Connect with us
Publicitate

Eveniment

Concedii medicale 2024: Ministrul Rafila cere controale serioase la medicii care le prescriu, Guvernul le impozitează

Publicat

Concedii medicale 2024: Ministrul Alexandru Rafila  cere controale serioase pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripţiei de concedii medicale. Declarația lui vine în contextul în care concediile medicale sunt impozitate din ianuarie cu 10%. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că nu crede că o activitate de control pentru aducerea într-o „limită suportabilă” a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o monitorizare „planificată”, „serioasă” şi „sistematică”.

Reamintim că din ianuarie, Guvernul impozitează cu 10% concediile medicale.

„Nu cred că activitatea de control serioasă pentru aducerea într-o limită suportabilă a prescripţiei de concedii medicale se poate face fără o activitate de monitorizare şi control care trebuie să fie planificată, serioasă şi sistematică.

Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii, nu le dau sfaturi în niciun fel, dar lucrurile aşa trebuie să se întâmple.

Nu este ideea publicării de topuri, ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puşi”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

Concedii medicale 2024: Până acum a fost un control pe an de fiecare casă județeană

Potrivit ministrului, numărul controalelor făcute de casele judeţene de asigurări de sănătate în ceea ce priveşte concediile medicale a fost unul mic.

„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale, poate unii au justificare, altele sunt mai puţin justificate.

Sper că, odată cu noua conducere a Casei, să existe controale serioase pentru că numărul acestor controale a fost foarte mic.

Vă dau un exemplu: sunt 43 de Case de asigurări de sănătate şi într-un an de zile au făcut 50 de controale, au controlat 50 de prescriptori, adică unul pe an într-un judeţ”, a arătat Alexandru Rafila.

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie 2023 un impozit de 10% pentru concediile medicale, fiind afectați inclusiv bolnavii oncologici, bolnavii cronici, femeile însărcinate, părinții care își însoțesc copiii la chimioterapie.

Pacienții au cerut anularea impozitului pe concendiile medicale, de 10%.

Premierul Marcel Ciolacu declara, în 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Mai mult, premierul Ciolacu a declarat, în 13 februarie, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit.

„Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?

Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ghiorghi

    luni, 04.03.2024 at 19:21

    M I Z E R A B I L U L EEE

  2. Daniel

    miercuri, 06.03.2024 at 12:59

    Intreb si eu pentru un prieten,10% se ia.Dar când suntem răciți ce trebuie sa facem? Mergem la munca ca sa mai îmbolnăvim inca 2,3 sau mai multe persoane?Când sunt bolnavi copiii,ii ducem la grădinițe și scoli? Nu se mai tine cont de prevenție?Prevenție face doar politia(rutiera,locala)?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate