Actualitate
Controale la Direcţiile de Sănătate Publică, cerute de Corpul de Control al premierului. Se verifică stocurile de vaccinuri şi calitatea acestora
Corpul de Control al prim-ministrului a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să efectueze verificări cu privire la situația reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul DSP-urilor și calitatea acestora, se arată într-o notă de informare a corpului de control, realizată în urma unor verificări efectuate în legătură cu situația bebelușilor cu probleme digestive transferați, în primăvară, de la Spitalul de Pediatrie Pitești la Spitalul „Maria Sklodowska Curie”.
Corpul de Control a verificat modul în care au fost livrate doze de vaccin hexavalent de către societatea Polisano SRL, în perioada 2013-2106.
Reamintim că în primăvară mai mulți bebeluși din Argeş au fost transferați la Spitalul „Marie Curie” cu probleme digestive, unii dintre ei având sindrom hemolitic uremic.
Potrivit notei de informare, în perioada 18 ianuarie 2016 – 11 februarie 2016, la spitalele de pe raza județului Argeş au fost internați 16 copii, din care 13 cu patologie digestivă, cărora le-au fost stabilite la internare diagnosticele: boala diareica acută, gastroenterocolită acută, sindrom dispeptic, sindrom febril rinofaringită acută, pneumonie cu sindrom obstructiv și rotavirus confirmat.
Mare parte din copii internați la aceste spitale și, ulterior, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” au prezentat în antecedente multiple internări pentru patologie digestivă și respiratorie, precum și anemie carențială și rahitism, fapt care denota o imunitate scăzută a organismului.
În perioada 17 octombrie 2013 – 3 februarie 2016, societatea Polisano SRL a livrat către direcțiile de sănătate publică din țară un număr de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze de vaccin Hexacima în ambalaj slovac, 20.042 doze de vaccin Hexacima în ambalaj bulgăresc și 107.300 de doze de vaccin Hexaxim, destinat pieței din Kazahstan.
Deși Agenția Națională a Medicamentului a comunicat Ministerului Sănătății că vaccinul Hexaxim, destinat pieței din Kazahstan, este un medicament neautorizat de punere pe piață, care deține doar o opinie științifică pozitivă din partea Agenței Europene pentru Medicamente, societatea Polisano SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze de 0,5 ml.
Agentia Națională a Medicamentului a emis în decembrie 2015 autorizație de furnizare în favoarea societății Polisano SRL, în condițiile în care din documentele transmise nu rezultă că medicamentul este prescris de un medic, care își justifică solicitarea și nu există pe piața românească un alt medicament care să satisfacă nevoile speciale invocate.
Corpul de control al prim-ministrului a efectuat verificări și a constatat că, din loturile vaccinurilor administrate, la unii din medicii de familie unde sunt arondați copiii se mai găseau vaccinuri Hexacima și M-M- RVAXPRO.
Pentru a elimina suspiciunea privind alterarea vaccinurilor ca urmare a unei posibile depozitări în condiții necorespunzătoare, Corpul de Control a solicitat DSP Argeş și Agenției Medicamentului testarea a două probe din fiecare vaccin cu care au fost vaccinați copiii transferați cu afecțiuni grave la Spitalul „Marie Curie”.
Corpul de Control a solicitat Institutului „Cantacuzino” posibilitatea efectuării de analize specifice pentru verificarea parametrilor cantitativi și calitativi în cazul vaccinurilor, ocazie cu care instituția a comunicat că laboratorul nu deține toți reactivii necesari efectuării testelor.
În aceste condiții, Corpul de Control a solicitat Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție să efectueze verificări cu privire la situația reală a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul DSP-urilor și calitatea acestora.
Lipsa unei proceduri a activității de manipulare a vaccinurilor a condus la preluarea de vaccinuri de la DSP Argeș fără a fi transportate în aceeași zi la frigiderul din cadrul cabinetului medical.
Având în vedere ca în urma verificărilor privind stocurile s-au constatat diferențe între cantitățile raportate de către aceste cabinete DSP Argeș și cele existente fizic, există posibilitatea ca și în alte cazuri, între situațiile raportate direcțiilor județene de sănătate publică și situația faptică a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie să fie diferențe privind starea vaccinurilor și cantitățile existente.
Corpul de Control a solicitat Ministerului Sănătății să efectueze analize asupra dozelor de vaccin hexavalent aflate asupra unui medic de familie din comuna Titești, județul Argeș, doze declarate ca fiind depreciate, pentru a stabili dacă deviația de temperatură poate deteriora calitatea vaccinului.
Corpul de Control a mai constatat că Spitalul de Urgență Pitești a efectuat în perioada 2013-2016 achiziții de dezifectanți în principal de la societățile Hexi Pharma și Rebemedical SRL.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News