Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cetățenii apți pentru muncă să nu mai primească ajutor social. Petiție lansată de deputatul Florin Roman

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Publicat

Persoanele apte de muncă nu ar trebui să mai primească ajutorul de la stat sub forma venitului minim garantat, dacă refuză jobul oferit de agenţiile de şomaj. Este propunerea deputatului PNL de Alba Florin Roman, care a iniţiat un proiect legislativ, dar şi o petiţie online în acest sens. Aproape 4000 de persoane au semnat până acum, această petiţie online.

Într-o singură zi, peste 700 de români au votat petiția on line prin care susțin proiectul de lege împotriva lenei: cei care refuză un loc de muncă, conform pregătirii lor și sunt apți de muncă, nu mai primesc ajutorul social. Ei se adaugă celor 3000 de români care au semnat deja petiția”, a anunţat Florin Roman, pe Facebook.

Propunerea legislativă vizează modificarea alineatului (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Descrierea iniţiativei (AICI, petiţia integral):

“În România, o formă de asistență socială pe care statul o oferă familiilor și persoanelor singure este reprezentată de venitul minim garantat.

Acesta se întemeiază pe principiul solidarității sociale în cadrul unei politici naționale de asistență socială.

În prezent legea prevede că ”persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de 3 ori ocuparea unui loc de muncă. Din practică se constată că majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.

Conform statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712.

Considerăm că modificările sunt necesare, mai ales că, nu de puține ori, mass-media a prezentat cazuri în care beneficiarii de venit minim garantat se plimbă cu mașini de lux sau stau în conace. De asemenea, mulți dintre ei își maltratează copii și nu-i lasă să meargă la școală sau, în cele mai bune cazuri când îi lasă, le interzic a primi burse de teama ca să nu piardă indemnizația dată de stat.

Politica în domeniul social ar trebui să fie orientată direct spre cei nevoiași și nu pentru cei ce doresc să eludeze statul. Copiii trebuie să aibă dreptul de a învăța și poate nu e rea ideea de a îi obliga pe părinții beneficiari de ajutoare sociale să îi lase pe aceștia la școală sub sancțiunea de a fi privați de un drept social pe care statul îl acordă. Totuși, un prim pas în acest sens consider că se poate face prin încetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat dacă refuză un loc de muncă.

Propunerea de față vine în sprijinul autorităților locale care au nevoie de forță de muncă și modifică alineatul (7) al articolului 15 în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția ca refuzul acestuia duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mirela

    duminică, 11.02.2018 at 15:12

    Fffff bine faceti asa si trbuie nu mai sa reusiti cu propunerea dumneavoastra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement