Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană propune ca certificatele verzi Covid să fie valabile doar 9 luni după vaccinarea cu schemă completă

Publicat

Comisia Europeană a propus joi ca certificatele verzi Covid să fie valabile doar nouă luni după vaccinarea cu schemă completă, în cazul călătoriilor în cadrul Uniunii Europene. Doza a treia (a doua în cazul J&J) poate prelungi valabilitatea certificatului.

Executivul UE mai recomandă ca această actualizare să se aplice din 10 ianuarie. Astfel, Comisia Europeană propune ca cetățenii UE să fie considerați imunizați dacă ultima doză a schemei inițiale de vaccinare a fost efectuată în ultimele nouă luni. Posibilitatea prelungirii acestei valabilități ar putea fi posibilă după administrarea dozei booster (a treia în cazul Pfizer, AstraZeneca și Moderna; a doua în cazul J&J).

Având în vedere că majoritatea rezidenților UE vaccinați au primit ultima doză de vaccin în al doilea și al treilea trimestru al anului 2021, acoperirea lor ar expira în mare parte până la jumătatea anului viitor. Asta înseamnă că în pentru călătoriile de la vară, cei mai mulți vor avea nevoie să-și facă doza a treia dacă vor să iasă din țară.

Termenul de 9 luni este calculat astfel: Recomandarea oficială este ca doza suplimentară, booster, să fie administrată la cel puțin șase luni după vaccinarea cu schemă completă. La aceste șase luni, se adaugă un termen de trei luni, pentru ca statele membre să se asigure că dispun de doze suplimentare pentru toată populația.

UE face eforturi pentru uniformizarea diferențelor de reguli pentru călători, după ce unele state au folosit abordări diferite cu privire la “valabilitatea” schemelor de vaccinare și la modul de gestionare a dozelor booster. De exemplu, Grecia a propus ca în viitor, oamenii să poată călători liber doar dacă le este administrată o doză de vaccin anti-Covid în ultimele șase luni.

În plus, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că acoperirea actuală de vaccinare este de 65% în rândul populației UE: “Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască cât mai sigur posibil, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai mari – urgent. De asemenea, trebuie să ne întărim imunitatea cu doze de rapel.”

Comisia a menționat că, deși nu sunt suficiente studii care să abordeze în mod explicit eficacitatea dozelor booster asupra transmiterii virusului, deoarece timpul în care acestea au fost administrate a fost scurt, este cunoscut faptul că acestea oferă o protecție mai lungă și mai puternică decât cea oferită de dozele de vaccin inițiale.

sursă: reuters, biziday.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax