Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cornul și laptele în Alba: Elevii din județ NU vor primi alimente în acest an calendaristic. Care este cel mai optimist termen

Publicat

Cornul și laptele în Alba: Elevii din județul Alba nu vor primi în acest an calendaristic, produsele din acest program. Procedurile de licitație pentru ”Cornul și laptele” vor mai dura până cel mai devreme în ianuarie 2024.

Dar termenul poate întârzia și mai mult, în funcție de cum se vor derula procedurile de licitație. 

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea, a explicat situația prin întârzierea cu care a acționat Guvernul și prin birocrația care ține de achizițiile publice.

El a anunțat vineri că programul ”Cornul și laptele” este în faza de proceduri, iar cel mai devreme copii vor primi alimentele în data de 10 ianuarie.

”În 6 octombrie am urcat în SICAP documentația, conform metodologia, am așteptat binecuvântarea ANAF-ului, a venit exact după 14 zile, a trebuit să mai stăm 5 zile conform legii, să apară publicat în jurnalul Uniunii Europene.

Ne aflăm acum în perioada de depunere oferte, în 27 noiembrie se încheie această perioadă, Doamne ajută să avem ofertanți, să nu fie nici o contestație și să putem încheia până la sfârșitul anului contractele, ca din 10 ianuarie să reușim să avem acest lucru” a spus Dumitru Fulea.

Este vorba despre un număr de aproape 30.000 de copii din județ, care ar trebui să aibă acces la aceste alimente.

De ce întârzie programul ”Cornul și laptele”

Hotărârea de Guvern care reglementează programul a fost publicată destul de târziu, în data de 8 august în Monitorul Oficial.

Mai mult, ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Agenția Națională pentru Achiziții Publice privind aprobarea criteriilor de licitație a fost publicat și mai târziu, abia în 6 septembrie anul acesta.

Asta a dus și Consiliul Județean Alba în întârziere cu licitația.

Care este valoarea pe fiecare elev

Limita valorică zilnică per preşcolar/elev este după cum urmează:

  • 0,70 lei pentru porţia de fructe (2 pe săptămână);
  • 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum (5 pe săptămână);
  • 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie (5 pe săptămână).

Asta înseamnă că, pe săptămână, costul per elev ajunge la 10,2 lei pe zi, adică 2,04 lei pe zi.

Într-o zi fără fructe, bugetul ajunge abia la 1,75 de lei.

Alocația per elev este extrem de mică, chiar dacă per total vorbim de sume foarte mari.

Acest lucru înseamnă că este foarte greu pentru producători să mențină calitatea produselor, mai ales în ceea ce privește cornul și fructele.

Cornul și laptele în județul Alba: Ce primesc elevii

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe (cel puțin 100 gr/porție), 5 porţii de lapte (200 ml/porție) şi 5 porţii de produse de panificaţie (80 gr/porție corn și echivalentul valorii energetice a acestora pentru biscuiți uscați).

Concret, fiecărui elev i se va aloca 10,2 lei pe săptămână, adică 2,04 lei pe zi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mircea

    vineri, 03.11.2023 at 22:38

    Mai bine fara mizeriile ce se dau la copilasi.Cornuri pe care nu le mananca nici câini si mere pe care parintii nostri de la tară nici la țuica nu le puneau iar despre biscuiti ce sa va spun parca erau ramasi de la cainii fara adpost

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax