Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cornuri vechi, lapte alterat și fructe de calitate slabă pentru elevii din școlile românești. Raport al Comisiei Europene

Publicat

Comisia Europeană este extrem de nemulțumită de modul în care se derulează programul prin care elevii români primesc lapte, cornuri și fructe la școală și au ajuns la concluzia că banii nu sunt folosiți corespunzător.

Reprezentanții instituției au anunțat că pregătesc ghiduri de calitate a produselor, care vor rebui respectate la întocmirea caietelor de sarcini pentru licitații.

În plus, fondurile europene vor putea fi alocate inclusiv pentru vizite la ferme și lecții de nutriție.

Produsele distribuite în școlile românești sunt „neatractive” și de o calitate îndoielnică, potrivit evaluării Comisiei Europene.

Copiii primesc mere încrețite, iaurturi în ambalaje murdare, cornuri învechite și lapte stricat sau cu miros ciudat, potrivit ProTV.

România primește în fiecare an, de la Comisia Europeană, 20 de milioane de euro, special pentru alimente sănătoase care să fie distribuite în școli.

Fiecare stat poate aloca banii după criterii proprii. La noi, de pildă, e desemnată câștigătoare a licitațiilor organizate de consiliile județene firma care solicită prețul cel mai mic. Marfa e, desigur, pe măsură.

Alin Mituța, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: „Introducem criterii de calitate care se vor practica în caietele de sarcini, pe baza cărora se fac achizițiile publice. Vor fi apoi și inspecții în școli. Inspectorii vor vedea dacă se respectă sau nu legislația.”

Totodată, programul desfășurat în mediul rural va fi diferit de cel din mediul urban.

În școlile din orașe, de exemplu, acolo unde posibilitățile sunt mai mari, iar părinții reușesc să le pună copiilor pachet la școală, banii din program vor fi folosiți mai degrabă pentru vizite la ferme, acolo unde cei mici pot vedea cum se cultivă legumele și fructele.

La sate în schimb, banii vor fi folosiți pentru mesele elevilor.

Noile reguli prevăd ca banii să fie alocați în proporție de cel puțin 10% pentru programe de educare și cursuri de nutriție în școli. Iar 25% – pentru fructe, legume și produse lactate ecologice. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare începând cu următorul an școlar.

Sursă: știrile ProTV

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Mirko patrotul

    joi, 20.04.2023 at 11:00

    Nici daca le dai la animale nu mananca asa ceva.Uitativa ca laptele are culoare maronie,cornul nu mai vb cum arata,maril la fel,biscuiti sunt ca pastilele pt animale de companie.Oare asa crestem copii cu educatia asta pt produsele made in roumanie.Deci sa nu ne miram ca toti se feresc de produs in Romania.

  2. pilu

    joi, 20.04.2023 at 11:35

    Produsele sunt de aceiaşi calitate ca şi cei care ne conduc, adică proaste. Nici nu se putea altfel. Unde conduc proştii totul este rahat. Şi nici nu se întrevede ceva bun în următoarea perioadă.

  3. Petru

    joi, 20.04.2023 at 12:38

    Se fură, acesta e cuvâmtul potrivit !!! SĂ MĂNÂNCE GUVERNANȚII LĂTURIILE ACESTEA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax