Connect with us
Publicitate

Eveniment

Centre județene pentru combaterea adicției și recuperarea consumatorilor de droguri. Propunerea făcută de Ministrul Sănătății

Publicat

Centre județene pentru combaterea adicției și recuperarea consumatorilor de droguri. Autoritățile propun ca în fiecare județ din țară să existe centre pentru combaterea adicției, respectiv pentru recuperarea consumatorilor de droguri. „Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a participat joi la o întâlnire de lucru pe tema prevenirii și reducerii consumului de droguri. Evenimentul, organizat de către Cancelaria Prim-Ministrului, a reunit reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale implicate în reducerea și atenuarea riscurilor asociate consumului de droguri, precum și ai principalelor instituții cu atribuții în domeniu.

Intâlnirea a vizat identificarea celor mai bune soluții în vederea reducerii riscurilor sociale, medicale și economice asociate consumului de droguri, cu accent pe prevenție, sprijinire și reintegrare socială a victimelor, informează Guvernul.

În cadrul evenimentului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că sunt necesare politici publice care sa pună un mai mare accent pe componenta psiho-medicală asociată consumului de droguri, subliniind necesitatea înființării de centre de reabilitare în țară.

Centre județene pentru combaterea adicției și recuperarea consumatorilor de droguri

„Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a afirmat ministrul.

Alexandru Rafila a propus astfel elaborarea unui plan de acțiuni în vederea identificării și aplicării celor mai eficiente măsuri.

Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, a subliniat că prioritatea politicilor penale ar trebui să fie marele trafic, iar aceste politici ar trebui să fie acompaniate de măsuri de sănătate publică. “Este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluții alternative prin prevenire și tratament”, a menționat consilierul de stat.

Reprezentanții ONG-urilor au propus crearea unui mecanism de coordonare a eforturilor pentru combaterea consumului de droguri la nivelul prim-ministrului sau al Secretariatului General al Guvernului.

Alte propuneri s-au referit la nevoia dezvoltării serviciilor medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu și realizarea educației preventive în școli pentru combaterea consumului de droguri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate