Eveniment
Consiliul Naţional de Etică din învățământul preuniversitar s-a reunit la Alba Iulia. Se lucrează la elaborarea primului Cod etic pentru profesori
Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Oana Badea, a participat luni, 13 februarie 2012, la prima întâlnire a conducerii Consiliului național de etică, instituit prin Ordinul de ministru 5.550/06.10.211.
Potrivit reglementărilor în vigoare, Consiliul național de etică, cu structuri în fiecare județ, veghează la aplicarea normelor de conduită morală și profesională ce privesc actorii din sistemul de învățământ preuniversitar.
Evenimentul a avut loc în sălile de conferințe ale Hotelului « Parc » Alba Iulia, începând cu ora 9.00 și a reunit delegațiile consiliilor județene de etică. Întâlnirea l-a avut ca invitat special pe Alexandru Cumpănașu, directorul executiv al Asociației pentru Implementarea Democrației.
La întâlnire au participat 37 dintre cei 42 de membri ai Consiliului, iar discuţiile au vizat modul în care va fi elaborat acest prim cod de etică, respectiv ce anume va conţine acest document. Marţi vor avea loc alegeri pentru desemnarea preşedintelui acestui Consiliu. Persoana aleasă va putea fi atât din rândul cadrelor didactice, al ONG-urilor, cât şi al părinţilor elevilor.
Oana Badea a explicat că acest Cod Etic reprezintă o premieră pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi este parte componentă a strategiei naţionale anticorupţie implementate de Ministerul Educaţiei. Elevii, precum şi orice persoană care sesizează un comportament neadecvat din partea profesorilor pot apela la Consiliul naţional de etică, organism care va face toate demersurile pentru sancţionarea celor responsabili. De asemenea, se are în vedere şi varianta introducerii acestor condiţii de etică în fişa postului cadrelor didactice, iar de îndeplinirea acestor condiţii se va ţine cont în evaluarea de sfârşit de an a dascălilor. Profesorii care vor avea trei astfel de rapoarte negative nu vor mai avea acces la aceleaşi beneficii. Până în prezent această evaluare nu se putea realiza, iar Codul de etică vine tocmai cu pârghiile necesare.
„Consiliul va fi organismul prin care va fi pus în aplicare Codul de etică. Ne-am propus să dăm un instrument atât sistemului de învăţământ, cât şi familiei societăţii civile, prin care să aducă în mod public, transparent, acele posibile abuzuri sau încălcări ale normei de conduită ale personalului din sistemul de învăţământ. Există profesori slab pregătiţi şi care au un comportament indecent sau de altă natură. Aceste exemple au nevoie de un organism care să le poată analiza şi după aceea să comunice transparent societăţii concluziile şi sancţiunile. În acest moment un profesor nu poate fi evaluat sau este foarte greu să îl analizezi în funcţie de comportamentul său”, a explicat Alexandru Cumpănaşu.
Codul etic va fi formulat până la sfârşitul acestui an.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ceicorectecorect
miercuri, 15.02.2012 at 10:11
Daca un Consiliul national se intruneste conform unei proceduri asumate, de ce declaratiile publice legate de actiunile consiliului sunt facute de nemembrii acelui consiliu???
Este etic??
ada
sâmbătă, 18.02.2012 at 16:43
1. Este corect atata timp cat nu are structuri alese.
2. Totusi este un organism consultativ al ministerului.
3. Dupa ce-si aleg conducerea vom vedea cine vorbeste.