ACTUALITATE
Cine ne APĂRĂ drepturile în faţa autorităţilor publice. Avocatul poporului, fără studii juridice, dar cu experienţă în domeniul bancar
Noul Avocat al Poporului, numit interimar de Parlament, în decembrie anul trecut, nu are studii juridice. Ecaterina Gica Teodorescu (52 de ani), de profesie mediator, este licenţiată în contabilitate şi are 18 ani experienţă în domeniul bancar, în funcţii de conducere. Numirea sa a fost deja contestată de două grupuri parlamentare, pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile de competenţă profesională, însă Curtea Constituţională a decis, cu vot de şase la trei, că interimatul nu este reglementat expres prin lege. Prin urmare, rămâne în funcţie, chiar dacă trei judecători CCR au avut opinie separată.
Considerată o apropiată a PSD, după cum scrie presa centrală, Ecaterina Teodorescu s-a născut în localitatea Gruia din judeţul Mehedinţi şi şi-a început cariera ca economist la ISCIP Drobeta Turnu Severin, în 1987, a ajuns şef birou la BNR – Sucursala Mehedinţi, în 1990, apoi şef de sucursală la Transfond şi din 2010 este mediator. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea Timişoara, cu licenţă în contabilitate, cursuri la BNR, Institutul Bancar Român şi Institutul Naţional de Administraţie şi în final s-a autorizat ca mediator. Este necăsătorită, dar are un fiu în vârstă de 20 de ani.
Din economist, avocatul poporului
Ecaterina Teodorescu a fost numită de Parlament, în funcţia de Avocat al Poporului, interimar, pe 20 decembrie 2013, după demisia lui Anastasiu Crişu. Ulterior, grupul PSD din Senat şi cel PP-DD din Camera Deputaţilor au formulat o sesizare la Curtea Constituţională, arătând că aceasta nu îndeplineşte condiţiile de înaltă competenţă profesională în domeniul juridic, cerute pentru funcţia amintită. Potrivit legislaţiei în vigoare, avocatul poporului poate fi orice cetăţean român care are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.
În 12 februarie, Curtea Constituţională a publicat oficial motivarea deciziei prin care declară interimatul Ecaterinei Teodorescu a fost declarat constituţional. Cei şase magistraţi care au reprezentat majoritatea care au luat această hotărâre susţin că “posibilitatea atribuirii exerciţiului prerogativelor funcţiei de Avocat al Poporului unei alte persoane în situaţia demisiei titularului funcţiei, (…) nu este reglementată printr-o prevedere expresă nici în Legea fundamentală, nici în legea organică de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului”. Cu alte cuvinte, interimatul nu este prevăzut expres în lege. De asemenea, explică faptul că “soluţia la care a recurs Parlamentul pentru a menţine funcţională instituţia Avocatului Poporului, instituţie indispensabilă în cadrul democraţiei constituţionale, cu un rol determinant în protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice, este o consecinţă logică a prevederilor constituţionale, întrucat, de vreme ce Legea fundamentală îi conferă competenţa de a numi Avocatul Poporului, acesta are, implicit, şi posibilitatea de a reglementa interimatul funcţiei (…).”
Însă trei dintre judecătorii CCR, care au votat împotriva acestei decizii, respectiv Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Ştefan Minea au avut altă opinie. Primii doi susţin că “Parlamentul avea obligaţia de a declanşa procedura de numire a Avocatului Poporului”, “de a respecta rigorile legale şi de a evita crearea unor situaţii contestabile din punct de vedere constituţional”. Mai mult, susţin că prin hotărârea Parlamentului nu este stabilit un termen cert pentru valabilitatea interimatului şi “creează premisele unei numiri în funcţia de Avocat al Poporului pe o perioadă nedeterminată”. Judecătorul CCR Minea a arătat, de asemenea, că „interimatul s-ar putea eterniza” şi că “o asemenea demnitate publică nu poate fi deţinută nici pe o perioadă determinată de timp (perioada unui mandat) şi nici pe o perioadă nedeterminată (interimară şi deci incertă ca durată) de către o persoană care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege”.
Ce atribuţii are Avocatului Poporului
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului sunt de soluţionare a petiţiilor, a celor privind contenciosul constituţional, de formulare a unor puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale, de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora; de sesizare directă a CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor; de promovare a recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile; de prezentare în faţa celor două Camere ale Parlamentului a unor rapoarte, anual sau la cererea acestora, cu recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării.
Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.
Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice – fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase, societăţilor comerciale, asociaţiilor şi altor persoane juridice.
În Alba reprezentantul Avocatului Poporului este Ioan Gânfălean- 61 ani, decanul facultății de Drept de la UAB. Biroul teritorial al Aba Iulia. se află pe strada Regina Maria, nr.14. Tel/fax: 0258/813.865, E-mail: avpalba@avp.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News