Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE Congresul PSD: Liviu Dragnea, validat preşedinte şi modificări de statut adoptate în unanimitate

Publicat

liviu dragnea La Congresul extraordinar al PSD de duminică, Liviu Dragnea a fost validat președinte al social-democraților. De asemenea, au fost adoptate, în unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Național și posibilitatea președintelui de a solicita vot de încredere pentru miniștrii partidului.

UPDATE: Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost ales preşedinte executiv al PSD.

Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi „pentru” dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

„Membrii noștri de partid sunt oameni serioși, cinstiți și responsabili, sunt oameni care muncesc din greu și sunt respectați în comunitățile lor. Sunt oameni care țin la partid și s-au bătut pentru el atunci când pentru partid a fost greu și s-au săturat să li se spună în față mereu aceleași lucruri: baroni, corupți, comuniști. Ei nu sunt nici baroni, nici corupți, nici comuniști și PSD este în primul rând partidul lor. Votul celor 450.000 de membri care au fost duminică să voteze a însemnat mai mult decât alegerea unui președinte, a însemnat alegerea unui drum nou. Pentru mine, votul de duminică este un moment zero de la care începem reconstrucția unui spirit nou în PSD, un partid autentic de stânga, un partid care va pune întotdeauna pe primul loc oamenii. Este momentul să spunem clar cine suntem, pentru cine și pentru ce facem politică”, a declarat Dragnea, validat ca lider al PSD la Congresul extraordinar.

El a adăugat că PSD va face politica celor care lucrează în întreprinderi, în spitale, în supermaketuri, a celor care nu au weekend liber, care lucrează cu multe ore peste program fără să aibă curaj să ceară bani în plus de frica pierderii locului de muncă, a celor care și-au făcut afaceri, mai mici sau mai mari, a celor care creează, care duc mai departe tradițiile românești, dar și pe a celor care au plecat în străinătate să lucreze.

„Ministerul românilor de pretutindeni trebuie să aibă un buget care să sprijine educația în limba română, dar și educația comunitară și spirituală consistentă”, a precizat Dragnea.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a asigurat, duminică, pe social-democrații prezenți la Congresul extraordinar că noua conducere a partidului va susține, „cu aceeași forță”, rămânerea la guvernare.

„Ultimii trei ani de guvernare au arătat că suntem singurii în stare să creștem economia. Victor Ponta a arătat că este cel mai bun prim-ministru de la Revoluție încoace, că suntem singurii care vrem să folosim această creștere ca să dezvoltăm țara și ca să combatem sărăcia și decalajele din societate. Acesta este drumul pe care vreau să mergem înainte. Noua conducere PSD va susține, cu aceeași forță cu care a făcut-o și până acum, rămânerea noastră la guvernare”, a arătat Dragnea în discursul ținut în fața delegaților prezenți la Congresul extraordinar al PSD.

Acesta a adăugat că PSD trebuie însă să privească și „dincolo de mandatul acestui guvern” și să contureze un plan de dezvoltare a României în următorii 25 de ani.

„Trebuie să privim și dincolo de mandatul acestui guvern. După 25 de ani, România nu are un plan de dezvoltare, un plan pentru următorii 25 de ani. (…) Ne trebuie un plan care să depășească alegerile și doleanțele partidelor, un plan care să aducă bunăstare pentru toți, indiferent dacă suntem tineri sau bătrâni, de la țară sau de la oraș, bogați sau săraci. Niciun partid din România, indiferent dacă este de stânga sau de dreapta, nu poate să ignore discrepanțele sociale dramatice provocate de o dezvoltare inegală a țării”, a susținut Liviu Dragnea.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că, în opinia sa, Opoziția nu reușește să înțeleagă că social-democrații își doresc ca fiecare român să aibă o șansă la o viață prosperă.

„Este foarte bine că sunt români care au, dar sunt prea mulți cei care nu au, iar datoria noastră este să îi încurajăm pe cei care au, dar să găsim soluții și pentru cei care nu au. (…) Ceea ce dreapta nu reușește să înțeleagă este că noi nu vrem să dăm de pomană, dar vrem să dăm o șansă fiecărui om”, a menționat acesta.

Modificări la statutul PSD

„Biroul Permanent Național devine forul de conducere, analiză, decizie politică și reacție rapidă având în componență un număr mai restrâns de membri iar numărul de vicepreședinți se modifică. Vor fi 14 vicepreședinți, dintre care 4 femei. Vicepreședinții nu pot fi simultan și președinți de organizație județeană, cu excepția vicepreședinților din rândul femeilor„, sunt principiile adoptat de Congres pentru creșterea eficienței activităților membrilor BPN și responsabilizarea vicepreședinților.

Congresul a adoptat, de asemenea, un principiu care prevede că președintele partidului poate solicita Comitetului Executiv Național vot de încredere pentru activitatea desfășurată de către membrii BPN, pentru activitatea coordonată de președintele Consiliului Național în cadrul acestei structuri, precum și pentru activitatea desfășurată de către miniștrii PSD.

Un alt principiu adoptat este acela potrivit căruia Consiliul Național al PSD își modifică rolul prin transformarea acestuia din for de decizie într-o structură care propune și dezbate programe și politici în mediul politic, pe de o parte, și creșterea calității procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de altă parte. Noua componență a Consiliului Național cuprinde: parlamentari, europarlamentari, miniștri și secretari de stat, președinți sau vicepreședinți ai consiliilor județene, primari de municipii și orașe și câte trei reprezentanți pentru fiecare județ din partea primarilor de comune.

„Comitetul Executiv Național va reuni membrii BPN, președinții tuturor organizațiilor județene/sector și ai structurilor interne ale PSD. Acesta devine structură de conducere și de decizie a partidului care coordonează activitatea acestuia între Congrese”, este un alt principiu adoptat de social-democrați.

S-a votat, de asemenea, pentru elaborarea și adoptarea Codului de conduită și a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudini și comportamente neadecvate în activitatea de partid.

Participanţii la congres, ridicaţi în picioare de Dragnea, pentru moment de reculegere în memoria victimelor comunismului

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Congresul extraordinar al partidului, că social-democrații au făcut de-a lungul timpului greșeli politice și a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.

„Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României așa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar și trecutul recent. (…) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni. (…) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum”, a spus Dragnea.

Liderul social-democraților a precizat că PSD a făcut greșeli politice, erori de strategie, de personal, chiar și gafe în relațiile cu oamenii și instituțiile.

El a dat ca prim exemplu „eroarea strategică” din Transilvania, caz în care a susținut că PSD a pierdut electoratul din această zonă cu mesaje neinspirate, alianțe pripite cu partide etnice sau radicale.

„Nu a existat o strategie și o ofertă politică adaptată acestei regiuni. Transilvania este o miză importantă pentru PSD și vă promit că o vom readuce în atenția partidului nu numai printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgență, ci și printr-o punte politică și sufletească”, a mai spus Dragnea.

O altă „mare greșeală” a PSD este, a arătat Dragnea, modul în care a fost tratat ICR, el subliniind că social-democrații trebuie să refacă legăturile cu intelectualitatea.

„Am mai greșit atunci când am căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu. Răspunzându-i la atacuri, am transformat spațiul public în teatru al violenței verbale și al conflictului, care a otrăvit societatea și a scufundat-o. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare”, a adăugat Dragnea.

Tensiuni: Liderul tinerilor social-democraţi a cerut să nu fie validate rezultatele alegerilor

Mihai Sturzu, candidat la funcția de vicepreședinte PSD, le-a propus delegaților la Congresul extraordinar al social-democraților să nu valideze rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al partidului, argumentând faptul că acestea au fost alegeri „cu un singur candidat”, PSD având însă posibilitatea de a oferi cel puțin doi candidați pentru poziția de lider.

„Săptămâna trecută am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceaușescu și bine a făcut. Evident că nu am ce să reproșez domnului. Dragnea. Omul a candidat, și-a asumat funcția. Vreau să le reproșez că nu au avut curaj sau nu au știut să ducă până la capăt candidatura celor care nu au candidat pentru că astfel ne-au pus pe noi în situația în care am avut un singur candidat. (…) Acest Congres trebuie să valideze alegerile de săptămâna trecută, adică să valideze comuniștii. Vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile, fiindcă sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidați la președinție și sigur se vor găsi 500.000 de oameni care să vină la vot și atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului”, a spus acesta, duminică, în discursul său.

Acesta a adăugat că social-democrații trebuie să își asume faptul că nu sunt perfecți.

„Trebuie să avem curaj să spunem că nu am fost perfecți și suntem datori tinerilor din România să le cerem iertare pentru (…) mineriadele din ’90, pentru oamenii care au suferit atunci. (…) Echitatea într-un partid înseamnă o dezbatere corectă, în care să fim cu toții egali, în care fiecare punct de vedere să fie ascultat și nu cumva să uităm cine suntem și să luăm decizii seara, la restaurant, într-un grup restrâns, iar a doua zi la ședință să se vină să se comunice ce decizii s-au luat”, a spus acesta.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    luni, 19.10.2015 at 12:49

    Comunismul domina Romania. Pacat de tara asta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement