Eveniment
Construcțiile de locuințe, scădere semnificativă în primele șase luni ale anului. Piaţa de construcţii s-a redus cu 2,5%
Construcțiile de locuințe, scădere semnificativă în primele șase luni ale anului. Volumul lucrărilor de construcții la clădirile rezidențiale a scăzut în primul semestru din acest an cu 22%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor anunțate marți de INS.
În primul trimestru sectorul construcțiilor rezidențiale părea că și-ar putea reveni, în trimestrul al doilea și-a continuat prăbușirea. Evoluția negativă a volumului lucrărilor de construcții agravează problema locuințelor, având în vedere că tinerii au acces tot mai greu la credite scumpe iar piața chiriilor a explodat în marile orașe.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 2,5% în primele şase luni, comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate avansul a fost de 2,2%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).
Construcțiile de locuințe, scădere semnificativă
Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,7%), lucrările de construcţii noi (-2,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,6%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2%). În schimb, construcţiile inginereşti au crescut cu 7,6%.
Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 1,3%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 2,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-21,8%). În schimb, construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,2%.
În iunie comparativ cu luna anterioară, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+24,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+10,1%). În schimb, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 1,7%.
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+9,9%). În schimb, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 12,8%.
Potrivit statisticii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+13,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,3%). În schimb, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+2,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,6%). În schimb, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,2%.
Situația din iunie 2024 comparativ cu iunie 2023
În iunie 2024 comparativ cu iunie 2023, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 6%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-23,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-7,6%). În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,7%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-9,7%). În schimb, construcţiile inginereşti au crescut cu 2,6%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 0,4%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-21,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-4%). În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 7,9%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+5,8%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 19,4%, respectiv cu 6,5%.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News