Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Clădirea Judecătoriei Aiud. O incursiune prin istorie, de la 1650 și până în zilele noastre

Publicat

cladire judecatorie aiud

Istoria clădirii Judecătoriei Aiud. Edificiul construit la începutul secolului XX, cu două nivele, aspect impunător, faţade sobre şi elegante, geamuri înalte orientate spre sud şi vest, a servit ca sediu de instanţă până în anul 1968, an în care Judecătoria Aiud a fost desfiinţată.

După anul 1968 clădirea a fost utilizată o perioadă drept lăcaş de învăţământ, iar din anul 1986 a trecut în administrarea penitenciarului Aiud, fiind inclusă în perimetrul acestuia, printr-un gard înalt în continuarea celui de pază.

Odată cu reînfiinţarea Judecătoriei Aiud s-a dat în folosinţa judecătoriei doar parterul clădirii precum şi suprafaţa de 253 mp, teren aferent.

 În prezent Judecătoria Aiud funcţionează la parterul şi o parte din etajul clădirii situată administrativ pe strada Morii nr.7A, restul etajului imobilului aflându-se în folosinţa Penitenciarului Aiud. Suprafaţa utilă totală a spaţiului deţinut este de 461 mp, existând două sali de judecată şi un număr de 8 birouri la parter şi 8 la etaj.

Deşi primul document medieval care atestă existenţa localităţii Aiud este din anul 1293, cel mai vechi document care atestă existenţa unei activităţi jurisdicţionale este un proces-verbal al unei şedinţe de judecată din anul 1650.

La începutul secolului al XVII-lea, Aiudul se impune ca un însemnat centru economic şi administrativ, motiv pentru care a fost decretat „privilegiatum oppidum” în anul 1613, iar mai târziu în anul 1658 locuitorii au fost înnobilaţi de către Gheorghe Rakoczi II principele Transilvaniei, în cuprinsul prescriptului de nobilitate menţionându-se expres dreptul locuitorilor de a fi judecaţi de către proprii conducători.

După instaurarea stăpânirii habsburgice în Transilvania, oraşul devine în anul 1716 reşedinţă a comitatului Alba de Jos, cunoscând o însemnată înflorire economică culturală şi ştiinţifică.

În perioada 1662-1869, în cadrul Colegiului Reformat din localitate a funcţionat şi o Facultate de Drept alături de cele de Teologie, Filozofie şi Ştiinţele Naturii.

 În contextul mişcărilor sociale de la finele secolului al XVIII-lea, pe lângă judecătoria din localitate se va înfiinţa închisoarea din care treptat se va dezvolta Penitenciarul actual.

Prima atestare a închisorii este din anul 1786. Cele două instituţii au funcţionat în strânsă legătură pe parcursul secolului al XIX-lea.

Începând cu anul 1890, în baza Legii ungare nr. XXV, Judecătoria Aiud a funcţionat în circumscripţia teritorială a nou înfiinţatei Curţi de Apel Cluj, situaţie perpetuată şi după anul 1918, în baza Legii de organizare judecătorească din 25.06.1924.
 În baza Legii nr. 5/19.06.1952 se înfiinţează Tribunalul Popular Raional Aiud, care va funcţiona până în anul 1968, când în baza Legii 58/1968 Judecătoria Aiud se desfiinţează.

În anul 1995 în temeiul Legii nr. 92/1992, Judecătoria Aiud îşi reia activitatea având competenţa generală determinată de lege.

sursă: portal.just.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Muniție neexplodată, găsită în localitatea Cugir. Echipa pirotehnică ISU Alba, chemată să intervină

Publicat

Echipa pirotehnică ISU Alba, Detaşamentul Alba Iulia a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Este vorba despre asanarea unui teren de muniţie neexplodată, găsită pe raza oraşului. Revenim cu detalii. Foto: arhivă  

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, imaginea unui concurs de latte art în China. Dan Băcăințan, carieră mondială în domeniul cafelei

Publicat

d

Un tânăr din Alba Iulia a fost, pentru câteva zile, imaginea unui concurs de latte art, în China. Dan Băcăințan nu este însă orice tânăr. El este campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea și a reprezentat această țară la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia, unde s-a clasat în elita celor mai buni […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate