Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cresc ratele la credite. Indicele ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimelor 33 de luni

Publicat

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă luate înainte de mai 2019, a urcat miercuri la 3,29% pe an, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

UPDATE: Joi, ROBOR la trei luni a urcat la 3,53%.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea dobânzilor la creditele în lei, își continua ascensiunea începută la finalul săptămânii trecute, dar într-un pas rapid. Joi, pe piața banilor, media dobânzilor (ROBOR) la trei luni a fost de 3,53%, cea mai mare din ultimii aproape doi ani.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut joi la 3,71%, de la 3,43% cu o zi în urmă.

Consiliului de Administraţie al BNR a decis miercuri creșterea dobânzii de referință cu 0,5%, până la 2,5%, un pas dublu decât cele cu care banca centrală a obișnuit piața până acum. De asemenea, BNR a comunicat că se așteaptă la o creștere a inflației la peste 10%, ceea ce sugerează că vor urma și alte creșteri ale dobânzii de referință.

Știrea inițială

O valoare similară a mai fost consemnată în urmă cu aproape trei ani, în data de 14 mai 2019. Cea mai mică valoarea a indicelui în ultimii ani a fost atinsă în vara anului trecut, când ROBOR la 3 luni era de 1,49%.

La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul lui 2021 avea valoarea de 1,98%, scrie Agerpres.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,43%, de la 3,37%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 3,56% pe an, de la 3,48% pe an cât era marţi.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este de 1,17% pe an.

sursa: Agerpres.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement