Actualitate
Comunicat PNL Alba – Ioan Viorel Sicoe, fost primar al oraşului Câmpeni: ”Dialog, nu dezbinare!” (PNL)
O campanie electorală trebuie să unească, nu să dezbine. Soluţiile, ideile, propunerile, programele sunt cu adevărat apreciate de către cetăţeni atunci când au la bază o analiză temeinică a realităţii şi dacă se poate să fie ştiinţifică.
Fără îndoială că a spune şi a susţine adevărul este nu numai o cerinţă a democraţiei ci şi o necesitate. Omul trebuie să aibă şi prieteni şi duşmani. Pe bună dreptate un mare învăţat al antichităţii spunea: „Prietenul îți arată cum să faci, ce să faci, iar duşmanul nu te lasă să greşeşti”. Da, acesta este un adevăr. Să-l folosim, să-l promovăm în viața noastră!
Celor care trăim şi muncim în zona Munţilor Apuseni ne sunt oferite ca exemple vii faptele, dăruirea şi pasiunea, sacrificiul de care au dat dovadă Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Cum să nu fim mândri de faptele acestora, de împlinirile lor, de îndemnurile şi adevăratele momente pline de adânc patriotism pe care ni le-au lăsat? Locul şi rolul lor va fi cu adevărat aşezat în patrimoniul istoriei poporului român. Am făcut această scurtă introducere pentru a sublinia faptul că şi generaţiile actuale pot şi trebuie să lase suficiente mărturii ale trecutului, cât şi ale prezentului.
Societatea, ca de altfel fiecare colectivitate, a avut şi trebuie să aibă şi în viitor conducători. Mulţi dintre aceştia sunt o adevărată mândrie pentru noi: s-au jertfit, s-au sacrificat, dar în permanenţă gândul şi faptele lor au fost alături de cei pe care i-au reprezentat. Nu doresc să fac o analiză a unor conducători, fie ei şi pentru o comunitate de comună, oraş sau chiar de ţară. Ştiu doar din constatările personale, dar de cele mai multe ori de la cetăţeanul de rând care spunea: „ce bine era pe vremea…”, „ce drum, şcoală şi biserică am realizat în perioada când a fost şef…”. Era o plăcere, o satisfacţie să te întâlneşti cu „omul nostru” pentru a discuta pe îndelete, ce s-a făcut, ce mai este de făcut, cum şi în ce mod putem şi noi să fim în rând cu ceilalţi. Da, este o vorbă înţeleaptă: „Omul sfinţeşte locul!”
Ne aflăm în plină campanie electorală, alegerile pentru Parlamentul României – instituţia cea mai importantă a statului nostru, aşa cum se stipulează în Constituţie: „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.” Partidele şi-au stabilit candidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat. În acest context se înscrie şi lista Partidului Naţional Liberal din judeţul Alba. Aceasta cuprinde persoane cu experienţă în acest domeniu, dar şi o parte mai tineri, atât ca vârstă, dar şi în ceea ce priveşte stagiul de parlamentar. Se poate spune că sunt reprezentativi, profesionişti şi dornici de a face lucruri bune şi necesare pentru judeţul Alba.
Astfel, în lista candidaților pentru Parlamentul României se află Mirela Mocan la Senat şi Corneliu Olar pentru Camera Deputaţilor. Ambii sunt şi membri ai Societăţii Naţionale „Avram Iancu”, având o contribuţie importantă în realizarea programului pe care îl are aceasta în educaţia patriotică şi civică a cetăţenilor. Cei care muncim şi trăim pe meleagurile Ţării Moţilor suntem mândri că ei ne reprezintă, sunt persoane care merită să facă parte din forul legislativ al ţării. Îi cunosc pe ambii candidaţi şi tocmai de aceea doresc să fac câteva referiri privind activitatea şi personalitatea lor.
Mirela Mocan are onorabila pregătire de profesor, fiind absolventă şi şefă de promoţie a Facultăţii de Istorie din Sibiu. Aceasta este născută în comuna Sohodol şi de mai mulți ani este cadru didactic în Arieşeni. Iată ce spunea un elev din rândul celor pe care îi pregăteşte: „Numai dacă te uiţi la ea simţi nevoia de o asculta şi învăţa, fiind foarte apropiată de noi”. Aici trebuie să adăugăm că în anul 2017 a obţinut titlul „Doctor în Istorie” cu lucrarea „Ţara Moţilor în perioada 1919-1938”, aceasta fiind şi tema cărţii pe care a publicat-o în anul 2018.
Corneliu Olar este parlamentar la al doilea mandat. La o analiză a personalităţii deputatului remarcăm faptul că este născut şi crescut în comuna Horea, localitate cu profunde semnificaţii istorice. Faptul că s-a născut în acest loc este o mare cinste, dar şi o mare răspundere. El a încercat să le îmbine pe ambele, fiind aproape de oameni, dornic să le cunoască problemele, nevoile şi necesităţile. Participând la multe acţiuni împreună, mi-am dat seama că el cunoaşte realităţile judeţului Alba, de la Arieşeni la Cetatea de Baltă şi de la Şibot la Ocoliş. În cele două legislaturi s-a străduit să propună Parlamentului adoptarea unor legi, printre care „Legea moţilor”, „Legea privind acordarea titlului Martir şi Erou Naţional pentru Avram Iancu, Horea, Cloşca şi Crişan”, participarea la susţinerea altor acte legislative, precum şi o contribuţie importantă la asfaltarea DN 74 și DN 74A Alba Iulia – Câmpeni sau DN75 Bistra – Arieşeni. De asemenea, a acordat un sprijin important administraţiilor locale pentru a pune în practică proiecte privind canalizarea, introducerea apei potabile, reparaţia unor drumuri şi podeţe de strictă necesitate pentru cetăţeni.
Cred că este bine şi necesar să subliniez şi unele calităţi ale lui Corneliu Olar de adevărat patriot. Astfel, în localitatea Horea s-a realizat un centru cultural modern, un muzeu etnografic, iar la Fericet – locul de naştere a eroului – un adevărat muzeu, precum şi un bust „Horea-mândru împărat”. În calitatea pe care o are de membru al Societăţii Naţionale „Avram Iancu” a iniţiat şi a organizat festivalul „Târgul Lemnarului”, aflat la cea de a 25-a ediţie, care reprezintă una dintre cele mai semnificative acţiuni cultural-educative din Țara Moţilor, alături de Târgul de Fete de pe Muntele Găina. A înfiinţat „Ambasada Ţării Moţilor” la Bucureşti prin care peste 3.000 de elevi și profesori din zona Munţilor Apuseni au fost cazaţi aici, bucurându-se de vizitarea capitalei cu cele mai importante obiective istorice, culturale, ştiinţifice, precum şi a Casa Poporului, locul unde îşi desfăşoară activitatea Parlamentul României.
De-a lungul timpului, moţii au dat dovadă de adevărate lecţii de istorie, printre care Răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan; participarea a 10.000 de moţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj în luna mai-1848; deplasarea la Marea Adunare de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. La sărbătorirea a 100 ani de la Marea Unire, deputatul Corneliu Olar a realizat bustul eroului Avram Iancu în luna noiembrie, 2018. Acesta a fost inaugurat în holul Parlamentului în prezenţa unui numeros public, printre care şi aproximativ 50 de primari din judeţul Alba şi alte localităţi ale ţării. El se află acum alături de busturile lui Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi alte personalităţi ale istoriei noastre naţionale. Bustul are plăcuţa cu înscrisul: „Unicul dor al vieţii mele, fiind ca să-mi văd naţiunea mea fericită” – legământ al lui Avram Iancu ce trebuie să-i caracterizeze pe toţi parlamentarii României.
Judeţul Alba şi Ţara Moţilor au mare nevoie de o dezvoltare permanentă, economică şi socială. În programul PNL al candidaţilor sunt prezentate obiective concrete, care prin unire şi înţelegere pot şi trebuie transpuse în practică. Moţii simt nevoia locurilor de muncă, a unor drumuri practicabile, pentru a se dezvolta turismul şi a se pune în valoare tradiţiile şi obiceiurile pe care cu toţii trebuie să le păstrăm.
Iată de ce, pentru aceste considerente şi altele pe care locuitorii din Ţara Moţilor le cunosc mai bine decât mine, Mirela Mocan şi Corneliu Olar merită şi trebuie să-i alegem pe data de 6 decembrie 2020 în Parlamentul României.
Ioan Viorel Sicoe, fost primar al oraşului Câmpeni între anii 1996-2004
Comandat de Partidul Național Liberal – Organizația Județeană Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 30.11.2020 at 18:55
Ce ti-au promis astia de le faci asa campanie electorala ? Ei nu stiu ?