Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concurență acerbă la examenul de admitere în magistratură. Meseriile de judecător şi procuror, la mare căutare

Publicat

Judecatoria Aiud - sala 1 de judecataMeseriile de judecător şi procuror sunt la mare căutare. Sunt 14 candidaţi pe un loc la admiterea în magistratură. Mulţi dintre concurenţi sunt studenţi abia ieşiţi de pe băncile facultăţii de Drept. Dacă nu sunt admişi acum este posibil să aştepte ani buni pentru o nouă şansă. În cazul în care proiectul legilor justiţiei va fi aprobat, vârsta minimă pentru admitere va fi 30 de ani.

Mulţi dintre tinerii dornici să devină procurori sau judecători abia au scăpat de examene.

Peste 2.500 de candidaţi se luptă pentru cele 200 de locuri ale Institutului Naţional al Magistraturii. Pentru funcţia de judecător sunt libere 130 de posturi, în timp ce candidaţii care vor să devină procurori au la dispoziţie 70 de locuri.

Cei mai mulţi dintre candidaţi au sub 30 de ani. Ministrul Justiţiei are însă alte planuri.

„La INM, candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin 5 ani. În multe țări, repet, nu se încredințează puterea judecatorească unui tânăr de 23-24 de ani”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Citește și Modificări la intrarea în magistratură: Nu vor mai fi procurori sau judecători mai tineri de 30 de ani

Procurorul general Augustin Lazăr este de aceeaşi părere. „Tânărul profesionist acum se face, între 25 de ani și 35 de ani. Ne vom lua din nou, ne vom recurta oameni pe bâjbâite de unde și cum vor veni fără o procedură transparentă și fără standarde profesionale”, susține Lazăr.

Pe lângă proba scrisă, care este eliminatorie, cei care vor să devină magistraţi vor mai trece printr-o verificare a raţionamentului logic şi printr-un interviu.

Admiterea în Institutul Național de Magistratură (INM) se desfășoară în toamna aceasta pentru 130 de posturi de judecător și 70 de posturi de procuror, potrivit regulilor publicate la începutul lunii iulie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, CSM a mai anunțat organizarea a încă unui concurs de admitere în magistratură, în aceeași perioadă, unde sunt scoase la concurs un număr total de 105 posturi, cu posibilitatea suplimentării lor. Proba scrisă de verificare a cunoștințelor teoretice a avut loc duminică, 3 septembrie.

La admiterea în INM, proba scrisă de tip grilă va fi urmată de proba de raționament logic pe 17 septembrie și de susținerea interviurilor în perioada 11-24 octombrie. Cât privește concursul de admitere în magistratură, proba scrisă și de raționament logic se vor susține în aceeași dată cu cele de la INM, însă interviurile vor avea loc în perioada 2-10 octombrie. Pe lângă cele 105 posturi scoase în total la concurs, CSM a mai aprobat și o listă cu 38 de posturi de judecător și 11 de procuror în privința cărora Plenul CSM poate dispune suplimentarea posturilor scoase la concurs.

Cele două concursuri nu se adresează însă aceluiași tip de candidat, chiar dacă se susține din aceleași patru materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. În timp ce pentru examenul la INM nu e necesară experiența, pentru admiterea la magistratură, da. În plus, cei admiși în INM devin auditori de justiție și trebuie să urmeze cursurile Institutului, iar după doi ani trebuie să treacă de examenul de absolvire pentru a putea ajunge stagiari.

sursa: digi24.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax