Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consultare publică pentru modernizarea unor străzi din Alba Iulia. Sunt posibile EXPROPRIERI pentru lărgirea drumului


Publicat

lucrari strazi

Primăria Alba Iulia a pus, miercuri, în consultare publică, Planul Urbanistic Zonal pentru modernizarea a aproximativ 40 de străzi din zona de dezvoltare Alba Iulia – Micești – Bărăbanț, cu modificări propuse pentru trama stradală, adică rețeaua căilor de circulație din oraș.

Dacă vor fi constatate situații în care va fi necesară retragerea unei părți din proprietăți private, pentru a extinde căi de circulație, proprietarii vor fi expropriați pentru cauză de utilitate publică, la fel ca în cazul autostrăzilor, au precizat surse din administrația locală.

Lucrările de modernizare ar urma să înceapă de anul viitor, astfel că este nevoie de ”asigurarea și reglementarea condițiilor optime de circulație auto și pietonală”.

Zona propusă spre reglementare este împărțită în trei loturi, în total 51 de hectare.

Străzile vor fi studiate din nou și reglementate, astfel încât să nu mai fie cazuri în care accesul în aceste zone să fie dificil dinspre și spre arterele principale, din cauza unor construcții amplasate prea aproape de trotuar sau calea rutieră, de exemplu.

Vezi și EXCLUSIV: Planurile de modernizare a străzilor de pământ din Alba Iulia. Primăria vrea PUZ pentru 3 zone, însumând 51 de hectare

Este necesar un plan urbanistic zonal, ”care să stabilească traseele de circulație ale străzilor studiate și de conformare a amenajărilor specifice aferente acestora, pe criterii actuale”, pentru că a fost constatată lipsa ”unor reglementări urbanistice aprobate care să stabilească un profil transversal și longitudinal pentru majoritatea dintre străzile studiate și faptului că, pe anumite străzi, pe care există reglementări urbanistice, fizic, nu se pot realiza în teren conform acestora”, precizează reprezentanții primăriei.

În opinia acestora, doar astfel se poate realiza o ”corectă abordare a investițiilor propuse în sistem integrat cu zonele urbane adiacente”.

Lotul 1 (22,10 ha) – include zona cuprinsă între străzile Bd. Revolutiei, Calea Moților, Calea Labului, Scărisoara, Gârda cu legătură în Gheorghe Șincai.

Lotul 2 (21,65 ha) – zona cuprinsă între străzile Calea Moților, Detunata, Toporașilor, Mircea Eliade, Nazareth Illit, Viadana

Lotul 3 (7,30 ha) – zona cuprinsă între străzile: Bd. Revoluției, Arieșului, râul Ampoi, Emil Racoviță, Streiului

”Pentru asigurarea condițiilor optime de circulație auto și pietonală, în vederea atingerii parametrilor tehnici și funcționali și în vederea asigurării unor reglementări care să stea la baza viitoarelor demersuri juridice și investiționale, este necesară reglementarea urbanistică a loturilor de străzi cuprinse în Zona de Dezvoltare Alba Iulia-Micești-Bărăbanț, urmând a se reglementa urbanistic 3 loturi de străzi, identificate spre o posibila dezvoltare / modernizare”, arată Primăria.

Potrivit sursei citate, studiul nu se va limita la străzile mai sus enunțate, ci va reglementa urbanistic toată trama stradală inclusă în planșele atașate (vezi foto), pentru a se asigura legătura zonelor studiate cu cele învecinate cu străzi modernizate.

Toate străzile vor fi studiate și, implicit, reglementate pe întreg profilul transversal și longitudinal al acestora. Se va studia, de asemenea, și racordul fiecărei străzi în parte cu străzile adiacente în care încarcă/descarcă fluxul de circulații.

Primăria precizează că în prezent aceste străzi sunt drumuri de pământ cu un strat superficial de agregate pentru îmbunătățirea accesului la locuințele nou construite.

Străzile nu au accese la proprietăți amenajate, care ar putea să sufere modificări, după reconsiderarea spațiilor de circulație. Aceste artere sunt încadrate în categoria III și IV, aflate în relație cu trama majoră de circulație a municipiului Alba Iulia.

În cazul străzilor deja modernizate, studiul se va limita la îmbunătățirea condițiilor de circulație auto și pietonale, precum și la amenajările specifice, regândite pe nevoile actuale de dezvoltare ale municipiului.

Elaborarea planului urbanistic zonal are ca scop stabilirea reglementarilor urbanistice pe baza cărora se pot face demersurile administrative, juridice și investiționale care să restabilească funcțional și calitativ zona vizată.

Persoanele interesate pot transmite opinii și propuneri până în 12 decembrie, pe site-ul Primăriei Municipiului Alba Iulia sau direct la sediul instituției la camera 8, situat pe Calea Moților, nr. 5A, Alba Iulia.

Dacă vor fi constatate situații în care va fi necesară retragerea unei părți din proprietăți private, pentru a extinde căi de circulație, proprietarii vor fi expropriați pentru cauză de utilitate publică, la fel ca în cazul autostrăzilor, au precizat surse din administrația locală.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

CITEȘTE ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate