Actualitate
CNAS: Contractele de servicii medicale, prelungite prin acte adiţionale, până în 30 iunie. NEMULŢUMIRILE medicilor de familie
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul social de asigurări de sănătate se realizează, până la data de 30 iunie 2016, prin acte adiţionale încheiate la contractele aflate în derulare cu furnizorii de servicii medicale.
Prin HG 200/2016, termenul de aplicare a HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015 a fost prelungit până la 30 iunie 2016, potrivit CNAS.
Fondurile necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor, a materialelor sanitare şi a dispozitivelor medicale sunt asigurate din sumele prevăzute pe domeniile de asistenţă medicală corespunzătoare, prevăzute în bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pe anul 2016, mai precizează sursa citată.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale, precum şi procedurile necesare derulării contractelor.
Astfel, la nivelul caselor de asigurări de sănătate sunt elaborate actele adiţionale pentru prelungirea valabilităţii contractelor de furnizare de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale pentru trimestrul II 2016, fiind prelungit în mod corespunzător programul de activitate al acestora, în vederea încheierii actelor adiţionale, pentru a asigura accesul neîntrerupt al asiguraţilor la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Medicii de familie spun că nu semnează contractele cu Casa şi cer rezolvarea problemelor din sistem
De partea cealaltă, medicii de familie solicită ca în acest interval să se realizeze modificările legislative şi de finanţare care să permită funcţionarea normală a cabinetelor de medicină de familie, dar şi a altor segmente din sistemul medical.
Potrivit unui comunicat al Societăţii Naționale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) din 28 martie, “există nemulţumiri justificate şi grave ale medicilor de familie referitoare la imputări inadmisibile pentru simplul fapt că şi-au făcut datoria faţă de pacienţi, dar și la modificările codului fiscal care crește periculos povara fiscală a cabinetelor, precum și pentru birocrația cerută de un sistem care clamează că este electronic, dar solicită menținerea suplimentară a hârtiilor”.
Medicii dau şi exemple
“ – ambiguităţi legislative care au făcut şi fac posibile imputări abuzive ale prescripţiilor medicale necesare pacienţilor
– discriminări în ceea ce priveşte finanţarea şi fiscalizarea excesivă a segmentului de medicină de familia
– incapacitatea de comunicare și indolența forurilor decidente privind probleme semnalate în mod repetat, atât în public, cât și pe căile legale de notificare a autorităților publice.”
Aceştia susţin că “stabilitatea reţelei de asistență primară și accesul pacienţilor la serviciile medicale necesare sunt puse sub semnul întrebării. În acest context, menţionăm că ne oferim disponibilitatea de a colabora cu decidenţii din sistemul medical pentru a rezolva aceste grave deficienţe”.
Prin urmare, forurile reprezentative ale medicilor de familie, Adunarea Generală a FNPMF şi Senatul SNMF, au decis nesemnarea contractelor în forma actuală, indiferent de momentul la care va fi propusă aceasta semnare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News