Connect with us
Publicitate

Eveniment

Contractul pentru proiectarea domeniului schiabil de la Feneș – Zlatna, cu pârtii de schi de aproape 2 km, a fost atribuit

Publicat

Primăria orașului Zlatna a atribuit, la începutul acestei luni, contractul pentru elaborarea documentaţiilor tehnice și a proiectului tehnic aferent obiectivului de investiţii „Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Orașul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, județul Alba”.

Reamintim faptul că domeniul schiabil de la Feneș – Zlatna urmează să fie realizat pe un teren în suprafață de peste 17 hectare, aflat pe versantul nordic al masivului Părăginoasa, în zona de obârșie a pârâului Feneșel (afluent de dreapta al pârâului Feneș).

Citește și Județul Alba va avea două noi pârtii de schi, la Feneș. Toate detaliile legate de viitoarea investiție

Ofertantul câștigător este Canalpin (Canalpin – ofertant leader, Planimob CAD – subcontractant), iar valoarea contractului este de 279.000 de lei, fără TVA. Obiectul contractului îl reprezintă achiziția publică de servicii de proiectare pentru elaborarea documentaţiilor tehnice aferente obiectivului de investiţii ”Dezvoltarea Infrastructurii turistice în Orașul Zlatna – Amenajarea domeniului schiabil, județul Alba”, după cum urmează:

a) elaborarea documentației tehnico-economice, faza PT+CS+DE, cu respectarea întocmai a conținutului și prevederilor H.G. nr. 907/2016;

b) verificarea tehnică pe specialități a proiectării;

c) asistență tehnică din partea proiectantului.

Durata contractului este de 38 de luni (45 de zile pentru pct. a) și b)) de la data semnării până la recepția la terminarea lucrărilor, cu posibilitate de prelungire conform legislației în vigoare.

Orașul Zlatna este situat în grupa Munților Apuseni o zona turistică cu o valoare excepțională al cărui renume este deja de notorietate nu numai între granițele țării, atrăgând anual numeroși turiști români și străini. Frumusețea peisajului natural, unic în România (fiind singurii munți locuiți permanent), la care se adaugă un potențial cultural la fel de valoros, fac din zona „Țara Moților” o destinație de vacanță irezistibilă pentru orice categorie de turiști. Zona studiată se află în cea mai mare parte, în perimetrul Munților Metaliferi și în partea sud vestică a munților calcaroși ai Trascăului.

Scopul investiției are rolul de a dezvolta zona, în sensul de a oferii turiștilor o pârtie de schi de categorie medie, deservită de o instalație modernă de transport de cablu. Prin dezvoltarea domeniului schiabil va crește gradul de atractivitate al localității, dar va avea și alte efecte colaterale benefice:

  • va crește numărul locurilor de muncă; vor crește încasările la bugetul local prin impozitele și taxele încasate;
  • vor aparea investiții private în zonă, bazate în principal pe oferta turistică de iarnă a zonei;
  • va contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor din zonă.

Amenajarea domeniului schiabil prezentat va constitui un punct de atracție pentru locuitorii din regiunea centrală a României. În ceea ce privește poziția în teritoriu, localitatea este favorizată de prezența, la o distanță mai mică de 80 km, a trei orașe mari care au fiecare circa de 70.000 de locuitori (Alba Iulia, Deva, Hunedoara) orașe potențial emitente de importante fluxuri turistice și alte 13 orașe mai mici care totalizează împreună circa 357.596 locuitori, localități pentru care domeniul schiabil din Zlatna este cel mai apropiat și ușor accesibil. În aceste condiții amplasamentul domeniului schiabil propus a fi amenajat are o poziție favorabilă în atragerea unui număr mare de vizitatori.

Suprafața totală pe care se va realiza proiectul este de 172.755 mp, din care 55.111 mp suprafață de pădure (se va scoate definitiv din fondul forestier) și 117.644 mp fâneață. În urma analizei posibilităților de dezvoltare a domeniului schiabil, raportate la geomorfologia zonei și la criteriile minime de omologare impuse de Ordinul 491/2001, ținând cont și de situația juridică a terenului sau implicațiile legate de suprafața ce ar urma să fie defrișată, conform Codului silvic (Legea nr. 46/2008 din 19 martie 2008 Republicată), s-a stabilit ca amenajarea domeniului schiabil să se facă în două etape.

Etapele pentru amenajarea domeniului schiabil

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate