Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci centre de permanență cu 33 de medici în Alba. Cât plătește CJAS pentru eliminarea aglomerației de la UPU

Publicat

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba a plătit, în luna aprilie, 226.959,50 lei pentru 33 de medici de familie care activează în  cinci centre de permanență aflate în județ. Aglomerația și lipsa personalului de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Alba a determinat, în ultimii ani, Ministerul Sănătății să finanțeze centre de permanență și să contracteze medici de familie care să fie activi în cadrul lor.

Medicii oferă consultații, fac intervenții medico-chirurgicale, în limitele dotării materiale și a pregătirii profesionale. Deși există 352 centre de permanență în țară, cinci dintre ele în Alba, cetățenii din judeţ aleg să se adreseze, în continuare, pentru orice afecțiune, personalului de la UPU, unde așteaptă cu orele un tratament. Între timp, CJAS plăteşte, din banii contribuabililor și implicit al celor care apelează la UPU, medici de familie care să activeze în centrele de permanență. 

În județul Alba există cinci centre de permanență care se află în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate: Terra Aster (Cetate) Alba Iulia, Ocna Mureş, Baia de Arieş, Zlatna şi Arieşul Mare (medici cu cabinete în zona Munţilor Apuseni – Poiana Vadului, Arieşeni, Gârda de Sus, Albac, Horea, Scărişoara, Vadu Moţilor). În cadrul lor, activează 33 de medici de familie.

Centrele de permanență sunt alternativa în caz de urgențe medicale minore. Funcţionează în regim de gardă: în zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-8.00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt cele specifice codului verde, respectiv acele afecțiuni care nu pun în pericol viața persoanei.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele:

a) asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice

b) trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie

c) administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical

d) eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea reţetei; în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, medicaţia se asigură din trusa de urgenţă atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie.

Activitatea în centrele de permanență este realizată de medici de familie care au un contract încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din județul din care fac parte.

Recent, Ministerul Sănătății a anunțat că pregătește un act normativ prin care să asigure continuitatea și decontarea asistenței medicale oferite în centrele de permanență de către medicii de familie și că va solicita suplimentarea cu peste 25 de milioane de lei în ceea ce privește finanțarea centrelor.

Problema este că oamenii apelează în mare parte doar la Unitatea de Primiri Urgențe pentru un consult sau un tratament de specialitate. Ajung să petreacă ore întregi în saloanele aglomerate a UPU pentru afecțiuni minore, ce se pot trata la un centru de permanență.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba a decontat pentru serviciile în aceste centre, în luna aprilie 2018, 226.959,50 de lei.

În zona Baia de Arieș activează în cadrul centrului de permanență 7 medici de familie. Au cabinete la Baia de Arieş, Sălciua, Cîmpeni, Ocoliş, Avram Iancu. Coordonator al centrului este doctorul Marian Liviu Duță, căruia CJAS Alba i-a decontat, pentru serviciile prestate în aprilie 2018, 7.257 lei.

Alături de el, în luna aprilie au mai primit decont şi medicii de familie:

Simona Duță – 6.187 lei

Corina Nasc – 8.167 lei

Daniela Mălinescu – 6.187 lei

Ileana Şipoş – 8.167 lei

Traian Todea – 6.187 lei

Mircea Pavelescu – 6.765 lei.

Un total de 48.917 lei, sumă decontată de CJAS Alba în luna aprilie.

La centrul de permanență Arieșul Mare (ce reuneşte medici cu cabinete în zona Munţilor Apuseni – Poiana Vadului, Arieşeni, Gârda de Sus, Albac, Horea, Scărişoara, Vadu Moţilor), coordonator este medicul Cristian Ciubotărescu, care a încasat 9.381 lei în luna aprilie.

Alături de el mai fac permanență încă șase medici:

Corneliu Ioan Călățean – 6.765 lei

Carmen Elena Costea – 8.167 lei

Ionel Cristea – 7.590 lei

Georgeta Enculescu – 5.610 lei

Ciprian Mîndru – 4.785 lei

Mariana Liliana Popa – 6.765 lei

La Arieșul Mare, decontul total în luna aprilie a fost de 39.682 lei.

Centrul de permanenţă Ocna Mureș funcţionează cu 5 medici care au cabinete în Ocna Mureş, Aiud şi Unirea. Este condus de doctorul Tiberiu Sextil Procopciuc. A încasat 8.410 lei în luna aprilie.

Pe lângă el, au mai fost făcute deconturi, în aprilie, pentru medicii:

Antonia Onoria Franc – 7.714 lei

Delia Mireștean – 7.714 lei

Daniela Garlea – 8.179 lei

Monica Ioana Suciu – 7.714 lei.

Pentru centrul Ocna Mureș, CJAS Alba a decontat un total de 39.731 lei, în luna aprilie.

Centrul de permanență Zlatna are șase medici de familie arondaţi (cu cabinete în Zlatna, Alba Iulia, Ohaba şi Roşia Montană). Coordonator este Voichița Varmaga, care a încasat un decont, în aprilie, de 10.150 lei.

Alături de ea, CJAS Alba a mai decontat în luna aprilie următoarele sume:

Steliana Claudia Vultur – 6.118 lei

Simona Străjan – 3.857 lei

Corina Kadar – 7.049 lei

Flaviu Mihai Turdean – 6.118 lei

CMA Dr. Muntean – 6.583 lei.

Către centrul din Zlatna au mers 39.875 lei în luna aprilie.

La Alba Iulia, centrul de permanență Terra Aster, cu sediul pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23A, are arondate localitățile Alba Iulia, Ciugud, Vințu de Jos și Sântimbru. Coordonator este dr. Liviu Ciocodeică. Terra Aster a încasat în luna aprilie 25.196 lei pentru medicii care activează în cadrul centrului.

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax