Connect with us
Publicitate

Actualitate

Conferință despre arheologia comunităților în Bazinul Carpatic, la Museikon Alba Iulia. Participă specialiști din șapte țări

Publicat

La Museikon Alba Iulia se desfășoară, în perioada 20-22 octombrie, conferința internațională cu titlul The Archaeology of Communities and Landscapes in the Carpathian Basin. Interdisciplinary Perspectives (Arheologia comunităților și a peisajului în Bazinul Carpatic. Perspective interdisciplinare).

La conferință participă peste 30 de arheologi și cercetători din Austria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Bulgaria și România.

Lucrările conferinței propun abordarea studiului peisajului arheologic din epoca fierului și din epoca romană din perspectiva modelării mediului înconjurător prin acțiunile oamenilor, ale comunităților, care și-au derulat existența pe un spațiu larg curprins între Austria de Jos și Transilvania.

Modul în care peisajul natural a fost transformat de către oameni în diferite etape istorice este descifrat nu doar prin descoperirile arheologice scoase la lumină anual, ci și prin apelul la științe conexe, cum sunt paleozoologia, paleobotanica, geoarheologia, palinologia.

Contribuții științifice prezentate în premieră

Toate aceste contribuții științifice, care vor fi prezentate la Alba Iulia pentru prima dată, vor ajuta la o mai bună înțelegere a felului în care oamenii epocii fierului și cei din provinciile romane dunărene au controlat exploatarea și distribuția resurselor naturale. Dintre acestea, sarea Transilvaniei și metalele neferoase din Munții Apuseni (aur, argint, cupru) au jucat un rol de primă mărime.

Lucrările conferinței se vor desfășura la Museikon Alba Iulia.

Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe organizate în cadrul proiectului de cercetare cu titlul Lived lands (Spații trăite) finanțat de către UEFISCDI și derulat în cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca. La Alba Iulia, este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române filiala Cluj-Napoca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate