Actualitate
Ce trebuie să știți despre echipamentul de schi (P)
Nu este ușor să alegeți echipamentul de schi potrivit. În funcție de nivelul de îndemânare, de preferințe, de funcționalitate sau de tipul de schior, există un număr mare de modele și de producători pentru fiecare parte a echipamentului. Această mică lecție de echipament de schi explică modul în care funcționează fiecare parte a echipamentului și ce este important atunci când alegeți echipamentul potrivit.
Bineînțeles că baza pentru orice echipament de schi este schiul potrivit. Cu toate acestea, alegerea celui potrivit este mai ușor de spus decât de făcut: în funcție de tipul de schi și de nivelul de îndemânare, există acum o gamă largă de schiuri din care puteți alege. Pentru a-l găsi pe cel potrivit, este util să înțelegeți structura: un schi este format din mai multe straturi, precum și din muchii laterale, vârfuri și capete. Construcția acestor părți influențează ceea ce poate face un schi și pentru cine este potrivit.
Rigiditatea schiului este determinată de doi parametri, flexia și torsiunea. „Flexia” este rigiditatea longitudinală, adică cât de mult se îndoaie un schi atunci când o anumită presiune este exercitată asupra schiului de către greutate și viteză. Un flex dur oferă mai mult control și un stil de pilotaj mai lin. Torsiunea, pe de altă parte, se referă la rigiditatea de-a lungul axei longitudinale, adică unghiul la care este poziționat schiul atunci când se îndreaptă spre zăpadă. O torsiune moale nu se înclină la fel de puternic ca una tare, ceea ce iartă mai multe greșeli. Cât de rigid sau moale trebuie să fie un schi depinde de greutatea corporală, de abilitățile și preferințele schiorului respectiv.
Suprafața de rulare a schiului este partea cea mai joasă a schiului care are contact direct cu zăpada atunci când se schiază. De aceea, este important să o ceruiți bine în permanență. Un schi ceruit alunecă mai bine și este, de asemenea, mai bine protejat. De obicei, învelișul este format din materiale plastice din polietilenă, care conferă schiului proprietăți diferite în funcție de compoziția materialului. Materialul suprafeței de rulare poate influența, de exemplu, cât de rapid este schiul și cât de multă ceară poate absorbi.
Marginile se află pe cele două părți exterioare ale schiului și sunt realizate din metal, de cele mai multe ori din oțel. Marginile laterale sunt pre-șlefuite la un anumit unghi, care, pentru majoritatea schiurilor, este cuprins între 88 și 90 de grade în raport cu suprafața, în funcție de utilizarea prevăzută. Acest unghi influențează comportamentul de rulare al schiurilor. De fapt, o modificare minimă a unghiului are un efect mare asupra stilului de schi: cu cât unghiul este mai plat, cu atât este mai greu de controlat schiul. Marginile trebuie șlefuite în mod regulat.
Dacă vă uitați cu atenție la cursul muchiei laterale a acestui echipament de ski, veți observa că zona schiurilor este mai îngustă la mijloc decât la lopată și la capăt. Marginea urmează această formă la exteriorul schiului, formând un arc aproape circular. Acest lucru este indicat de o anumită rază, așa-numita rază de construcție. În practică, acest lucru înseamnă că schiul face o curbă exact pe această rază atunci când face muchia în sus. În funcție de tipul de schi, schiurile pot avea o rază de construcție diferită. Cu cât raza este mai mică, cu atât mai mici și mai înguste pot fi curbele pe care le puteți aborda. Cu cât raza este mai mare, cu atât mai largi sunt curbele pe care le puteți schia.
Nu numai unghiul muchiei și raza, ci și ascuțimea muchiei este decisivă pentru stilul de pilotaj și siguranța de pilotaj. Marginile ascuțite și moi oferă mai puțină rezistență în zăpadă, astfel încât puteți aluneca mai bine și puteți merge mai stabil.
Un schi poate fi construit mai lat sau mai îngust. Lățimea afectează modul în care schiul alunecă prin zăpadă și câtă presiune puteți exercita pe muchii. De exemplu, schiurile concepute pentru zăpadă pulverulentă sunt mai late. Acest lucru vă oferă o suprafață mai mare, exercită mai puțină presiune asupra zăpezii și face ca acest echipament de schi să alunece mai ușor. În același timp, un schi lat face ca și tăișul să fie mai dificil. Acesta este motivul pentru care tendința generală este de a construi schiuri de uz general care sunt suficient de late pentru a fi potrivite atât pentru pârtiile pregătite, cât și pentru cele din afara pârtiilor.
Lungimea schiului depinde de tipul de schi și de mărimea schiorului. Un schi lung oferă mai mult control atunci când se schiază la viteze mari – cu toate acestea, limitează mobilitatea și agilitatea.
Un schi greu oferă mai mult control, dar îngreunează manevrarea lui. Prin urmare, începătorii și freestylers vor folosi în principal schiuri mai ușoare, ceea ce îi face mai agili. Schiorii de curse preferă schiurile mai grele, ceea ce le oferă mai mult control la viteze mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News