Educație
Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului a fost actualizat. Care sunt principalele noutăți
Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului a fost actualizat. Noile reglementări asigură instituţii mai accesibile pentru studenţii cu dizabilităţi, rigurozitate pentru etica în universităţi, uşurarea vieţii de student şi mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenţilor, a anunțat joi Ministerul Educației, pe pagina de Facebook.
Potrivit reprezentanților ministerului, principalele noutăți sunt următoarele:
- Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
- Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
- Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
- Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
- Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
- Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
- Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
- Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News