Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Clădirea Judecătoriei Aiud. O incursiune prin istorie, de la 1650 și până în zilele noastre

Publicat


cladire judecatorie aiud

Istoria clădirii Judecătoriei Aiud. Edificiul construit la începutul secolului XX, cu două nivele, aspect impunător, faţade sobre şi elegante, geamuri înalte orientate spre sud şi vest, a servit ca sediu de instanţă până în anul 1968, an în care Judecătoria Aiud a fost desfiinţată.

După anul 1968 clădirea a fost utilizată o perioadă drept lăcaş de învăţământ, iar din anul 1986 a trecut în administrarea penitenciarului Aiud, fiind inclusă în perimetrul acestuia, printr-un gard înalt în continuarea celui de pază.

Odată cu reînfiinţarea Judecătoriei Aiud s-a dat în folosinţa judecătoriei doar parterul clădirii precum şi suprafaţa de 253 mp, teren aferent.

 În prezent Judecătoria Aiud funcţionează la parterul şi o parte din etajul clădirii situată administrativ pe strada Morii nr.7A, restul etajului imobilului aflându-se în folosinţa Penitenciarului Aiud. Suprafaţa utilă totală a spaţiului deţinut este de 461 mp, existând două sali de judecată şi un număr de 8 birouri la parter şi 8 la etaj.

Deşi primul document medieval care atestă existenţa localităţii Aiud este din anul 1293, cel mai vechi document care atestă existenţa unei activităţi jurisdicţionale este un proces-verbal al unei şedinţe de judecată din anul 1650.

La începutul secolului al XVII-lea, Aiudul se impune ca un însemnat centru economic şi administrativ, motiv pentru care a fost decretat „privilegiatum oppidum” în anul 1613, iar mai târziu în anul 1658 locuitorii au fost înnobilaţi de către Gheorghe Rakoczi II principele Transilvaniei, în cuprinsul prescriptului de nobilitate menţionându-se expres dreptul locuitorilor de a fi judecaţi de către proprii conducători.

După instaurarea stăpânirii habsburgice în Transilvania, oraşul devine în anul 1716 reşedinţă a comitatului Alba de Jos, cunoscând o însemnată înflorire economică culturală şi ştiinţifică.

În perioada 1662-1869, în cadrul Colegiului Reformat din localitate a funcţionat şi o Facultate de Drept alături de cele de Teologie, Filozofie şi Ştiinţele Naturii.

 În contextul mişcărilor sociale de la finele secolului al XVIII-lea, pe lângă judecătoria din localitate se va înfiinţa închisoarea din care treptat se va dezvolta Penitenciarul actual.

Prima atestare a închisorii este din anul 1786. Cele două instituţii au funcţionat în strânsă legătură pe parcursul secolului al XIX-lea.

Începând cu anul 1890, în baza Legii ungare nr. XXV, Judecătoria Aiud a funcţionat în circumscripţia teritorială a nou înfiinţatei Curţi de Apel Cluj, situaţie perpetuată şi după anul 1918, în baza Legii de organizare judecătorească din 25.06.1924.
 În baza Legii nr. 5/19.06.1952 se înfiinţează Tribunalul Popular Raional Aiud, care va funcţiona până în anul 1968, când în baza Legii 58/1968 Judecătoria Aiud se desfiinţează.

În anul 1995 în temeiul Legii nr. 92/1992, Judecătoria Aiud îşi reia activitatea având competenţa generală determinată de lege.

sursă: portal.just.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Explicațiile lui Cuc, după acuzațiile fostei șefe a TAROM legate de oprirea avioanelor cu parlamentari în ziua moțiunii

Publicat

cuc

Ministrul Răzvan Cuc a susținut vineri o conferință de presă în care s-a apărat de acuzațiile fostei șefe a TAROM, Mădălina Mezei și a replicat cu o serie de acuzații la adresa acesteia și la adresa membrilor familiei ei, care lucrează la companie. Cuc a spus că atât soțul cât și fratele acesteia lucrează la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO ȘTIREA TA: Trafic îngreunat pe DN1 Sebeș-Alba Iulia, lângă Lancrăm. Două mașini s-au lovit

Publicat

Traficul rutier a fost îngreunat, vineri după-amiaza, pe DN1 Sebeș – Alba Iulia, în zona Lancrăm, din cauza unui eveniment rutier. Două mașini au intrat în coliziune față-spate, au transmis cititori Alba24. Una dintre mașini a fost grav avariată, în partea din față. În jurul orei 16.00, se circula îngreunat, în coloană pe ambele sensuri […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O tânără din Alba Iulia candidează pentru un post de consilier local într-un oraș din Bulgaria. Cum vrea să dezvolte localitatea

Publicat

simon nicoleta

O tânără din Alba Iulia, dar care de 13 ani locuiește în Bulgaria, candidează pentru un post de consilier local al orașului Tsarevo. Nicoleta Simon reprezintă alianța politică Uniunea Democratică din Bulgaria și militează pentru dezvoltarea turismului în Tsarevo, dar și pentru realizarea unui schimb de experiență între orașul de la malul Mării Negre și […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sâmbătă: Concursul de matematică „ArhimatematicuS”, la Alba Iulia. Lucrările vor fi corectate de elevii de la Colegiul Militar

Publicat

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia găzduieşte sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 10.00, ediţia aniversară a Concursului de matematică „ArhimatematicuS”, dedicat elevilor de gimnaziu. La concurs vor participa elevi din clasele V-VIII de la şcoli din judeţul Alba. Concursul de matematică este organizat de elevii militari care se vor ocupa de pregătirea subiectelor, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate