Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cetățenii care îngrijesc persoane vârstnice vor putea cere o indemnizație de la stat. Ce valoare ar putea avea. PROIECT

Publicat

Cetățenii care doresc să îngrijească persoane vârstnice ar putea lucra cu jumătate de normă în cadrul serviciilor de asistență socială din cadrul primăriilor. Denumiți îngrijitorii informali, adică persoane necalificate, aceștia vor putea beneficia de o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu. 

Măsura este cuprinsă într-un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Inițiativa legislativă a fost adoptată în luna septembrie 2022 de Senat și în prezent se află la Camera Deputaților, unde a primit recent raport de adoptare.

Potrivit unor amendamente aduse în Comisia pentru muncă și protecție socială, pentru asigurarea serviciilor de îngrijire care presupun ajutor pentru îndeplinirea activităţilor instrumentale ale vieţii zilnice, autorităţile administraţiei publice locale pot angaja personal de îngrijire cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă, în cadrul serviciului de asistenţă comunitară al serviciului public de asistenţă socială.

Ce indemnizație vor putea primi lunar cetățenii care îngrijesc persoane vârstnice

Potrivit legii, îngrijitorul informal este persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice de către persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Îngrijitorul informal (…), care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate în situaţia de dependenţă socio-medicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurarea plăţii, din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistenţă socială, a unei indemnizaţii echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu (…) pentru gradaţia 0 (…)”, se precizează în proiectul legislativ.

În prezent, salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu, pentru gradația 0, este de 2.535 de lei.

Astfel, indemnizația brută care ar putea fi acordată îngrijitorilor informali ce au grijă de o persoană vârstnică ar fi de circa 1.267,5 lei.

Această indemnizație va fi supusă impozitării și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Programul redus de care beneficiază îngrijitorii informali se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă

Timpul cât îngrijitorii informali au beneficiat de program redus de lucru se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă, pe baza adeverinţei eliberată de serviciul public de asistenţă socială.

Pentru aplicarea prevederilor prevăzute în proiect, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să prevadă în bugetul local sumele necesare, fundamentate pe baza estimărilor realizate de serviciul public de asistenţă socială, pe baza datelor colectate din anchetele sociale, în care se consemnează datele de identificare ale îngrijitorilor informali şi sprijinul acordat de aceştia.

De asemenea, pe baza principiului subsidiarităţii, în completarea sumelor din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, se vor aloca sume în proporţie de cel puţin 30% din cuantumul indemnizaţiei stabilite, pe baza necesarului stabilit anual de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, la elaborarea bugetului de stat. Sumele alocate, repartizate pe judeţe la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se vor aproba distinct prin anexă la legea bugetului de stat şi se vor repartizeaza pe unităţi administrativ-teritoriale prin decizie a directorului direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, la propunerea agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, fundamentată pe baza solicitărilor autorităţilor administraţiei publice locale.

Activitatea îngrijitorilor informali, controlată de serviciile publice de asistență socială

Serviciul public de asistenţă socială va dispune efectuarea de controale periodice asupra activităţii îngrijitorilor informali care beneficiază de drepturile prevăzute în lege şi va prezinta semestrial un raport consiliului local.

Îngrijitorii informali vor avea obligaţia de a comunica serviciului public de asistenţă socială orice modificare referitoare la asumarea responsabilităţii îngrijirii persoanei vârstnice şi la informaţiile care au stat la baza întocmirii anchetei sociale.

Autorităţile administraţiei publice locale vor include în programul anual de servicii sociale organizarea de instruiri/cursuri de formare pentru îngrijitorii informali. De asemenea, vor include în programul anual de acţiuni privind serviciile sociale respectiv al activităţilor de informare a publicului, activităţi de informare şi consiliere pentru îngrijitorii informali, inclusiv pentru îngrijitorii adolescenţi.

Situația din prezent

În prezent, pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu a persoanei vârstnice aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, autorităţile administraţiei publice locale pot angaja personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de perioada de îngrijire necesară a se acorda şi cu respectarea criteriilor prevăzute de standardele de calitate aplicabile în domeniu, conform legislaţiei în vigoare.

Soţul şi rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Timpul cât soţul şi rudele au fost încadrate în aceste condiţii se consideră, la calculul vechimii în muncă, timp lucrat cu normă întreagă.

sursa: cdep.ro, legislatie.just.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate