Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Radiografie turistică: Vezi cum se reflectă investiţiile din Alba Iulia în numărul turiştilor care vizitează orașul

Publicat

Municipiul Alba Iulia şi mai precis Cetatea Vauban Alba Carolina a întrat în ultimul an într-un proces de profundă şi costisitoare reabilitare. Investiţiile demarate de administraţia locală şi finanţate de Uniunea Europeană, Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi din bugetul local se ridică la sume colosale, de peste o sută de milioane de euro, iar scopul acestora este unul cât se poate de precis: plasarea municipiului nostru pe harta obiectivelor turistice de interes din România. Dar cât de repede şi uşor poate fi realizat acest deziderat al administraţiei locale, în cât timp se vor amortiza aceste costuri şi cum anume se reflectă în numărul de turişti care ne-au trecut pragul, în ultimul an, realizarea acestor proiecte? Răspunsul la aceste întrebări vi-l oferim în date statistice concrete.

Un calcul aproximativ al sumelor investite pentru reabilitarea Cetăţii Alba Carolina ne arată că proiectele deja începute şi cele care urmează să se facă vor înghiţi nu mai puţin de 140 de milioane de euro. Lucrările realizate în contul acestor bani ar trebui să transforme municipiul nostru într-un adevărat magnet pentru turiştii interesaţi să redescopere bogăţiile istorice ale zonei. Deşi încă nefinalizate, proiectele desfăşurate în cetatea din Alba Iulia încep să îşi arate rezultatele.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii administraţiei locale, în ultimul an (2010) aproximativ 130.000 de turişti au vizitat Alba Iulia, iar, anual, se arată o creştere uşoară, de aproximativ 10%. Edilii locali apreciază că vom putea vorbi de creşteri considerabile doar după ce lucrările vor fi integral finalizate, iar asta deoarece, în prezent, şantierele amenajate în majoritatea zonelor din Cetate încă îngreunează deplasarea turiştilor. „Nu avem încă o situaţie exactă a numărului de turişti care au venit în Alba Iulia, deoarece sezonul încă nu s-a terminat. Deasemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că în foarte multe zone încă se mai lucrează, iar accesul este împiedicat”, a explicat Mihai Coşer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Turism de tranzit: Prea puţini dintre turiştii care vizitează Alba Iulia rămân peste noapte

Aceste declaraţii nu reuşesc însă să ne convingă cât de profitabile sunt în fapt aceste investiţii şi cum se vor reflecta în cifre toţi aceşti bani despre care am vorbit. Problema cu care se confruntă încă municipiul nostru este turismul de tranzit. Cei mai mulţi turişti care ajung în Alba Iulia vizitează obiectivele de aici, dar nu rămân peste noapte. Chiar şi după reabilitarea Şaţurilor Cetăţii şi inaugurarea Traseului Celor Trei Fortificaţii, singurul program oferit turiştilor, în această zonă, este schimbarea Gărzii Cetăţii, care are loc, zilnic, la ora 12.00. Prea puţin, în opinia unora, pentru o cetate cu pretenţii. Lipsa evenimentelor care să convingă vizitatorii să se cazeze peste noapte în Alba Iulia rămâne încă o problemă nerezolvată, iar acest lucru va produce efecte tocmai la amortizarea acestor costuri. Administrația ar trebui să investească în programe și evenimente care să-i țină pe turiști măcar o noapte în oraș, ceea ce va putea dezvolta sectorul serviciilor hoteliere, restaurantele etc. Dezvoltarea serviciilor turistice pot genera locuri de munca si venituri din impozitele și taxele provenite de la acestea .

Există voci care susţin că mai profitabilă pentru Alba Iulia ar fi fost investirea acestor bani în deschiderea unor fabrici care ar fi creat locuri de muncă pentru albaiulieni şi ar fi contribuit considerabil la economia judeţului. Situaţia nu este poate chiar aşa de „neagră”, dar trebuie să recunoaştem că lipsa unui program variat care să crească numărul turiştilor care rămân, măcar o noapte în Alba Iulia, reprezintă un aspect care ar trebui luat  în considerare de administraţia locală.

Alba, pe ultimul loc ca număr de turişti, din Regiunea Centru

La nivel judeţului Alba, datele prezentate de Direcţia de Statistică Alba ne arată că, în perioada 1 ianuarie 2011-30 iunie 2011, putem vorbi totuşi de o creştere cu 44,3% a numărului de turişti cazaţi în unităţile din Alba. Majoritatea dintre aceştia au ales hotelurile, un procent de 50,2%. În ceea ce priveşte indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ, vorbim şi aici de creşteri: 20,3%, sub indicele pe ţară care a fost de 27,3%.

Chiar dacă în acest interval a fost semnalat trend pozitiv, datele Direcţiei de Statistică susţin că judeţul Alba se poziţionează încă pe ultimul loc în Regiunea Centru privind numărul de sosiri, dar şi înnoptări.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au fost de 115.278, reprezentând 19,7% din numărul sosirilor înregistrate la nivel naţional, cele mai multe au fost în judetul Braşov (46.766), urmat de Sibiu (27.793), iar cele mai puţine în judeţul Alba (5.465).

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din Regiunea Centru, în luna mai, au însumat 265.005 (19,0% din totalul la nivel naţional) şi aici pe primul loc situându-se judeţul Brasov (90.084), urmat de Covasna (51.051), iar cele mai puţine înregistrându-se tot în judeţul Alba (9.192).

Deasemenea, potrivit statisticienilor, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiune a fost 25,6% pe total structuri de cazare turistică, sub nivelul din luna mai 2010 (26,8%) şi sub nivelul calculat pe ţară (25,8%). La acest capitol pe locul întâi se află judetul Covasna, cu cel mai mare grad de ocupare, de 45,6% iar la polul opus judeţul Alba, cu 17,8%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. HH

    luni, 15.08.2011 at 20:37

    ABERATII 140 DE MILIOANE DE EURO INVESTITI SI 130.000 DE TURISTI IN 2010, CRED CA ARTICOLUL A FOST SCRIS IN SOMN.
    DE CE MINTITI ?!

    • moderatorul de serviciu

      luni, 15.08.2011 at 23:20

      @HH. Informatiile sunt din surse oficiale. Daca sunt false sau dupa ureche la un moment dat se va afla. Si mie mi s-a parut mare numarul turistilor desi, la un calcul ar fi cam 356/zi in 365 zile…

      • Marius

        joi, 18.08.2011 at 13:54

        eu cred ca cifrele alea sunt, dar cei 140 mil nu vor fi neaparat investiti, ci atrasi, iar cei 130.000 nu sunt turisti, ci oameni veniti in vizita la dl. Sabau

  2. Ceva superb!

    luni, 22.08.2011 at 06:51

    Gurile rele spun doar ce-i rau, oare exista ceva in judetul nostru mai frumos? NU!
    Mai lasati atata negativism si vedeti si partea buna a lucrurilor!

  3. Pingback: Alba, pe locul 20 în topul judeţelor preferate de turişti şi pe ultimul loc în Regiunea Centru | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax