Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cercetările geologice de la Ocna Mureş, finalizate în 2013. Se pregăteşte închiderea câmpului de sonde

Publicat

Concluziile studiilor efectuate în zona Ocna Mureş legate de zonele de risc ce au cauzat surparea din 2010 vor fi prezentate abia anul viitor, după finalizarea cercetărilor efectuate de trei instituţii. Va urma un proiect tehnic pentru înlăturarea efectelor prăbuşirilor de teren în perimetrul minelor de sare şi închiderea câmpului de sonde, acţiuni pentru care sunt prevăzute fonduri de 10 milioane de euro.

Joi, la Primăria Ocna Mureş, în prezenţa oficialilor Prefecturii Alba, Universităţii Bucureşti, Institutului Naţional pentru Protecţia Mediului, Societăţii Naţionale a Sării (SNS), CONSERVMIN SA, MINESA SA, SALINA Ocna Mureş, ISU Alba, Poliţiei Locale şi a primarului şi viceprimarului oraşului, au fost purtate discuţii privind stadiul studiilor geologice.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Primăriei Ocna Mureş, studiul efectuat de Institutul Naţional pentru Protecţia Mediului a fost finalizat, cel pe care îl efectuează MINESA urmează a fi finalizat cu prezentarea completă a acestuia în luna noiembrie a acestui an, iar studiul efectuat de CONSERVMIN urmează a fi finalizat şi prezentat în primăvara anului 2013. Fiecare studiu va fi prezentat detaliat în şedinţe de consiliu local pentru a fi însuşit, în momentul în care va fi predat administraţiei locale.

Toate aceste cercetări se vor concretiza în anul 2013 într-un studiu final care va cumula concluziile rezultate din cercetările efectuate în zonă de institutele respective. Vor fi prezentate în acest studiu final cauzele care au dus la situaţia din Ocna Mureş şi vor redefini zonele de risc A şi B.

Acest studiu final va fi urmat de un proiect tehnic care va prezenta etapizarea acţiunilor necesare înlăturării efectelor prăbuşirilor din perimetrul minelor de sare şi aplicarea HG 644/2007 privind închiderea câmpului de sonde. Această hotărâre de guvern prevede că pentru închiderea câmpului de sare sunt alocate fonduri de aproximativ 10 milioane de euro. Scopul urmărit este de a înlătura efectele dezastrelor atât în zona minelor de sare, cât şi cele asupra oraşului (case, infrastructură etc).

Situaţia prezentă din Ocna Mureş a fost prezentată ca fiind stabilă. Cele 48 de construcţii aflate acum în zona de risc A nu au avut de suferit în ultima perioadă şi se poate reamenaja zona drumului de la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga.

Din aprilie 2011, Ocna Mureş face parte, alături de Slănic-Prahova şi Ocnele Mari, dintr-un plan de acţiune pentru înlăturarea efectelor dezastrelor şi ecologizarea zonelor respective afectate.

Citiţi aici mai mult despre catastrofa din 2010 de la Ocna Mureş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax