Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CUGIR

Cel mai prestigios liceu din Cugir și-a recâștigat în instanță titlul de ”Colegiu Național”. A obținut anularea unui ordin al ME

Publicat


Colegiul National "David Prodan" Cugir

Consiliul Local Cugir și Colegiul Național “David Prodan” au câștigat procesul pentru anularea ordinului prin care Ministerul Educației Naționale (MEN) a retras titlul de “Colegiu Național” celei mai importante instituții de învăţământ din oraş. Mai mult, au reușit anularea unui ordin de ministru prin care colegiile naționale puteau fi declasificate în licee teoretice, în funcție de rata de promovabilitate la BAC.

Atât administrația locală, cât și colegiul, au solicitat ministerului să reanalizeze motivele care au stat la baza revocării acestei titulaturi și să revină asupra deciziei. Până la urmă, problema a ajuns în instanță, unde Ministerul Educației a pierdut procesul.

Vezi și: ”David Prodan” rămâne fără titlul de ”Colegiu Național”

”Admite acţiunea. Anulează Ordinul MEN nr. 5091/11.09.2018. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a fi depus la sediul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată public, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.10.2019” se arată în decizia Curții de Apel București, publicată marți pe portalul instanței.

În urmă cu aproape un an, celei mai prestigioase instituții din învățământul cugirean i-a fost retrasă titulatura de ”colegiu național”, devenind ”liceul teoretic” David Prodan.

Citește și Directorii de școli și licee nu mai pot deține funcții politice într-un partid. Proiect adoptat tacit în Camera Deputaților

Decizia de retragere a titlului, fundamentată printr-un ordin al Ministerului Educației Naționale, a inflamat spiritele la Cugir, primarul Adrian Teban fiind extrem de nemulțumit la acea dată.

”Am primit și noi cadoul de Ziua Educației din partea ISJ Alba. Colegiul Național „David Prodan” a fost declasificat în Liceu teoretic. Mulțumim și noi vajnicelor învățătoare din conducerea Inspectoratului pentru modul cum „apară” interesele dascălilor din județ. Oricum ne vom apăra demnitatea în fața instanței, că la ISJ nu ai cu cine…” a fost atunci declarația primarului Teban.

De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului Școlr Județean Alba au considerat că ”Unitatea de învățământ preuniversitar menționată nu a îndeplinit criteriul 5 b) din art 4 al Metodologiei nr. 4030/2018, referitor la rata de promovare la examenul de bacalaureat peste media națională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), pe ultimii trei ani”.

În instanță. În motivarea plângerii, cele două instituții au argumentat că ministerul nu a respectat unele cerințe, principii și prevederi legale. Ordinul MEN Nr. 5059/2018 a fost publicat fără a se menționa motivele pentru care este revocat titlul de “colegiu național”, fără a se indică calea de atac, fără respectarea condițiilor de tehnică legislativă și a principiilor de drept, transmit reprezentanţii administraţiei locale, într-un comunicat de presă transmis la momentul respectiv.

Aceștia au mai precizat atunci că unității de învățământ nu i se putea revoca denumirea în timpul anului școlar, adică între 1 septembrie 2018 și 31 august 2019, întrucât prevederile OMEN NR. 3732/2013 sunt clare în acest sens.

Totodată, este evocat principiul neretroactivității legii civile care constă în aceea că “legea civilă se aplică numai situațiilor juridce care iau naștere după intrarea ei în vigoare”.

Colegiul Național „David Prodan” a înaintat documentația de reconfirmare a acestei titlulaturi în data de 5 aprilie, în baza legislației existente la acea dată și în termenul comunicat de IŞJ Alba.

UPDATE: Precizările primarului din Cugir, Adrian Teban, transmise Alba24 după apariția articolului

David Prodan” și-a recăpătat titulatura de Colegiu Național, după ce administrația publică locală și unitatea de învățământ au câștigat în instanță procesul împotriva Ministerului Educației Naționale.

În data de 22 octombrie, Curtea de apel București a dat câștig de cauză instituțiilor cugirene, făcând publică soluția pe scurt, care prevede anularea Ordinului nr. 5091/11.09.2018, prin care MEC a revocat unității de învățământ titlul de „Colegiu Național”.

Soluția completului de judecată demonstrează că administrația locală și unitatea de învățământ au avut motive întemeiate să reclame faptul că ministerul nu a procedat legal, ci a încălcat unele cerințe, principii și prevederi legale.

Urmează ca instanța să comunice motivarea pentru a vedea care dintre argumentele aduse de reclamați au fost admise.

Primarul Adrian Teban consideră că „recâștigarea titlului de Colegiu Naționalreprezintă o recunoaștere pentru orașul Cugir, pentru învățământul local, pentru elevii și profesorii liceului teoretic.

Rezultatele generațiilor întregi de liceeni, pe baza cărora s-a câștigat titulatura, au fost repuse la loc de cinste.

Însă, dincolo de această reușită, rămâne realitatea sumbră a nedreptății și abuzului de care se fac vinovate două instituții ale statului responsabile de educarea și instruirea societății, adică Ministerul Educației Naționale (care a revocat titulatura) și Inspectoratul Școlar Județean Alba (care a făcut propunerea).

Oricât de îmbucurător este faptul că orașul Cugir va avea în continuare un colegiu național, rămâne regretul că acest drept a fost câștigat în instanță, după ce două instituții locale au dat în judecată un minister.”

Potrivit soluției date de Curtea de Apel București, Ministerul Educației Naționale poate depune recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Administratia publică locală își exprimă speranța că acest demers juridic va rămâne încheiat, dreptatea și binele public fiind prioritare”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Acțiune nocturnă de amploare a polițiștilor din Alba Iulia pentru combaterea consumului de alcool și droguri

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au organizat sâmbătă noaptea o acţiune de amploare pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.  Acțiunea a început în jurul orei 22.30, de pe Bulevardul Încoronării, din zona parcării de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan dar s-a derulat în mai multe puncte din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia NECUNOSCUTĂ. Topul curiozităților legate de fortificația orașului, care a dăinuit peste un mileniu

Publicat

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, Alba Iulia a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele. Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

HAOS pe Aeroportul din Cluj-Napoca: Sute de oameni aşteaptă. Cursele sunt anulate din cauza ceţii

Publicat

Mai multe curse aeriene sunt anulate, redirecţionate pe Aeroportul Sibiu sau întârziate la și de la Cluj-Napoca, din cauza ceții. Sute de oameni stau sâmbătă seara în aeroport și așteaptă, transmite Mediafax. Potrivit informațiilor de la Aeroportul Cluj-Napoca, două curse către Valencia și Liverpool au fost anulate sâmbătă seara. Cele două avioane urmau să plece […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea unei evadări ca în filme din Penitenciarul Aiud. Doi deținuți au săpat un tunel de 11 metri în patru luni

Publicat

aiud penitenciar

Printre evadările sau tentativele de evadare din Penitenciarul Aiud (care nu au lipsit, de-a lungul timpului), una atrage atenția din cauza planului elaborat care a stat în spatele ei. Exact ca în filme, doi deținuți au săpat timp de patru luni un tunel de 11 metri, cu ajutorul căruia au reușit să treacă dincolo de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate