de bani de pe card, în străinătate.

BCR, cea mai mare bancă din România după active, Alpha Bank, numărul opt la nivel local şi Millenium Bank, pe locul şapte din punct de vedere al pierderilor raportate anul trecut oferă unele dintre cele mai avantajoase comisioane de retragere, de pe cardurile în lei, la bancomatele din străinătate. La multe dintre cardurile în euro, comisioanele sunt însă mai mari, potrivit unei analize gândul.info.

Dacă marea parte a băncilor din România percep un comision de retragere de tip „procent din sumă” plus un tarif fix pentru tranzacţiile din străinătate cu cardul, altele merg pe varianta „procent din sumă”, pentru valorile care depăşesc un prag minim.

Mai precis, comisionul perceput pentru retragerea echivalentului a 200 de lei în străinătate este de 6 lei la BCR, în cazul în care banii nu sunt scoşi de la un ATM care aparţine Grupului Erste. La bancomatele Erste, comisionul este de 0,2% din suma retrasă. La cardurile de debit de la Alpha Bank şi Millenium, folosite pentru retragerea a 200 de lei de la un bancomat din afara reţelei, comisionul perceput va fi de 10 lei.

Pentru a retrage echivalentul a 200 de lei, cel mai puţin avantajos comision este cel al Volksbank, unde turistul trebuie să plătească o taxă minimă de patru euro, cea mai mare dintre cele analizate.

Vedeți mai jos ce comisioane percep băncile la retragerea din străinătate (în lei și euro), de la un bancomat care nu aparține emitentului cardului. Cardul de referință analizat este unul standard de debit, cu cel mai mic comision din portofoliul fiecărei bănci.

BCR – LEI: 0,75% plus 4,5 lei; EURO: 1,75%, minim 5 euro

Banca Transilvania – LEI: 1% plus 2,5 lei; EURO: 1% minim 2 euro

Bancpost – LEI: 1% plus 2 lei; EURO: 1% minim 2 lei

Alpha Bank – LEI: 1%, minim 10 lei; EURO: 1%, minim echivalentul a 10 lei

CEC Bank – LEI: 1% plus 2,5 euro; EURO: 1% plus 2,5 euro

BRD – LEI: 1% plus 10 lei ; EURO: 1,5% plus 3 euro

Raiffeisen – LEI: 1% plus 2,5 euro; EURO: 1% plus 2,5 euro

ING Bank – LEI: 1% plus 10 lei; EURO: 1% plus 2,5 euro

Millenium Bank – LEI: 2%, minim 10 lei; EURO: 2% minim echivalentul a 10 lei

OTP Bank – LEI: 1% plus 10 lei; EURO: 1% plus 3 euro

Unicredit Țiriac Bank – LEI: 1,5% plus 7 lei; EURO: 1,5% plus echivalentul a 7 lei

Volksbank – LEI: 1%, minim 4 euro; EURO: 1%, minim 4 euro

Emporiki Bank – LEI: 1% plus 2 euro; EURO: 1% plus 2 euro

Ce trebuie să ştii atunci când călătoreşti în străinătate şi preferi să-ţi ţii banii pe card

Reprezentanții băncilor le recomandă turiștilor români, ca atunci când pleacă într-o vacanţă în străinătate, să-şi ţină banii pe card pentru a evita eventuale situaţii neplăcute. Plata cu cardul la comercianţii de peste graniţă îi va scuti pe aceștia de achitarea unor taxe suplimentare, comisionul pentru astfel de tranzacţii fiind zero. Totodată, clienţii anumitor bănci din România pot profita de comisioanele ceva mai avantajoase practicate de grupurile financiare internaţionale. Spre exemplu, clienţii BCR, Volksbank sau Unicredit Ţiriac Bank vor plăti peste hotare acelaşi comision ca în România cu condiţia de a-şi retrage banii de la un bancomat al unei sucursale a celor trei grupuri.

De asemenea, înainte de a pleca în concediu, clienţi sunt încurajaţi să caute numărul de urgenţă la care pot apela în cazul în care îşi pierd cardul sau acesta este furat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax