Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ciugudul, campionul comunelor inteligente din România. Transilvania, regiunea cu cele mai multe proiecte ”smart village” din țară

Publicat

La nici 10 kilometri de Alba Iulia se află comuna Ciugud. Pentru localnici sau cetățenii județului, nu mai este niciun secret sau vreo știre nouă că la Ciugud administrația locală a reușit să implementeze o serie de proiecte inteligente. 

Însă, acum a devenit oficial. Comuna Cigud este pe primul loc în țară, la categoria ”smart village”, top realizat de agenția, Vegacomp consulting, care realizează și top-ul cu orașele smart din România. 

Mai mult de atât, pe lângă că Ciugudul conduce în clasamentul comunelor smart, strategia localității din Alba este predată ca studiu de caz, de către autoritățile naționale celor care vor la rândul lor să implementeze proiecte smart la ei în localități.

La fel de interesant este și faptul că trei localități din Transilvania se află în topul comunelor smart. Pe locul al doilea după Ciugud urmează comuna Aluniș din județul Mureș, iar pe al treilea loc, tot din Mureș, comuna Saschiz. De asemenea pe locul al treilea se află și comuna Boghiș din Sălaj.

Ideea că în Transilvania se implementează mai multe proiecte de tip ”smart” decât în restul țării este întărită și de faptul că primele trei județe din țară cu proiecte ”smart village” sunt Alba, Sibiu și Mureș, urmate de Hunedoara.

Ce este luat în calcul când vorbim de ”smart village”

Potrivit agenției care a realizat top-ul și radiografia comunelor smart din România, pentru ca o localitate să fie ”smart village” trebuie să atingă următoarele puncte:

  • acţiuni privind depopularea și schimbările demografice;
  • identificarea soluţiilor locale privind reducerile de fonduri publice și centralizarea serviciilor publice
  • explorarea legăturilor cu orașele și orașele mici
  • modernizarea rolului zonelor rurale în procesul de tranziţie spre o economie circular, bazată peemisii de carbon reduse
  • promovoarea transformării digitale a zonelor rurale.

De asemenea, trebuie să se axeze pe furnizarea de servicii către cetățeni, pe abordări alternative și pe soluții digitale.

În linii mari,  proiectele de tip Smart Village în România, sunt cele care au următoarele caracteristici, notează agenția:

• sunt destinate locuitorilor unei comune

• sunt realizate în parteneriat cu primăria

• realizează cel puțin trei funcțiuni simultane – de exemplu, schimbarea unui corp de iluminat vechi cu unul bazat pe LED nu este o soluție Smart Village, decât dacă

proiectul include și telegestiune și opțiuni de comandă de la distanță ale corpurilor LED

• aduc o îmbunătățire clară față de soluțiile tradiționale, pentru confortul locuitorilor

• sunt integrabile – pot fi adăugate în aplicații ale Primăriei sau ale terților

• sunt scalabile – pot fi replicate rapid și ușor și în alte primării

Ce proiecte smart sunt implementate la Ciugud

  • Administrație locală inteligentă – servicii digitale pentru pentru interacțiunea dintre cetățean și autoritățile locale. Plata de impozite sau cererea unor documente.
  • Cetățean inteligent – educarea cetățenilor pentru folosirea soluțiilor smart – mai exact educarea cetățenilor de a interacționa cu administrația locală digitalizată.
  • Prima școală smart din mediul rural din România – școala din Ciugud unde mare parte din interacțiunea profesor – elev se realizează cu ajutorul tehnologiei.
  • Protejarea mediului înconjurător cu ajutorul monezii virtuale Ciuguban. Elevii școlii smart sunt învățați să recicleze produsele din plastic, iar în urma reciclării primesc ciugubani.
  • Aprozarul virtual – unde producătorii locali își vinde on line produsele.

Ce spun cei din Ciugud

”Ne onorează faptul că ne aflăm pe primul loc în Radiografia Smart Village România și acest lucru ne ambiționează să ne reinventăm în fiecare an.

Practic, echipa Primăriei Ciugud lucrează de peste 10 ani la cel mai complex proiect integrat de tip smart village din România și ne bucurăm că în 2020 am reușit să convingem Guvernul să preia acest concept și să îl dezvolte.

Smart Village înseamnă un sat care se dezvoltă inteligent folosind soluții tehnologice moderne, însă păstrându-și identitatea rurală. Soluțiile aplicate trebuie adaptate la nevoile comunității rurale și trebuie gândite astfel încât să fie sustenabile pe termen lung”, a declarat pentru alba24.ro, Dan Lungu, coordonatorul proiectului „Ciugud Smart Village” și purtătorul de cuvânt al comunei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax