Connect with us
Publicitate

Administrație

Consultare publică pentru modernizarea unor străzi din Alba Iulia. Sunt posibile EXPROPRIERI pentru lărgirea drumului

lucrari strazi

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus, miercuri, în consultare publică, Planul Urbanistic Zonal pentru modernizarea a aproximativ 40 de străzi din zona de dezvoltare Alba Iulia – Micești – Bărăbanț, cu modificări propuse pentru trama stradală, adică rețeaua căilor de circulație din oraș.

Dacă vor fi constatate situații în care va fi necesară retragerea unei părți din proprietăți private, pentru a extinde căi de circulație, proprietarii vor fi expropriați pentru cauză de utilitate publică, la fel ca în cazul autostrăzilor, au precizat surse din administrația locală.

Lucrările de modernizare ar urma să înceapă de anul viitor, astfel că este nevoie de ”asigurarea și reglementarea condițiilor optime de circulație auto și pietonală”.

Zona propusă spre reglementare este împărțită în trei loturi, în total 51 de hectare.

Străzile vor fi studiate din nou și reglementate, astfel încât să nu mai fie cazuri în care accesul în aceste zone să fie dificil dinspre și spre arterele principale, din cauza unor construcții amplasate prea aproape de trotuar sau calea rutieră, de exemplu.

Vezi și EXCLUSIV: Planurile de modernizare a străzilor de pământ din Alba Iulia. Primăria vrea PUZ pentru 3 zone, însumând 51 de hectare

Este necesar un plan urbanistic zonal, ”care să stabilească traseele de circulație ale străzilor studiate și de conformare a amenajărilor specifice aferente acestora, pe criterii actuale”, pentru că a fost constatată lipsa ”unor reglementări urbanistice aprobate care să stabilească un profil transversal și longitudinal pentru majoritatea dintre străzile studiate și faptului că, pe anumite străzi, pe care există reglementări urbanistice, fizic, nu se pot realiza în teren conform acestora”, precizează reprezentanții primăriei.

În opinia acestora, doar astfel se poate realiza o ”corectă abordare a investițiilor propuse în sistem integrat cu zonele urbane adiacente”.

Lotul 1 (22,10 ha) – include zona cuprinsă între străzile Bd. Revolutiei, Calea Moților, Calea Labului, Scărisoara, Gârda cu legătură în Gheorghe Șincai.

Lotul 2 (21,65 ha) – zona cuprinsă între străzile Calea Moților, Detunata, Toporașilor, Mircea Eliade, Nazareth Illit, Viadana

Lotul 3 (7,30 ha) – zona cuprinsă între străzile: Bd. Revoluției, Arieșului, râul Ampoi, Emil Racoviță, Streiului

”Pentru asigurarea condițiilor optime de circulație auto și pietonală, în vederea atingerii parametrilor tehnici și funcționali și în vederea asigurării unor reglementări care să stea la baza viitoarelor demersuri juridice și investiționale, este necesară reglementarea urbanistică a loturilor de străzi cuprinse în Zona de Dezvoltare Alba Iulia-Micești-Bărăbanț, urmând a se reglementa urbanistic 3 loturi de străzi, identificate spre o posibila dezvoltare / modernizare”, arată Primăria.

Potrivit sursei citate, studiul nu se va limita la străzile mai sus enunțate, ci va reglementa urbanistic toată trama stradală inclusă în planșele atașate (vezi foto), pentru a se asigura legătura zonelor studiate cu cele învecinate cu străzi modernizate.

Toate străzile vor fi studiate și, implicit, reglementate pe întreg profilul transversal și longitudinal al acestora. Se va studia, de asemenea, și racordul fiecărei străzi în parte cu străzile adiacente în care încarcă/descarcă fluxul de circulații.

Primăria precizează că în prezent aceste străzi sunt drumuri de pământ cu un strat superficial de agregate pentru îmbunătățirea accesului la locuințele nou construite.

Străzile nu au accese la proprietăți amenajate, care ar putea să sufere modificări, după reconsiderarea spațiilor de circulație. Aceste artere sunt încadrate în categoria III și IV, aflate în relație cu trama majoră de circulație a municipiului Alba Iulia.

În cazul străzilor deja modernizate, studiul se va limita la îmbunătățirea condițiilor de circulație auto și pietonale, precum și la amenajările specifice, regândite pe nevoile actuale de dezvoltare ale municipiului.

Elaborarea planului urbanistic zonal are ca scop stabilirea reglementarilor urbanistice pe baza cărora se pot face demersurile administrative, juridice și investiționale care să restabilească funcțional și calitativ zona vizată.

Persoanele interesate pot transmite opinii și propuneri până în 12 decembrie, pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia sau direct la sediul instituției la camera 8, situat pe Calea Moților, nr. 5A, Alba Iulia.

Dacă vor fi constatate situații în care va fi necesară retragerea unei părți din proprietăți private, pentru a extinde căi de circulație, proprietarii vor fi expropriați pentru cauză de utilitate publică, la fel ca în cazul autostrăzilor, au precizat surse din administrația locală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate