Economie
Companiile din România se aşteaptă la creșterea costurilor în 2024. Care sunt previziunile despre șomaj sau inflație
Companiile din România se aşteaptă la îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflaţia şi şomajul. Par însă să aibă în continuare o abordare prudentă, pe fondul gradului ridicat de incertitudine.
Datele sunt prezentate într-un studiu Deloitte CFO Survey România 2024, citat de Agerpres.
Estimările privind creşterea economică s-au îmbunătăţit uşor în comparaţie cu anul trecut.
PIB și indicele prețurilor de consum
Directorii financiari din România (CFO) se aşteaptă la o creştere medie a PIB-ului de 1,5% în acest an. Nivelul este peste cel de 1,2% din anul precedent, însă mult sub prognozele instituţiilor internaţionale.
Cu toate acestea, respondenţii sunt mai optimişti decât omologii lor din Europa Centrală, care se aşteaptă la o creştere economică medie de 1,1%, în 2024.
De asemenea, şase din zece CFO din companiile active în România (60%) se aşteaptă ca indicele preţurilor de consum să îşi continue creşterea în acest an. Previziunile lor privind inflaţia s-au temperat semnificativ faţă de anul precedent, de la 11,2% la 6,75%.
Majorarea costurilor, factor de presiune pentru companii
Potrivit raportului, majoritatea respondenţilor din România consideră că majorarea costurilor va continua să fie un factor de presiune pentru companii în 2024
- în special costurile cu forţa de muncă (99%), cu producţia şi distribuţia (86%), cu transportul (78%) şi cu serviciile (73%).
În plus, rezultatele cercetării arată că, faţă de anul trecut, 70% dintre directorii financiari se aşteaptă acum la creşterea costurilor asociate impozitului pe profit. Jumătate dintre ei estimează şi o creştere a costurilor asociate TVA, faţă de 27% anul trecut.
Pe de altă parte, un număr semnificativ mai mic de respondenţi se aşteaptă la creşterea costurilor de finanţare în acest an (55%, faţă de 88% în 2023). Sursele interne de finanţare rămâne cele preferate de 55% dintre participanţii la studiu, iar împrumuturile bancare sunt considerate atractive de doar 21% dintre respondenţi.
Șomajul
În ceea ce priveşte şomajul, companiile din România sunt destul de optimiste. Astfel, aproape jumătate (46%) dintre participanţii la studiu sunt de părere că acest indicator va rămâne stabil în 2024, în creştere de la 33%, anul trecut.
Raportul Deloitte evidenţiază faptul că intensificarea cadrului de reglementare reprezintă cel mai mare risc pentru companiile din România
- 64% dintre CFO, pondere dublă faţă de anul trecut şi semnificativ mai mare decât media europeană de 38%.
Alţi factori de risc sunt: lipsa angajaţilor cu competenţele necesare (46%, în scădere faţă de 63%, în 2023), reducerea cererii interne (42%) şi a celei externe (34%), precum şi riscurile geopolitice (31%).
În acest context, pentru mai mult de o treime dintre companii (37%), reducerea costurilor este prioritară, urmată de creşterea organică (21%), digitalizarea (9%) şi expansiunea pe pieţele existente (8%).
Studiul Deloitte CFO Survey România 2024 a fost efectuat în perioada octombrie-decembrie 2023, pe un eşantion de aproximativ 550 de directori financiari din 15 ţări din Europa Centrală
- Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News