Educație
Concursul pentru directori de școli: Ar putea fi organizat în două etape, una națională și alta locală, cu implicarea părinților
Concursul pentru ocuparea posturilor de directori de școli ar putea fi organizat în două etape.
Examenul național – proba scrisă ar urma să fie în 5-9 iulie, iar etapa a doua, în săptămâna 26-30 iulie 2021.
În etapa a doua, cei „admiși” peste pragul stabilit de regulament vor putea candida pentru postul de director în orice școală.
În fiecare școală va exista o comisie formată din profesori și părinți sau reprezentanți ai acestora.
Această comisie va alege directorul dintre candidații care au trecut de prima probă și care au optat apoi pentru a conduce școala respectivă.
„Va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”, a explicat Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.
Oficialul a mai spus că „ există o teamă că influența politică va fi un element semnificativ în alegerea directorilor, la nivel local” și crede ”că vom evita implicarea politicului, poate nu 100%, dar cât mai mult posibil”.
Examen național după care candidații pot aplica pentru orice școală doresc
”Ministrul a lăsat foarte clar să se înțeleagă că vrea un proces de selecție extrem de corect și de echitabil în alegerea directorilor, proces care va combina un examen național, sau un test național de competențe – unde putem vedea cunoștințe, abilități și atitudini de leadership ș.a.m.d – și un anumit număr de candidați probabil va trece de nivelul de admitere pentru această poziție de director.
Aceștia vor fi apoi în măsură să aplice pentru orice școală își doresc, iar școala, printr-o comisie, va decide la nivel local pe care dintre directorii care au optat pentru acea școală îi dorește în acea funcție.
Dar va fi o potrivire a celor două părți, nu va fi o alegere a profesorilor”, a declarat Radu Szekely.
În opinia acestuia, comisia formată din părinți și profesori va „avea un cuvânt de spus în alegerea directorului”.
Potrivit sursei citate, se va pune accent pe ”înțelegerea legii și aplicarea ei în contextul școlar în care ar funcționa liceul, școala.
Capacitatea de a mobiliza profesori în crearea unei culturi organizaționale, atitudinea față de diverse aspecte care țin de școlarizare și de echitate, egalitate de șanse, de performanță și de modul în care comunitatea sau școala ar trebui să fie partea a comunității – astea se vor testa în general”, referitor la examenul național.
Iar apoi ar fi un interviu, probe la nivelul școlii, unde inclusiv profesorii, părinții sau reprezentanții lor vor avea un cuvânt de spus în alegerea directorului, a mai spus Szekely.
În perioada următoare, Ministerul Educației va stabili metodologia și criteriile pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți.
„Una dintre variantele pe care le luăm în calcul este organizarea unui examen național scris cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie, urmând ca după aceea, în etapa a doua, cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minim nota 7, pentru că directorii de școli trebuie să fie într-adevăr cei mai buni, cei care își dovedesc abilitățile manageriale, la final de iulie, în ultima săptămână, ar putea fi organizată etapa a doua în care să participe doar cei care au promovat examenul scris național. Este un obiectiv, este varianta cea mai bună”, a declarat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News