Economie
Clement Negruţ despre privatizarea „Cupru Min” Abrud: „Această firmă putea să rămână a Statului”
Deputatul Clement Negruţ şi-a exprimat opinia referitor la privatizarea „Cupru Min” Abrud. Acesta susţine că, având în vedere că singura problemă cu care se confrunta societatea erau datoriile istorice la furnizorul de energie electrică, privatizarea nu era necesară, iar firma putea să rămână a Statului. Acesta a explicat că societatea a fost scoasă totuşi la licitaţie, deoarece acolo nu s-au mai făcut recent investiţii majore nici în ceea ce priveşte tehnologia sau decopertarea zăcământului.
„Şi alte firme, atât de stat, cât şi private au fost iertate de aceste datorii. Cred că, făcând un efort şi pentru Cupru Min, această firmă putea să rămână a Statului. Aceasta este o opinie personală, suntem deja într-o procedură de licitaţie. Cupru Min este o firmă foarte atractivă în momentul de faţă, atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii minereului. Mai avem în jur de un milion de tone de zăcământ cuprifer, la un preţ care sare de 8.700 de dolari pe tonă”, a declarat Clement Negruţ.
Reamintim că societatea „Cupru Min” Abrud avea datorii de nu mai puţin de 70 de milioane de lei la furnizorul de energie electrică. Negruţ a recunoscut însă faptul că, în prezent, Statul nu mai avea alternativă şi că prin această privatizare se vor recupera toate datoriile. Mai mult decât atât, licenţa de exploatare va rămâne a Statului şi va reprezenta o pârghie prin care se va putea controla respectarea termenilor acestei privatizări.
„Acum este foarte important cum facem această privatizare, astfel încât să avem un beneficiu maxim. În urma acestei privatizări se vor recupera toate datoriile, iar licenţa de exploatare rămâne a Statului, din câte cunosc eu, ceea ce este foarte important, pentru că astfel vom avea o pârghie prin care să controlăm dacă sunt respectaţi termenii acestei privatizări. De aceea, eu cred că trebuie să fim foarte atenţi cu termenii contractului, astfel încât să nu se repete experienţa cu <Energo Mineral>, unde nu a fost o privatizare, ci un fel de asociere în participaţiune”, a conchis Negruţ.
Aşa cum menţionam într-un articol anterior, „Cupru Min” Abrud, la care este acţionar în procent de 100% Ministerul Economiei va fi scos la licitaţie cu strigare în prima lună din 2012. Preţul de pornire este de 60.847.100 de euro. Întreg materialul despre privatizarea „Cupru Min” poate fi citit aici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
toma
sâmbătă, 29.10.2011 at 08:01
Nu e tirziu nici acum, d-le deputat.