Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Corneliu Mureșan (PSD Alba): Producția sării, reluată la Ocna Mureș prin planul Guvernului de revitalizare a producției românești

Publicat

Producția sării recristalizate va fi reluată la Ocna Mureș, în cadrul planului promovat de Guvernul României și premierul Marcel Ciolacu pentru revitalizarea producției românești. Demersurile pentru găsirea unor soluții de reluare a producției de sare la Ocna Mureș au fost inițiate de Corneliu Mureșan, în perioada în care era subprefect al județului Alba, iar ideea a fost preluată și analizată de Ministerul Economiei și de Salrom, care, în final, au găsit soluțiile viabile pentru această activitate economică. Astfel, Salrom a stabilit deja un plan de rentabilizare a sucursalei din Ocna Mureș pentru reluarea producției prin utilizarea saramurii ca materie primă într-o instalație modulară de obținere a sării cristalizate. Reluarea activității de producție a sării va însemna crearea a aproximativ 45 de noi locuri de muncă și va reprezenta o producție de aproape 30.000 de tone de sare pe an. Toate aceste aspecte au fost discutate recent de Corneliu Mureșan într-o întâlnire cu directorul general Salrom, Constantin Dan Dobrea.

„Ocna Mureș are o tradiție în producția sării și această activitate trebuie revitalizată deoarece are, atât un impact economic în comunitate, dar rezolvă și problemele de mediu generate de lacurile sărate din zona localității, a căror apă cu un conținut ridicat în cloruri ajunge în Râul Mureș. Investițiile pentru rentabilizarea economică a producției de sare la Ocna Mureș se ridică la aproape 13 milioane de euro, investiții necesare pentru repunerea în exploatare a unei sonde, pentru achiziționarea unei instalații de recristalizare de ultima generație și a unor linii complet automatizate de ambalare a produselor de sare recristalizată în cutii și în pungi.

De asemenea, energia electrică necesară va fi produsă cu un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1 MW. Le mulțumesc premierului Marcel Ciolacu și colegului meu Ștefan-Radu Oprea, ministrul PSD al economiei, antreprenoriatului și turismului din România, care au înțeles cât de importantă este reluarea activității de producere a sării la Ocna Mureș și au inclus acest proiect în planul de revitalizare a producției românești. Acestea sunt fapte social democrate și au ca scop dezvoltarea comunităților monoindustriale din județul Alba, afectate de desființarea unor combinate sau fabrici”, a spus Corneliu Mureșan, președintele PSD Alba și consilier județean ales în Consiliul Județean Alba.

Corneliu Mureșan a adăugat că investiția pentru revitalizarea producției de sare la Ocna Mureș a intrat în linie dreaptă și presupune ca etape elaborarea studiului de prefezabilitate și a studiului de fezabilitate, organizarea licitației pentru proiectarea și execuția lucrărilor, respectiv execuția lucrărilor și punerea în funcțiune a noilor capacități de producție. Metoda de obținere a sării recristalizate se dorește a fi bazată pe principiul MVR (mechanical vapour recompression), o tehnologie de ultimă generație în domeniul recristalizării.

Salina Ocna Mureș a intrat în declin economic în urmă cu aproape 20 de ani, activitatea fiind afectată de falimentul combinatului chimic GHCL UPSOM Ocna Mureș deoarece salina era un fel de furnizor captiv care depindea de faptul că furniza materia primă (sare în soluție) către combinat. Sarea gemă din perimetrele Ocna Mureș și Războieni prezintă un grad avansat de omogenitate, cu o calitate medie în zăcământ de 97,58% NaCl (față de 81,30% NaCl cât are zăcământul de la Cacica, unde se exploatează în prezent). Prin recristalizare sarea din zona Ocna Mureș poate atinge o puritate de 99,9 – 99,95% NaCl și umiditate de 0,1 – 0,05%. Salrom a comandat și studii de specialitate pe baza unor mostre colectate din câmpul cu sonde de la Ocna Mureș, care sunt realizate de un laborator specializat din Ungaria și vor fi transmise companiei până în 25 octombrie. După reluarea activității, la Ocna Mureș se dorește producția la un preț competitiv a produsului „sare tablete”.

Reluarea producției de sare de la Ocna Mureș face parte din planul propus de PSD și premierul Marcel Ciolacu pentru revitalizarea producției românești prin care se dorește reindustrializarea și retehnologizarea unor companii românești de stat astfel încât să producem în țară tot ce este esențial pentru economia românească.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate