Eveniment
Comunicat RER Vest – RETIM: Situație dezastruoasă la punctele de colectare a deșeurilor din Alba Iulia
În vederea pregătirii cât mai eficiente a preluării activității de colectare și transport al deșeurilor municipale din Alba Iulia, reprezentanții Asocierii RER Vest – RETIM efectuează în ultima perioadă verificări ale situației curente la cât mai multe platforme de colectare din municipiul reședință de județt.
Și în diminineața de 24 noiembrie 2021 au fost realizate monitorizări în zona centrală, atât la platformele din zonele de blocuri, cât și la case individuale. La fel ca în zilele precedente, au fost identificate neconformități la majoritatea celor peste 25 de puncte de colectare verificate.
Cu titlu de exemplu, dar situațiile neconforme sunt la majoritatea adreselor, la următoarele puncte din Alba Iulia au fost identificate probleme:
- Piața Consiliul Europei
- Strada Nicolae Titulescu
- Strada Nicolae Bălcescu
- Strada Avram Iancu
- Calea Moților
- Strada Henri Coandă
Pe lângă platformele de colectare de la blocuri au fost verificate și pubelele negre de la zona de case de pe străzile Ioan Buteanu și Calea Moților.
Principalele neconformități constatate atât la blocuir, cât și la case sunt următoarele:
- Deșeurile sunt colectate amestecat (nu se face colectare separată)
- Deșeuri vegetale – frunze, crengi depozitate în sau lângă containere
- Deșeuri voluminoase– canapele și alte obiecte voluminoase
- Deșeuri din construcții și demolări
- Cauciucuri de automobile
- Ambalaje voluminoase abandondate lângă containere (nestrivite, nepliate).
Pentru a își forma o imagine fidelă despre situația din teren, companiile RER Vest și RETIM vor monitoriza în continuare toate punctele din zona care umează a fi preluată la colectare. Toate situațiile identificate vor fi comunicate publicului și instituțiilor publice următoare: Primăria Alba Iulia, ADI Salubris Alba și Garda de Mediu Alba.
În prezent continuă și operațiunea de dotare a punctelor de colectare de la blocuri cu containerele noului operator. Situația în data de 24 noiembrie 2021 este următoarea:
- au fost amplasate 740 containere în total, din care
– 374 negre
– 122 containere galbene
– 122 containere albastre
– 122 containere verzi
- Mai sunt de amplasat doar 24 de containere negre,
- Data finalizarea amplasării la toate punctele de colectare de la blocuri este mâine, joi, 25 noiembrie 2021.
Reamintim că, în conformitate cu OUG 92/2021, toți producătorii și deținătorii de deșeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Deșeurile trebuie sortate și depuse corespunzător în recipiente, astfel:
- RECIPIENTUL VERDE – ambalaje din sticlă (exclus plastic, PET etc)
- CONTAINERUL GALBEN – deșeuri reciclabile din plastic (ambalaje de PET) și metal (doze și conserve)
- CONTAINERUL ALBASTRU – deșeuri din hârtie și carton
- CONTAINERUL NEGRU – orice deșeu menajer rămâne după folosirea corectă a recipientelor colorate de mai sus. Excluse: deșeuri voluminoase, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții sau deșeuri verzi (crengi, frunze etc.)
Reprezentanții Asocierii RER Vest-RETIM vor continua să informeze atât cetățenii, cât și instituțiile publice despre starea colectării până la data preluării efective a serviciului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pam
miercuri, 24.11.2021 at 15:04
pe strada Henri Coanda, acolo unde sunt si blocuri vin noaptea diverse persoane, inclusiv de la „casutele” din apropiere si arunca cu nesimtire gunoaie.
pilu
miercuri, 24.11.2021 at 16:09
No, ai vazut Plesa la ce te-ai inhamat ? Ce fel de contract ai semnat ( sau ai fost pus sa semnezi), ca astia daca nu pui gunoaiele selectiv, cum propovaduiai pe la tv. ca se poate face, nu ti-l iau, sau iti maresc tariful de trei ori. Ia vino deseara la tv si explica-ne cum sta problama. Sau acum nu ai replica ?
Veta
joi, 25.11.2021 at 21:05
Nu Pleșă e de vină că cetatenii sunt nesimțiți și nu știu,nu vor mai bine zis să colecteze selectiv gunoiul. Nu e greu că fiecare sa ne selectam gunoiul în acasă înainte de a-l duce la containere și atunci e mai ușor și ne facem orașul mai curat,dar până nu se dau niste amenzi și până nu ies comisarii gărzii de mediu să verifice printre blocuri cine și cum aruncă gunoiul la noi nu se poate. De ce alte orașe din România pot și încă de multi ani