Connect with us
Publicitate

Actualitate

Compromis între Ministerul Agriculturii și “fermierul activ”: Fermierii nu vor mai fi obligați să-și facă PFA pentru obţinerea subvențiilor

Publicat

cioban turma oi Reprezentanții fermierilor împreună cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au ajuns la un compromis în ceea ce privește definirea și obligațiile ”fermierului activ”. În urma discuțiilor, fermierii nu vor mai trebui să-şi facă obligatoriu PFA pentru obţinerea subvențiilor.

MADR a fost reprezentat de secretarul de stat George Turtoi şi cu Maria Toma, şefa Direcţiei Organizări de Piaţă din sectorul zootehnic. Printre problemele dezbătute la întâlnire a fost și obligativitatea înregistrării fiscale a micilor crescători de animale, care încasează anual subvenții în valoare de până la 5.000 de euro.

Fermierii nu au dorit ca micii crescători de ovine, caprine și bovine să devină persoane fizice autorizate, și să își înființeze înteprinderi individuale, motivând că acești crescători sunt în general persoane în vârstă, care se vor împotmoli în problemele birocratice.

Tot aceștia au fost de acord ca crescătorii de animale să plătească în continuare impozit pe cap de animal.

„Fermierii noştri sunt oameni de peste 55 de ani care şi-au adunat cu trudă animalele şi nu vor acum să le treacă pe PFA (persoană fizică autorizată n.r.). Pentru noi, lucrul ăsta are multe efecte negative. Oierii noştri nu vor să se apuce  de contabilitate, fie ea şi primară. Sau să-şi angajeze contabili şi să fie vizitaţi mereu de inspectorii de la Finanţe. Noi plătim impozit pe norma de venit. Niciun crescător de animale n-a comentat când s-a hotărât să dăm impozit 10 lei pe cap de oaie”, a declarat președintele Federației Crescătorilor de Ovine, Nicolae Cioranu.

După discuțiile avute cu reprezentanții MADR, Nicolae Cioranu a mai delcarat că formularea în proiectul de ordonanţă sună cam aşa: fermierul se poate înregistra. ”Adică, un oier care are peste 700 de oi şi încasează 5.000 de euro din subvenţii poate să-şi facă PFA dacă vrea. El figurează oricum în evidenţele APIA. Care nu doresc asta, vor face dovada plăţii impozitului şi vor încasa subvenţiile. Dăm Cezarului ce e al Cezarului, dar într-o formă simplă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate