Connect with us
Publicitate

Economie

Compania canadiană care a cumpărat „Cupru Min” este obligată să facă investiții de 17 milioane de euro

Publicat

Odată cu privatizarea „Cupru Min”, în perioada următoare ar trebui să fie rezolvate problemele de mediu de la Roşia Poieni, prin investiţii de aproximativ 17 milioane de euro, ce-i revin cumpărătorului companiei, „Roman Copper Corp” Canada. După ce a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Economiei, la începutul acestei săptămâni, compania canadiană ar urma să intre în discuţii cu statul român privind condiţiile de dezvoltare şi retehnologizare a exploatării de cupru din Apuseni.

Într-un interviu acordat ziarului „Bursa”, ministrul Economiei, Lucian Bode explică motivele care au dus la privatizarea companiei din judeţul Alba şi condiţiile de continuare a exploatării. Potrivit acestuia, obligaţiile de mediu îi revin cumpărătorului şi reprezintă investiţii de aproximativ 17 milioane de euro, în condiţiile în care acestea ar fi fost de 92 milioane de euro, dacă se decidea închiderea companiei şi reluarea procedurii.

Ministrul a spus şi de ce, anterior, a fost suspendat procesul de privatizare. Este vorba despre o decizie CE, prin care: „pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, statul trebuie să vândă acţiunile pe care le deţine la companie în cadrul unei licitaţii necondiţionate, deschise şi transparente celui care prezintă oferta cea mai mare. Nu trebuie ataşate procesului condiţii care pot reduce preţul şi care nu sunt acceptabile unui operator economic.

La „Cupru Min” lucrează în prezent circa 490 de persoane, iar, prin investiţii în retehnologizare şi dezvoltare, retehnologizare, respectiv cele de mediu, în urma negocierilor cu cumpărătorul exploatării, ministerul urmăreşte crearea a peste 1.000 de locuri de muncă, potrivit aceleiaşi surse.

Lucian Bode a precizat că societatea „Cupru Min”, până în 2009, a avut un parteneriat cu unele firme (Consorţiul „Energo Mineral – Cuprom – Ipronef”), în urma căruia a rămas cu datorii pe care probabil nu le va mai recupera. De asemenea, a subliniat că sunt costuri mari de exploatare a cuprului şi că „cu cât tehnologia va fi mai avansată, cu atât investiţia va fi mai mare. Acum, se fac intervenţii la 100-150 metri adâncime, vor trece la a doua etapă, a exploatărilor în subteran”.

Licenţa pentru exploatarea cuprului la Roşia Poieni este valabilă până în 2019, iar redevenţa de stat din valoarea facturată este de 4%.

Reamintim că licitaţia pentru societatea „Cupru Min” SA Abrud a fost câştigată, în 26 martie, de compania canadiană „Roman Copper” la preţul de 200,7 milioane de euro, de 3,5 ori mai mult faţă de cel de pornire. Exploatarea din Apuseni gestionează peste 60% din resursele de cupru naţionale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. toma

    joi, 29.03.2012 at 13:57

    Praf in ochii prostilor.
    De ce nu se face privatizarea pe bursa, asa cum au procedat polonezii ? Pentru ca diferenta intre ei si noi e diferenta intre crestere economica si recesiune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate