Eveniment
Comisia Națională de Arheologie intervine în cazul distrugerilor de la Altip, din Alba: Cere un control al ministerului Culturii
Comisia Națională de Arheologie intervine în scandalul distrugerilor de pe cel mai mare șantier arheologic din Alba Iulia. Reprezentanții CNA cer o verificare din partea corpului de control al Ministrului Culturii.
Aceștia indica ca verificarea să fie făcută asupra modului în care au fost efectuate procedurile de avizare și control efectuate de DJC Alba, în cazul distrugerilor.
De asemenea, arheologul care a sesizat pentru prima dată distrugerile de la ALTIP, Anca Timofan, a precizat într-o postare pe Facebook, că resimte presiuni în urma informațiilor pe care le-a făcut publice.
Acesta, într-o postare pe Facebook a precizat ce recomandări au facut reprezentanții Comisiei Naționale de Arheologie.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Cazul distrugerilor de pe șantierul arheologic din Alba Iulia: Polițiștii au oferit foarte puține detalii legate de subiect
În paralel, polițiștii din Alba Iulia au început cercetările într-un dosar penal. Din câte se pare au avut loc primele audieri în dosar.
Comisia Națională de Arheologie intervine în scandalul distrugerilor de la Alitp
Într-o postare pe Facebook, Anca Timofan, a detaliat punctul de vedere al CNA.
”Prin rezoluția formulată în urma plenului din 12-13 august, Comisia Națională de Arheologie „a luat act cu îngrijorare de distrugerea unor complexe arheologice, aspect deja sesizat, complexe care ar fi trebuit conservate cf. raportului de cercetare arheologică. CNA recomandă o verificare din partea Corpului de control al Ministrului Culturii a modului în care procedurile de avizare și control ale DJC Alba s-au aplicat în cazul proiectului analizat din Alba Iulia.
În răspunsul din august trimis Muzeului și Ministerului Culturii de către DJC Alba se concluzionează că proiectul privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice privind investiția de construire a hotelului pe str. Dimitrie Cantemir, nr. 2A este respectat iar vestigiile arheologice au fost afectate în exclusivitate de fenomene naturale.
Somată public să înceteze circul mediatic
De asemenea, sunt „somată public” (!) să încetez „circul mediatic” și „declarațiile nefondate și insinuante” la adresa DJC Alba și a conducerii acesteia. Faptul că am considerat necesar să fac publică o sesizare care pune problema distrugerii unor vestigii din situl Apulum, pe care le-am cercetat ca arheolog MNUAI alături de colegii mei în 2022-2023, nu este un circ mediatic.
Este o acțiune justificată, o îngrijorare argumentată, solicitând mai multor instituții, printre care și DJC, să verifice obiectiv constatarea noastră. O sesizare căreia, să nu uităm, i s-a răspuns cu o mare întârziere! Discutăm instituțional, nu personal. Persoana directorului oricărei instituții nu se poate confunda cu instituția în sine, iar sesizarea pe care am semnat-o ca arheolog expert, responsabil al cercetării preventive și membră a Comisiei Naționale Limes cu rol de monitorizare a sitului, nu este personală ci instituțională, este rezultatul unor numeroase consultări cu alți membri ai echipei de cercetare.
CNA recomandă o verficare din partea Ministerului Culturii
„AUDI ALTERAM PARTEM” este un principiu fundamental al justiției. Prin rezoluția CNA, se recomandă o verificare din partea unui corp de control al MC. Din punctul nostru de vedere, nu se poate accepta definitiv, ca unică argumentație, justificarea beneficiarilor și a constructorului, fără o investigație complexă și detaliată din partea unei comisii formate din arheologi experți, arhitecți și restauratori neimplicați contractual în acest proiect. Desigur, punctul de vedere al oricărei Direcții pentru Cultură este necesar și obligatoriu în asemenea situații, dar nu decisiv. Să fie ascultată și cealaltă parte!
Reamintim că, în luna aprilie am constatat că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, sunt DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL.
În Memoriul de specialitate privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare, la elaborarea căruia am participat ca arheolog, arhitecții și restauratorul au indicat procedurile tehnice care trebuiau respectate în cadrul lucrărilor de construcție pentru a asigura protecția și conservarea vestigiilor istorice în timp ce permiteau și construcția hotelului.
Mai multe imagini cu distrugerile de pe șantierul ALTIP
Voi lăsa aici câteva imagini cu Pilonul 3, parte integrantă a arhitecturii intrării în casa romană, care trebuia păstrat, protejat și conservat in situ.
În imaginile din 28 aprilie, 30 aprilie și 10 iunie structura încă rezistă, și pare a fi totuși bine sprijinită. În data de 14 iunie se constată însă prăbușirea acestui pilon prin surparea terenului în urma ploilor. Tot atunci s-a prăbușit și absida. Aceste situații s-au repetat după ce, anterior, în luna aprilie, alte ziduri romane, semnalate de noi în sesizare s-au prăbușit/au dispărut, tot din cauza ploilor, după cum susțin beneficiarii.
Se ridică foarte multe întrebări sub diverse aspecte, cert este că, deși s-a pus problema unor distrugeri și există suspiciuni privind neglijența și nerespectarea proiectului de conservare-restaurare și punere în valoare, lucrările de construcție ale hotelului Mercure au continuat nestingherite, de la data sesizării noastre (11 iunie) și până acum”, a declarat într-o postare pe Facebook, Anca Timofan.
Ce s-a întâmplat
Distrugerile de la ALTIP
Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, transmite pe contul ei de Facebook, arheologa Anca Timofan, șefa echipei care a realizat săpăturile.
Potrivit acesteia, este vorba despre ”un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului”.
Vezi detalii aici – FOTO VIDEO: Vestigii antice rare, descoperite la Alba Iulia. Cui i-ar fi aparținut casa romană îngropată sub tipografia Altip
Arheologii au sesizat toate instituțiile din domeniu, care însă nu au avut deocamdată nici o reacție.
Vezi aici video cu descoperirile:
Anca Timofan precizează că au fost sesizate următoarele instituții: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI).
”Mâine se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării, iar singurul răspuns a venit de la Inspectoratul în construcții, acesta preluând punctul de vedere al DJC către CZMI” a transmis aceasta.
Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a confirmat pentru Alba24 că instituția a depus plângeri spre toate instituțiile, la care nu a primit nici un răspuns.
El a adăugat că zidurile au dispărut într-un interval de 3 zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 19.08.2024 at 10:51
Aşa, opriţi toate lucrările din oraş după ce daţi de nişte artefacte. Tot oraşul va fi plin de gropi istorice, dacă încearcă cineva să construiască ceva, pline de apă când plouă.
Oarga Calin
luni, 19.08.2024 at 17:54
Știe cineva de ce aceste lucrari arheologice nu au termen de executie, ca toate celelalte lucrari, astfel incat sa nu ramanem cu gropi, cratere si santuri peste tot in oras, care exista deja de luni, si poate ani, de zile?