Actualitate
Combinaţii periculoase de medicamente şi alimente ce pot afecta grav sănătatea. Câteva exemple
Anumite combinații medicamente-alimente pot avea efecte adverse pentru sănătate. Astfel, ar trebui să vă documentaţi înainte de a lua anumite medicamente sau, mai important, să nu vă administraţi singur tratamente, fără consultarea unui specialist.
În cazul în care vă tratați de vreo boală, asigurați-vă ca înainte de a lua și alte medicamente, acestea să nu interacționeze cum nu vă doriți. În cazul în care se combină medicamentele se pot întâmpla mai multe lucruri.
Unul din ele este supradozajul, care se produce din cauza efectelor lor multiple asupra organismului. Semnele supradozajului pot fi amețeli, vărsături, arsuri stomacale, îngălbenirea ochilor, febră, dureri de stomac, oboseală.
Un alt lucru care poate rezulta în urma combinației de medicamente este anularea efectului, când acestea au consecințe opuse asupra creierului
- Unele antibiotice intră în „conflict” cu calciul, fierul și celalalte minerale care se găsesc în lactate, de exemplu.
- Nu se combină aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet. Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinația aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicațiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina mărește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.
- Altă combinaţie periculoasă poate fi consumul de cărnuri afumate și antidepresive. Este important să afli dacă pilulele antidepresive care ți s-au prescris fac parte din clasa monoaminelor care, atunci când sunt combinate cu alimente bogate în amoniacidul tiramina, au ca efect o creștere rapidă a tensiunii arteriale.
- Aveți grijă atunci când folosiți plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronșic.
- Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra grețurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative.
Coldrex, medicament cunoscut în cazul răcelilor, nu ar fi bine să fie combinat cu paracetamol, el deja conține paracetamol. Evitați combinația coldrex cu alte medicamente contra răcelilor, antidepresive folosite în tratarea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii arteriale. Nu este indicat să combinați coldrex cu domperidonă sau metroclopramidă. - Suc de mere și medicamente antialergice – Aceste sucuri inhibă peptida care transportă medicamentul din intestine în sistemul circulator.
- Alcool şi acetaminofen: este recomandat să treacă cel puţin 6 ore de la momentul în care aţi luat un medicament de conţine acetaminofen şi cel în care consumaţi alcool; combinate regulat, cele doua pot cauza probleme grave la ficat sau rinichi. În cazul combinaţiei dintre medicamente şi alcool, reacţiile adverse care pot rezulta sunt extrem de complexe. O problemă o reprezintă faptul că alcoolul face ineficiente unele medicamente, spre exemplu penicilinele. Mai precis, alcoolul interferează cu Penicilina G, Penicilina V, Ampicilina, Amoxicilina, Oxacilina, Dicloxacilina, Cloxacilina şi nu generează probleme la antibiotice precum tetracicline, cloranfenicol, eritromicină, gentamicină, kanamicină etc.
- Cele mai periculoase combinații de medicamente – nu combina anticoncepționalele cu antibioticele
- Dacă luați antidepresive, aveți grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepționalele își por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina și penicilina. La fel se întâmplă și cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepționale.
Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina. - Unele antibiotice (în special tetraciclinele) nu e bine să fie combinate cu laptele sau diverse produse lactate. Nu este bine să se combine tetraciclinele cu iaurt, lapte, brânză, cu medicamente antiacide sau cu produse pe bază de fier.
- Evită grepfrutul dacă iei antibiotice, medicamente pentru colesterol, antitusive şi anticonvulsivante
Sucul de grapefruit încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. De assmenea, potrivit ultimelor cercetări, grepfrutul interacţionează cu peste 200 de medicamente, scăzându-le eficienţă. Aşadar dacă urmezi un tratament medicamentos, încearcă să eviţi sau să consumi doar ocazional acest fruct. - O combinație care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinația poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge și scăderea sau dispariția din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.
- Se pot dezvolta în timp grave tulburări musculare dacă se combină statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar în combinație cu claritromicina pot duce la distrugerea țesutului mușchilor striați
- Medicamente banale precum fenobarbitalul care se iau concomitent cu contraceptivele orale le anulează efectul, în vreme ce altele (spre exemplu metronidazolul sau eritromicina) le pot creşte efectul.
surse: click.ro, sfatulparintilor.ro, doctorulzilei.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News