Connect with us
Advertisement

Eveniment

Consilierii locali au căzut la pace cu patronii de terase din Alba Iulia. Program până la miezul nopţii, dar fără muzică şi televizoare

Publicat

Vineri, consilierii locali au aprobat regulamentul teraselor sezoniere din municipiul Alba Iulia. Acesta prevede ca ultima servire a clienţilor să fie la ora 23.00, iar închiderea terasei la miezul nopţii. De luni, proprietarii de terasă vor putea intra în posesia autorizaţiilor de funcţionare, valabile până la 31 octombrie.

Şi totuşi terasele vor funcţiona fără muzică și televizoare, de la ora 8.00 la 24.00, iar cine nu va respecta regulamentul şi nici metrii pătraţi impuşi de administraţia locală vor primi amenzi substanţiale. În cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local au fost prezenţi şi proprietarii de terase de pe Bulevardul Transilvaniei, care au fost de acord cu noul amendament al aleşilor locali, ca terasa să se închidă la miezul nopţii.

După ce a fost amânat în ședința ordinară de acum două săptămâni, pentru a putea fi discutat și modificat pe îndelete, proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului de amplasare, organizare și funcționare a teraselor sezoniere din municipiul Alba Iulia a fost aprobat vineri de Consiliul Local. A fost adăugat un nou amendament, respectiv ultima servire la terase să fie la ora 23.00, iar închiderea la ora 24.00.

Noul regulament se pare că i-a împăcat pe proprietarii de terase prezenţi la şedinţă, deşi cel mai probabil nu va fi pe placul celor care obișnuiesc să își petreacă serile de vară afară, urmărind un meci de fotbal sau relaxându-se cu prietenii.

Printre modificările pe care le aduce noul regulament se numără schimbarea programului de funcționare. Dacă în formula iniţială, orarul propus era 8.00-22.00, consilierii locali au fost de acord cu extinderea acestuia cu încă două ore, adică 24.00. Cei care nu îl respectă vor fi sancționați cu amenzi între 1.000 și 2.000 de lei.

O altă noutate pe care o va aduce regulamentul este interzicerea amplasării de televizoare sau alte mijloace audio-video. Şi difuzarea de muzică este interzisă. Nerespectarea acestei reguli este amendată cu sume între 1.500 – 2.500 de lei.

Amenzi între 1.500 și 2.500 de lei vor primi și cei care nu predau la termen terenul liber de sarcini, la încetarea activității, cei care ocupă fără drept domeniul public și privat al municipiului Alba Iulia.

Mircea Hava i-a „mustrat” pe patronii de terase la şedinţă

Prezenţa proprietarilor de terase la şedinţă a fost un moment oportun şi pentru edilul Mircea Hava să-i dojenească: „Nu este permis să scoateţi boxele pe geam, nu este permis să vă bateţi joc de tot, nu este permis să aveţi crâşme, vă spun cinstit, în care să se întâmple evenimente ticăloase. V-am rugat tot timpul domnilor, lăsaţi muzica mai încet: <nu, că am unul care s-a îmbătat>. De câte ori aţi sunat dumneavoastră, patronii, la Poliţia Locală, că aveţi probleme cu anumiţi consumatori? Ce aţi făcut, le-aţi dat să bea până când să cadă sub masă. Nu am văzut niciodată să vină cineva să se plângă că ăla-i beat şi nu-i mai daţi să bea. Eu, dacă aş locui acolo sau dumneavoastră, dacă aţi locui acolo, aţi avea o mare problemă şi asta datorită modului în care vă faceţi dumneavoastră treaba.”

În ceea ce priveşte amplasarea teraselor, Hava a spus că aceia care vor primi de exemplu „10 mp şi ajungem acolo şi sunt 14 mp, de data asta fără amendă, fără nimic, vin pe domeniul public, o să vedeţi a doua zi pe domnul buldoexcavator care vă ridică instalaţia”.

Mircea Hava vrea să evite petrecerea unor incidente pe Bulevardul Transilvaniei în perioada verii, când vor funcţiona terasele sezoniere: „Văd că aveţi 10-15 clienţi care sunt mai mult sau mai puţin certaţi cu legea şi văd că ăia fac legea la dumneavoastră în <casă>. Vreau să vă spun că legea o face patronul şi vă este frică să îl pierdeţi pe unul ca bea cinci beri”. Se referea la acest aspect în contextul incidentului de acum trei săptămâni, de la Taverna.

Edilul muncipiului Alba Iulia a încercat să apeleze la înţelegerea proprietarilor de terase şi le-a spus că nu ar fi o problemă ca meciurile să fie difuzate la televizor până la ora 3.00, dar nu înţelege de ce în alte oraşe din ţară, unde te „împiedici de terase, stai ca omul, nu fură nimeni, nu behăie nimeni, dacă se întâmplă ceva apare Poliţia şi în momentul ăla s-a închis terasa aia pe un an de zile, de-aia vă spun, concuraţi să fie bine”.

Hava le-a spus patronilor de terase că în cazul în care vor ca muzica să le „bubuie” în urechi îşi pot cumpăra un loc în Şanţurile Cetăţii, când se dă drumul la licitaţie. „După ce începem în Cetate spaţiile comerciale, o să vedem dacă pe Bulevard nu va fi chiar o zonă unde să ne plimbăm”, a spus edilul.

Nemulţumirile unei locatare din zona teraselor de pe Bulevardul Transilvaniei

„Duc o viaţă de calvar în zonă, datorită teraselor pe care le-aţi amplasat de la Revoluţie încoace în zonele de circulaţie şi în zonele care ar trebui să respecte liniştea publică. Dacă aveţi respect faţă de populaţie, pe bulevard nu trebuie să puneţi terase. Aici era spaţiu de circulaţie pentru bătrâni, cărucioare, parcuri nu prea mai sunt în Alba Iulia. Suntem circa 3.000 de oameni. Suntem chinuiţi de fumul de la pizzerie care putea fi evacuat pe înălţimea blocului M şi de fapt este evacuat la o mai mică înălţime şi ne afumă tot timpul. Văr rog să aveţi mai mult respect faţă de cetăţean. Noi nu suntem drone, să circulăm pe Bulevardul Transilvaniei, peste terasele dumneavoastră”, a spus o femeie care este deranjată de terasele sezoniere.

Deşi este supărată foc pe faptul că terasele îi creează neplăceri, femeia este nemulţumită şi de bicicliştii care circulă pe trotuar şi nu pe piste, dar şi de copiii care se dau cu rolele pe bulevard, pentru că, spune ea, ar trebui să fie acolo o zonă dedicată bătrânilor pentru relaxare. Le dă ca sugestie aleşilor locali, pentru amplasarea teraselor unde tinerii se pot distra, cei trei kilometri de şanţuri ale Cetăţii.

Solicitantul are obligația ca în termen de 10 zile de la semnarea contractului să termine lucrările

După amplasarea teraselor, reprezentanții Serviciului de Urbanism, ai Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat și ai Serviciului Poliția Locală Alba Iulia se deplasează la fața locului pentru a verifica locaţia în care se va amenaja terasa sezonieră și modul în care solicitantul execută lucrările de amenajare a terasei sezoniere. Solicitantul are obligația ca în termen de 10 zile de la semnarea contractului să termine lucrările.

După terminarea lucrărilor, serviciile mai sus menționate vor semna un proces verbal de predare-primire a amplasamentului terasei, iar în cazul în care regulile nu sunt respectate se va da un termen pentru rezolvarea problemei. Dacă contractantul nu rezolvă probleme constatate, contractul de încheiere încetează de drept, amplasamentul urmând să fie redus la starea inițială de către solicitant, pe cheltuiala sa, în termen de 24 de ore. În caz contrar, amplasamentul va fi redus la starea inițială de către primărie, pe cheltuiala solicitantului.

Activitatea teraselor sezoniere se va desfășura în perioada 1 aprilie – 31 octombrie.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. alex

    luni, 07.04.2014 at 15:42

    baba dreq cica numai batranii sa se plimbe pe bulevard …ea si restul ca ea ce impartasesc ideile ei is liberi sa se plimbe prin cimitir acolo este liniste suficenta si se pot relaxa in voie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement