Economie
Corecție la legea pensiilor: Anumite categorii vor beneficia de o bonificație dublă pentru fiecare an lucrat
Corecție la legea pensiilor: O propunere de lege care vizează pensia persoanelor cu handicap grav și cu deficiențe de vedere severe, afectate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus, a fost depusă la Senat. Acesta prevede dublarea bonificației acordate la fiecare an de muncă, pentru această categorie de persoane. Și persoanele cu handicap mediu ar urma să beneficieze de modificarea legislativă. Astfel, spun inițiatorii, s-ar corecta o nedreptate făcută nevăzătorilor și persoanelor cu handicap grav.
Persoanele care au muncit în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă beneficiază de o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an de cotizare contributivă realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă.
Totuși, această bonificație este insuficientă pentru a compensa eliminarea stagiului complet de cotizare redus din noua lege a pensiilor, consideră inițiatorii, un grup de parlamentari USR.
Proiectul de lege poate fi vizualizat AICI.
Propunerea depusă la Senat:
- Bonificația pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav să fie majorată de la 0,5 puncte la 1 punct pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă.
- De asemenea, pentru persoanele cu handicap mediu, bonificația va creste de la 0,25 la 0,5 puncte pentru fiecare luna de cotizare contributiva.
Varianta anterioară a legii recunoștea dificultățile specifice și eforturile suplimentare ale acestor persoane vulnerabile, care au fost afectate de noua variantă.
Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, persoanele încadrate în grad de handicap grav beneficiau de stagiul complet de cotizare redus, fiind necesar să lucreze o treime din durata standard de cotizare pentru a obține pensia întreagă.
Această facilitate a fost eliminată de noua lege, ceea ce a dus la recalcularea pensiilor pentru cei care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024, având un impact disproporționat asupra cuantumului pensiilor acestora.
Persoanele care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024 sunt, de asemenea, afectate de noile prevederi.
Recalcularea a dezavantajat persoanele cu handicap: pensie de la 4.000, scăzut la 1.600 de lei
”După recalcularea pensiilor conform noilor norme, mulți pensionari au suferit reduceri semnificative ale pensiilor, unele de peste 50%.
Această situație afectează în mod disproporționat persoanele care au beneficiat anterior de stagiul complet redus, cum ar fi cele cu handicap grav.
Într-un exemplu concret, un pensionar cu 11 ani și 8 luni de muncă în condiții de handicap grav, care avea o pensie de 4.067 lei, a ajuns, în urma recalculării, la o pensie de 1.662 lei.
O altă persoană încadrată în grad de handicap grav care a contribuit la sistemul public de pensii timp de 29 de ani în condiții de handicap grav avea, la data recalculării, un cuantum al pensiei de 4.327 lei, iar din recalculare a rezultat o pensie de 1.889 lei.
Astfel, cuantumul pensiei a fost diminuat cu 2.438 lei, deși beneficiase și de puncte de stabilitate pentru cei 3 ani lucrați peste stagiul de cotizare de 25 de ani.
Această pierdere a cuantumului pensiei va fi recuperată în momentul în care valoarea punctului de referință va ajunge la 190 lei.
Similar, alte cazuri evidențiază reduceri drastice, cum ar fi cel al unui pensionar cu 20 de ani de muncă în condiții de handicap, a cărui pensie a scăzut de la 3.483 lei la 1.620 lei.
Aceste pierderi nu pot fi compensate în mod rezonabil prin bonificația actuală, având în vedere că valoarea punctului de referință este de doar 81 lei în prezent.
De asemenea, recalcularea pensiilor, care nu mai recunoaște stagiul complet redus, afectează disproporționat persoanele care au lucrat în condiții de handicap grav și sever” se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ depus la Senat.
Corecție la legea pensiilor: Efecte pozitive scontate de inițiatorii legii
Pentru persoanele pensionate după 1 septembrie 2024: Majorarea punctelor suplimentare pentru munca realizată în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă va compensa mai adecvat eforturile suplimentare depuse de aceste persoane.
Bonificația mărită va reduce inechitățile și va asigura o pensie care să reflecte corect dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.
Pentru persoanele pensionate înainte de 1 septembrie 2024: Extinderea excepțiilor din articolul 154 va preveni scăderile drastice ale pensiilor pentru aceste persoane vulnerabile.
Aceasta va asigura că recalcularea pensiilor nu le va dezavantaja și va permite ca aceste persoane să beneficieze de viitoarele creșteri de pensii, contribuind la menținerea unui standard de viață decent.
Respectarea principiului egalității de drepturi: Modificările propuse vor contribui la eliminarea discriminării între persoanele pensionate înainte și după 1 septembrie 2024, garantând respectarea principiului constituțional al egalității de drepturi.
În același timp, acestea vor asigura o pensie echitabilă și vor proteja categoriile vulnerabile de eventuale pierderi financiare disproportionate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News