Eveniment
Cîțu refuză să-și dea demisia de la șefia PNL. În ce condiții poate fi convocat un congres extraordinar al partidului
Florin Cîțu a pierdut sprijinul partidului, iar un congres PNL în care se va alege un nou președinte liberal ar putea fi convocat pe 10 aprilie, au declarat surse din conducerea formațiunii politice.
Potrivit surselor, Florin Cîțu refuză să demisioneze din fruntea PNL, deși a pierdut sprijinul majorității filialelor. Aproximativ 40 de organizații județene PNL (aproape toate) au semnat o scrisoare prin care îi solicită lui Florin Cîțu să demisioneze de la șefia PNL și să-i lase locul premierului Nicolae Ciucă.
Liderii organizațiilor PNL vor convoca vineri dimineața ședințe ale Birourilor permanente județene pentru a cere declanșarea procedurii de organizare a unui Congres extraordinar.
Citește și PNL Alba se leapădă de Cîțu, la câteva luni după ce l-a susținut pentru șefia PNL. Motivele și condițiile puse de liberali
Congresul PNL va fi convocat pe 10 aprilie. Atunci se va propune ca Nicolae Ciucă să preia funcţia de preşedinte al partidului. În sedința BPN convocată pentru ora 19 la Vila Lac, Florin Cîţu a cerut ca preşedintele Klaus Iohannis să-i spună direct că nu îl mai susţine.
La Congresul din 10 aprilie nu va fi schimbată întreaga organigramă de conducere a partidului, ci este vizată doar funcţia de preşedinte.
Printre organizațiile care au votat deja pentru convocarea unui Congres PNL pentru schimbarea actualului lider al partidului sunt Sibiu, Bistrița Năsăud, Mureș, Brașov, Vrancea, Alba și Buzău, potrivit G4Media.
Ca urmare, liberalii care-l contestă pe actualul președinte PNL vor convoca vineri o ședință a Biroului Permanent. Ulterior, duminică, ar trebui să aibă loc ședința Consiliului Național PNL care ar putea stabili data congresului extraordinar.
Sursele spun că pe 10 aprilie poate fi convocat congresul care va stabili următorul lider al PNL.
Nicolae Ciucă pare să fie favoritul majorității liberalilor pentru funcția de președinte PNL. Aceștia îi reproșează lui Florin Cîțu rezultatele dezastruoase din sondajele realizate în ultima perioadă.
Ședința conducerii PNL de la Vila Lac s-a încheiat după aproximativ două ore de discuții, în care prim-vicepreședinții partidului i-au cerut lui Florin Cîțu demisia din funcția de președinte al partidului. Cei patru prim-vicepreședinți PNL sunt Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu.
Cîțu a rămas apoi în sediu și și-a organizat petrecerea de ziua lui. El împlinește, pe 1 aprilie, 50 de ani
Cum se poate organiza Congresul Extraordinar. Ce prevede statutul
Prim-vicepreședinții dacă au susținerea majorității filialelor județene pot cere convocarea rapidă a Congresului extraordinar. O primă dată posibilă pentru Congres, avansată în discuțiile din PNL, a fost 10 aprilie.
Potrivit Europa Liberă până la declanșarea Congresului extraordinar este necesar ca fiecare Birou Politic Județean să mandateze președintele organizației cu o astfel de solicitare. Decizia finală pentru organizarea Congresului se ia în Consiliul Național.
Conform Statutului PNL, la articolul 78 se prevede că prin votul majorității membrilor prezenți Consiliul Național hotărăște convocarea Congresului Extraordinar la cererea președintelui partidului, majorității membrilor BPN sau majorității președinților BPJ, cu acordul BPJ-urilor respective.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
alibaba
vineri, 01.04.2022 at 08:28
La Orlești, Vâlcea nu se știe și nu s a auzit de dimisie!
pilu
vineri, 01.04.2022 at 12:07
Ce panaramă de preşedinte avem. S-a zbătut tare să-l pună pe Câţu din motive numai de el ştiute, iar acum la o comandă americană se zbate din nou să-l schimbe. Bravo Câţule, dă-le de lucru, că şi aşa îs depăşiţi de evenimente. Toată lumea caută soluţii, să mai atenueze din povara oamenilor, iar hăbăucii noştrii au treabă cu Câţu, care deja era deoparte demult.