Connect with us
Advertisement

Educație

Cel mai mare sindicat din învățământ solicită guvernului SPOR DE RADIAȚII pentru profesori. Reacția premierului Ludovic Orban

laptop calculator

Publicat

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului un spor de calculator pentru profesori, sub pretextul că dispozitivele electronice personale emit radiații, în condițiile în care școala se face online.

Sindicatele FSLI au depus o adresă la Guvern în 11 noiembrie, avertizând că „gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare” deoarece nu s-au majorat salariile și fiindcă nu a fost prevăzut „un stimulent de risc pentru personalul din învățământ”, potrivit edupedu.ro.

“Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

Alte solicitări ale FSLI :

  • asigurarea de laptopuri fiecărui profesor, potrivit legii 109/2020 (nicio mențiune despre faptul că obligația legală a Ministerului Educației de a asigura dispozitive “la cerere” se referă și la elevi)
  • “Guvernul României să prevadă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 fondurile necesare acordării personalului didactic, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor de bază prevăzute în Legea cadru 153/2017 pentru anul 2022 salarii de care această categorie socio profesională ar fi trebuit să beneficieze de la data de 1 septembrie 2020, dar a căror acordare a fost amânată de executiv”
  • eliminarea limitării sporurilor la alt salariu decât cel de bază aflat în plată.

Siteul de învățământ Edupedu.ro precizează că fiecare membru de sindicat plătește o cotizație care se reține automat din salariu, în cele mai multe cazuri, cotizație calculată la salariul brut, inclusiv sporuri, și care reprezintă până la 1% din venitul lunar brut. Cu cât acest venit e mai mare, cu atât cotizația crește.

Sporuri de radiații pentru profesori: Reacția premierului Ludovic Orban

Aflat într-o emisiune la Realitatea TV premierul Ludoviic Orban a recționat la cererea sindicatului: „Asta s-a luat după modelul sporurilor de radiații de la antenele de telefonie mobilă pe care și le-au dat prin anumite ministere”, a comentat premierul, fără a menționa la cine se referea mai exact. „Orice angajat din sectorul public trebuie să înțeleagă că suntem într-o situație deosebită în care fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult pentru societate, mai ales cei care suntem din sectorul public”.

„Nu suntem într-o situație normală. Oricâte măsuri economice am luat pentru a apăra locurile de muncă, România este totuși dependentă de contextul internațional”, a mai transmis Orban, dând de înțeles că țara nu-și mai permite tot felul de sporuri.

FSLI, federația care a cerut sporul pentru radiații, este cea mai mare din învățământ. Numărul membrilor reprezintă 63% din numărul total al angajaților din educație și au 60 de organizații sindicale afiliate din întreagă țară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dele Ali

    vineri, 13.11.2020 at 08:16

    Si spor pentru nefacut ore online nu vor?
    Sunt profesori care refuza sa intre si sa faca ore online….oare refuza salariul? Sindicatul cere asta?
    Tara lui Papura Voda toti vor bani dar sa nu faca nimik!

  2. dolfi

    vineri, 13.11.2020 at 08:50

    nu v-ar fi rusine!
    Basescu a a avut dreptate cand a spus ca scoala romaneasca produce tampiti!
    Multi s-au facut profesori!

    Nu mai produceti analfabeti functional! Faceti performanta! si apoi sa aveti pretentii!!

    Cum n-or cere IT-stii care lucreaza la calculator o viata intreaga sporul asta!? Pt ei, „dispozitivele electronice” nu radiaza … „radiatii” ?

  3. Elena

    vineri, 13.11.2020 at 10:15

    Mai nesimtitilor, in frunte cu sindicatele. Ce sa zica aceia care lucreaza 10-12 ore la calculator, zeci de ani. Voi care nu va faceti treaba, vă este frica sa nu se inregistreze orele online, lectiile, sa nu se vada cat sunteti de destepti. Aveti salarii foarte mari pentru ceea ce faceti si la cati analfabeti sunt in tara asta. De 10-15 ani incoace, generatiile nu stiu sa scrie corect in limba romana, dar cum sa faca un calcul cu regula de trei simpla. Mi s-a intamplat la banca.
    Vai de tara asta si de politicienii care va dau ca sa ajunga la ciolan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement