Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Climatolog: Creşterea cu un grad a temperaturii medii globale va fi catastrofală. Cum va apărea „aleea fenomenelor extreme”

Publicat


furtuna fulger

Creşterea cu un un grad sau două a temperaturii medii globale nu pare a fi mult, dar în ecuaţia schimbărilor climatice efectele pot fi dezastruoase. Conţinutul de apă din atmosferă va creşte substanţial, favorizând alimentarea mai mult timp a fenomenelor extreme. În Europa ar putea apărea „aleea fenomenelor extreme”, aşa cum există în SUA „aleea tornadelor extreme”, a explicat la Digi24 climatologul Bogdan Antonescu.

Faptul că în ultimii ani, temperatura medie globală a crescut cu 1 – 1,5 – 2 grade atrage după sine o serie de schimbări.

„Creşterea cu 1 grad pare că nu e mult, dar în ecuaţia schimbărilor climatice e foarte grav. Gazele cu efect de seră menţin temperatura medie globală care, anual, e de 15 grade. Faptul că noi creştem această temperatură cu un grad – două atrage schimbări foarte mari, unele nu le putem bănui în prezent.

Toate aceste fenomene severe sunt alimentate de vaporii de apă din atmosferă, o creştere a temperaturii medii globale duce la mai multă evapoare, la mai mulţi vapori de apă.

De exemplu, o creştere cu 0,5 grade a temperaturii creşte cu 3 procente conţinutul de apă din atmosferă, ceea ce înseamnă că furtunile vor avea ingrediente cu care să se dezvolte, pentru că vaporii de apă sunt în cantitate mai mare, aşa că pot fi alimentate mai mult timp şi pot duce la fenomene extreme”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu.

Aşa se ajunge la următoarele fenomene – anotimpurile se schimbă, nu mai sunt tranziţii foarte clare între anotimpuri, avem o vară destul de lungă, o primăvară destul de scurtă, o toamnă care începe târziu, tot ce ţine de vegetaţie, de migraţia păsărilor este afectat de aceste schimbări climatice.

Ceea ce facem nu e bine pentru climă, emitem mai mult dioxid de carbon, a conchis climatologul.

„Pe termen lung, pentru următorii ani, studiile nu arată foarte bine, în multe sunt scenarii – fie continuăm cu emisiile de dioxid de carbon, fie le reducem.

Toate studiile indică intensificarea fenomenelor extreme, cercetătorii din Europa arătau în studiile de acum doi ani că, dacă până în 2100 continuăm fără măsuri vom avea în centrul şi estul Europei mai multe furtuni violente. E posibil să avem aici o alee a fenomenelor extreme, aşa cum e aleea tornadelor extreme”, a explicat el.

sursa: digi24.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Atenție călători! MODIFICĂRI în circulația mai multor trenuri care trec prin zona Teiuș, din 27 ianuarie. LISTA

Publicat

CFR Călători a anunțat modificări temporare substanțiale în mersul trenurilor. Orarul de circulație urmează să fie diferit pentru câteva zeci de trenuri, în urma unor lucrări de reabilitare la infrastructura feroviară pe secțiunea Coșlariu Grupa Podu Mureș – Teiuș. La majoritatea trenurilor schimbările vor ține patru luni, în câteva cazuri se adaugă peste 30 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Accident evitat în ultima clipă, în Hunedoara. Șoferul unui camion, la un pas de tragedie după o manevră inconştientă

Publicat

Un şofer de camion a fost la un pas să provoace un accident grav pe DN 7, în Hunedoara. O cameră de bord a surprins incidentul petrecut joi, între Simeria și Deva, în zona barierei de la Săulești. În imagini se vede cum camionul intră de pe un drum secundar pe şoseaua naţională, fără să […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Acțiune nocturnă de amploare a polițiștilor din Alba Iulia pentru combaterea consumului de alcool și droguri

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia au organizat sâmbătă noaptea o acţiune de amploare pentru combaterea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.  Acțiunea a început în jurul orei 22.30, de pe Bulevardul Încoronării, din zona parcării de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan dar s-a derulat în mai multe puncte din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Alba Iulia NECUNOSCUTĂ. Topul curiozităților legate de fortificația orașului, care a dăinuit peste un mileniu

Publicat

De la întemeierea oraşului de către romani, în urmă cu aproape două mii de ani, şi până în zilele noastre, Alba Iulia a trecut prin tot atâtea transformări, încât este aproape imposibil ca cineva să-i cunoască toate secretele. Ca toate oraşele vechi, Alba Iulia păstrează, pe lângă clădirile-simbol şi mici secrete, lucruri mai puţin cunoscute. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate